G4Media.ro

Secția specială 2.0. Un senator UDMR propune ca magistrații să nu fie…

Secția specială 2.0. Un senator UDMR propune ca magistrații să nu fie anchetați de DNA, ci de Parchetul General, care să absoarbă Secția specială cu tot cu procurorii ei, printre care și Adina Florea

Senatorul UDMR Karoly Zsolt Csaszar a depus la Comisia juridică a Senatului un amendament prin care propune ca magistrații să NU fie anchetați pentru corupție de DNA, ci de către Secția de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC) a Parchetului general, care să absoarbă în prealabil actuala Secție pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), cu tot cu procurorii ei, printre care și celebra Adina Florea, potrivit amendamentului depus de senatorul UDMR.

Spre deosebire de forma adoptată la Camera Deputaților, senatorul UDMR propune ca procurorii SIIJ să nu fie redistribuiți la secțiile Parchetului General, precum cea de Resurse Umane, ci să fie preluați de Secția de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC), una dintre secțiile operative ale Parchetului General.

Apoi, senatorul UDMR vrea ca magistrații să nu fie anchetați de DNA pentru corupție și de DIICOT pentru infracțiuni de crimă organizată sau de siguranță națională, ci de către SUPC care, în prealabil, a absorbit SIIJ. Adică de o nouă SIIJ camuflată în interiorul SUPC a Parchetului general.

Articolul 3 al proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (L76/2021) în varianta adoptată deja de Camera Deputaților spune:

”De la data intrării în vigoare a prezentei legi, sunt de competența Direcției Naționale Anticorupție si infracțiunile prevăzute in Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sancționarea faptelor de corupție, cu modificările și completările ulterioare, dacă, indiferent de valoarea pagubei materiale ori de valoare sumei sau a bunului care formează obiectul infracțiunii de corupție, săvârșite de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție, de ceilalți judecători și procurori, inclusiv de judecătorii și procurorii militari și de cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii”.

Articolul 3 amendat de senatorul UDMR prevede:

”De la data intrării în vigoare a prezentei legi, sunt de competența Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție infracțiunile săvârșite de judecători si procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.”

Motivarea senatorului UDMR este că ” în prezent, Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie are competența exclusiva de a efectua urmărirea penală pentru infracțiunile săvârșite de judecători și procurori, inclusiv judecătorii și procurorii militari și cei care au calitatea de membri ai CSM”.

Coaliția de guvernare a acceptat deja un compromis la cererea UDMR în sensul că a fost de acord ca, în schimbul desfiinării SIIJ, să le acorde magistraților o super-imunitate astfel încât aceștia să nu poată fi trimiși în judecată de DNA pentru corupție fără avizul CSM.

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.

Foto: Gheorghe Stan și Adina Florea, primii procurori ai SIIJ (InquamPhotos / Octav Ganea) 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

35 comentarii

 1. Hotii marca UDMR. UDMR = PSD varianta maghiara.

  • Amendamentul este plasat celor de la UDMR de dragnisto-psd istele din CSM, sub obladuirea lui Mateescu zis Slugarete.

  • Adina Florea este o infractoare dovedita si nepedepsita. Exista proba care dovedeste ca a scos, copiat si a difuzat documente secrete din arhiva Tribunalului Constanta. Nu inteleg de ce nu se porneste un proces impotriva acestei panarame ca sa fie si pedepsita pentru infractiunea facuta, mai ales ca faptele sunt de notorietate. O infractoare dovedita sa fie mai departe angajata a sistemului de justitie ??? Mi se pare inadmisibil chiar si in Burkina Faso.

  • In fapt, rolul UDMR in alianta asta e sa sustine pe fata ce PNL-ul nu poate sustine decat prin dos, din motive electorale.

   La toate iesirile astea aberanta, a aparut vreun liberal sa spuna public „bai, UDMR, nu se poate asta”. Domnu Citu? Orban? Florin Roman?

   Hai ca m-a pleznit un ras isteric cand am scris Florin Roman.

 2. Ar face bine sa-i ridice pe toti rezistii care se impotrivesc anchetelor procurorilor si judecatorilor corupti de sistemul securistoido-userist!

  • @Andreea – Da-te, fai, jos din copac, ca se rupe craca cu tine!

  • O internare la Obregia sau Socola ar face minuni in cazul tau! 🙂
   Sa nu uiti sa o iei si pe Sosoaca!

  • de ceva timp au aparut pe aici niste troli cu pseudonim femeiesc. strategie direct din manualul securitatii ruse. bate razboiul la usa, e normal sa se intensifice propaganda.

