G4Media.ro

Ședința Parlamentului pentru numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, suspendată din lipsă…

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Ședința Parlamentului pentru numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, suspendată din lipsă de cvorum / Ionuț Moșteanu: PSD și PNL au vrut să acapereze și această instituție. Nu o să girăm niciodată acest sistem

Ședința plenului reunit al Parlamentului pentru numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței a fost suspendată, luni, din lipsă de cvorum. Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, a acuzat PSD și PNL  că vor „să acapereze ca o caracatiță tot statul român, fiecare instituție, iar USR nu a participat la cvorum pentru a nu gira această situație.

După suspendarea ședinței, Ionuț Moșteanu a declarat că, deși legea stabilește că locurile în Consiliul Concurenței sunt atribuite partidelor conform algoritmului politic, opoziția a fost eliminată.

„Cei de la PSD și PNL vor să acapereze ca o caracatiță tot statul român, fiecare instituție.

Astăzi ar fi vrut să pună mâna total și pe Consiliul Concurenței (…) nepunând oameni propuși de opoziție, deși legea spune că trebuie numiți pe algoritmul politic.

Nu aveam cum să votăm sinecuriștii PSD și PNL, nu am participat la acest cvorum și s-au trezit că nu și-au adus oamenii la muncă deputații PSSD, PNl și UDMr.

Au suspendat ședința. Noi nu o să girăm niciodată acest sistem de acaparare a statului de către PSD și PNL”, a afirmat Ionuț Moșteanu.

Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor Alfred Simonis a anunţat, la începutul şedinţei de plen, că în raportul comisiilor de specialitate privind avizul candidaţilor la Consiliul Concurenţei s-a strecurat o eroare, pentru că nu au fost avizaţi favorabil toţi candidaţii care îndeplineau condiţiile şi au fost respinşi candidaţii propuşi de AUR şi USR. Ca urmare, Simonis a precizat că pe buletinele de vot vor fi trecuţi toţi candidaţii care îndeplinesc condiţiile, inclusiv cei ai AUR şi USR, relatează Agerpres.

În context, liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, a arătat că membrii comisiilor trebuie să se întrunească pentru a elabora un nou raport corect.

Liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, a afirmat, în schimb, că potrivit deciziilor Curţii Constituţionale plenul Parlamentului este suveran şi nu este nevoie de un nou raport.

Înainte de a trece la dezbaterea numirilor la Consiliul Concurenţei, preşedintele de şedinţă Alfred Simonis a propus un vot de control pentru verificare, spunând că nu există cvorum, diferenţa fiind de 12 voturi.

El a propus o pauză de 10 minute.

„Luăm legătura cu colegii, în măsura în care ne strângem suficienţi pentru a da votul, votăm, dacă nu, şedinţa va fi programată pentru mâine”, a spus Simonis.

După pauză, liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, a propus sistarea dezbaterilor, suspendarea şedinţei şi reluarea lucrărilor marţi de la ora 11,30, propunerea fiind aprobată cu 198 voturi pentru, 12 voturi împotrivă şi două abţineri.

Liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, a precizat că şedinţa a fost suspendată din cauza lipsei cvorumului: „Pentru acurateţe vreau să clarific ce a spus mai devreme liderul de grup de la PNL: la propunerea PNL şi PSD s-a suspendat şedinţa, pentru că nu au cvorum”.

În replică, Alfred Simonis a precizat: „Da, pentru că au chiulit cei de la USR şi AUR”. „Nu este cvorum că, în loc să fiţi în Parlament, la serviciu, sunteţi în teritoriu, în campanie electorală şi, prin urmare, nu avem cvorum la Parlament, e adevărat”, a spus el.

Comisiile juridice şi economice din Camera Deputaţilor şi Senat au avizat favorabil, luni dimineaţă, candidaţii propuşi de PSD, PNL, UDMR şi premier pentru posturile vacante din plenul Consiliului Concurenţei, respingând candidaturile propuse de AUR şi USR. Plenul Parlamentului urma să se pronunţe prin vot secret cu buletine asupra acestor numiri.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...