 3. Normal, UDMR = PSD, doar au macelarit justitia impreuna.

 4. Hai, Cîțule, începe ofensiva și la Stelian Ion, că văd că ți-ai intrat bine în rolul de paiață. Ce mai aștepți?

 5. Sufletul lui DRAAAGGNIAAAAA traieste in UDMR, postacii usristi au uitat sa injure udmrul si s-au concentrat doar pe ciuma rosie 4 ani.

  Poi n-a zis parteneru stratejic „delete SIIJ” ?

  No zis „buoey rromilor, ia gata ma, justitia la comanda ca in vremurile bune, altfel va bagam si voua copii si prietenii la puscarie”

  Asteptam foaia de parcurs pentru a respecta indicatiile pretioase cu mare interes in acest context.

 6. Mafiotii din politica nu vor ca faptele de CORUPTIE sa fie anchetate de Directia Nationala ANTICORUPTIE.
  E schema clasica de 31 de ani incoace.
  Si ei cica fac, dreg, lupta cu coruptia… 🙂

 7. O sa vedem in cateva zile care este urmatorul care va trebui demis peste 3 luni la „ievaluarea” lui Catu.

  Fiti cu ochii pe Antene care dau tonul, ala injurat va fi urmatorul pe lista

 8. Justitia din Romania este o gluma. Chiar probabilitatea de a fi infaptuite abuzuri de catre magistrati submineaza Justitia. Solutia nu este de a infiinta Sectii speciale ci de a crea mecanisme care sa nu mai permita aceste abuzuri sa si garanteze impartialitatea magistratilor. Sa se desfiinteze CSM si Inspectia Judiciara daca este nevoie de o sectie Speciala pentru anchetarea magistratilor. Sunt doua institutii inutile in contextul in care exista posibilitatea de a fi comise abuzuri de catre magistrati care nu pot fi pedepsite sau prevenite prin procedurile juridice existente. Justitiabilul de rand trebuie sa aiba garantata impartialitatea magistratilor indiferent de profesia lui. Nu e constitutional sa fie infiintata o sectie speciala pentru o anumita profesie, magistratii. Egalitatea in fata legii dispare in aceste conditii.

 9. Acum stiu pe cine va demite Premierul Pârțu, acest Bolsonaro de România.

 10. Dar nu mai bine ii facem direct scăpați? Economisim un ban. Daca nu le dai automat un bonus special când încalcă legea, de exemplu promovare la KKR ca jigodia de Stan.

 11. Parchetele speciale DIICOT și DNA trebuie desființate, nu sunt organizate pe lângă instanțele judecătorești așa cum cere legea fundamentală ( Art. 131 aln. 3 spune că „Parchetele funcţionează pe lângă instanţele de judecată, conduc şi supraveghează activitatea de cercetare penală a poliţiei judiciare, în condiţiile legii.” ). Cele două parchete ( se mai vrea un parchet specializat pe păduri ) sunt mai ușor de controlat de factorul politic și alți actori interesați, ceea ce a și fost demonstrat de la înființarea lor și până acum.

  • Chestii fumate, s-a discutat deja de 1000 de ani neconstitutionalitatea infintarii DNA.

   Toti avocatii „barosanlior” au facut-o deja. Si nu a mers.

 12. Ar fi chiar culmea ca udmr-ul să dorească cu adevărat desfințarea unei secții pentru a cărei înfințare a votat, nu ar fi fost nimic surprinzător, având în vedere caracterul jalnic al acestor băieți, dar după cum se vede dorința bandiților este de a păstra secția ciordache și influența politicului asupra justiției, fug toți de DNA precum dracul de tămâie. O întrebare, băieți și fete, dacă vă știți curați fără de cută, de ce fugiți de DNA?! Căcâțul este doar o marionetă prin care sistemul își perpetuează metehnele, așa cum a fost revocat Voiculescu exact la fel poate fi revocat oricare de la USR PLUS, care îndrăznește să schițeze un minim pui de reformă va fi zburat. Credeți că Drulă este bine văzut după intrarea în forță în mafia de la metrou? Amintiți-vă cum a fost lăsat singur atunci când niște borfași au blocat metroul ca pe propriul lor bun, nicio autoritate nu s-a sesizat faptic. Unde mai pui că sub domnia lui Bode, ca ministru al transporturilor, acei borfași funcționau în ilegalitate, fără a-i întreba nimeni de sănătate. Uitați-vă numai cum au început să mârâie la Stelian Ion că și-a permis să propună niște schimbări care să scoată justiția de sub politic. Credeți că e bine văzut de pnlei? Aduceți-vă aminte de sesizarea făcută de Năsui la DNA, sesizare prin care se solicita verificarea repartizării resurselor publice mai anul trecut… etc. Regula e clară, dacă lași sistemul în pace, vei fi lăsat în pace, dacă te prinde dor de schimbare, logic, vei fi schimbat! Lucrurile trebuie să funcționeze în nota în care au funcționat până acuma, orice demers mai îndrăzneț de deraiare a sistemului va fi înăbușit imediat. Nimic nu se schimbă dacă nu vrea sistemul, sistemul taie și spânzură în această țară, și așa va fi pentru totdeauna. Nu am afinități politice, ba dimpotrivă, dar sunt niște lucruri atât de evidente, încât numai dacă ești cretin sau rău-voitor nu le sesizezi. Căcâțu, acel vertical ins, înainte cu o zi de a-l demite pe Voiculescu, ce să vezi, a numit-o pe fiica lui Vela ca vicepreședinte la Autoritatea pentru Arii Protejate, unde mai pui că nu a luat nicio poziție serioasă cu privire la scandalurile de la Apele Române, unde erau implicați „verticalii” din pnl. Uitați-vă doar cum în ultima vreme DNA anchetează fapte de corupție săvârșite de unii pnlei, Vela, Cosmanciuc etc., și atunci, te întrebi, care ar mai fi interesul acestor derbedei să scoată justiția de sub bocancul politicului? Nimic nu se schimbă, totul se păstrează!!!

 13. Stilul udemerist! Atacă atunci când puterea e slabă!

 14. Uite aici „rezultate” de top a justiției române: https://m.hotnews.ro/stire/24735872

 15. „Coaliția merge mai departe” – spunea Stelian.
  Oare unde se duce?!

 16. Sectia Speciala 2.0 si atacul UDMR la reformarea Justitiei in acest moment arata ca udemeristii s-au inteles deja cu liberalii pe guvern minoritar sustinut de PSD
  Urmatorul pe lista va fi Stelian Ion cel.mai probabil in acest scenariu pregatit de mult timp
  Ideea a fost sa se momeasca USR la guvernare ca sa se compromita si apoi sabotate de catre liberali si udemeristi orice incercari de reforme dar in asa fel incat vina sa cada pe USR. De aceea a cedat Orban multe ministere dar si le-a pastrat pe cele de forta, MAI si MAPN, Orban STIA ca e doar pentru o scurta perioada de timp.
  Liberalii, tradatori prin definitie, repeta scenariul lui Tariceanu iar PSD ii va ajuta din umbra cum a facut si pana acum pentru ca atat PNL cat si PSD sunt cele doua fete ale monedei numita MAFIA care conduce alternand tara de 31 de ani

  • Nu sunt de acord cu susținerea din umbră!
   Să dacă oficial USL 2 ca să știm o treabă și gata!

 17. Salut
  Udmr, grupare ilegala in parlament, un adevar greu de demonstrat, pentru ca il stie toata lumea.
  Acuma , ca sunt perspective incerte a ce va urma, semnalizeaza discret ca , siij trebuie mutata dar nu desfintata. * sunt de acord, sa ramana asa cum e, dar sa fie consolidata cu personal (.
  Desigur, se urmeaza deviza > mai bine in barca decat in apa !!, Fantoma autonomiei ramane far calauzitor !!

 18. Pozitia pramatiilor din UDMR: „Ori să se revizuiască primesc, dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască primesc, dar atunci să se schimbe pe-aici, pe colo, și anume în punctele … esențiale”

 19. România a plătit despăgubiri de peste 44 de milioane de euro în urma condamnărilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), începând din 2017 și până în martie 2021. Sumele au crescut considerabil de la an la an. Dacă în 2017 suma achitată a fost de aproximativ 2,64 de milioane de euro, în primele 3 luni ale acestui an România a plătit despăgubiri de peste 18 milioane de euro în urma proceselor pierdute la CEDO.

 20. Avem reprezentanti ai coruptilor in guvernul de alianta. Deci o alianta pro si contra infractori in acelasi timp. De fapt si UDMR a pus umarul din greu la macelarirea justitiei in epoca Dragnea. Despre ce vorbim aici?

  Infractori de joasa speta.

 21. relax, la modul in care legifereaza kkr 🙂 …isi vor depune toti cererea de pensionare :))

 22. Senatorul UDMR propune nici mai mult, nici mai puțin decât o SIIJ mascată trecuta cu tot cu arme și bagaje sub umbrela Parchetului General.Adica nu desființarea Siij , ci întărirea ei.Cu alte cuvinte sa se afecteze grav independența justiției prin transferul nelegal de competenta, neintemeiat pe criterii obiective , nepartinice si fundamentate juridic, ci pe criterii subiective, partinice, determinate de dorinta subiectiva a unei parti procesuale interesate.Adica daca un individ de la UDMR de exemplu dispune tăierea ilegală de păduri sub masca si oblăduirea unor acte false și mai primește sau da mita pentru activitatea asta, văzând că activitatea ii este descoperită, invoca el un motiv închipuit sau subiectiv de abuz în sarcina procurorului de la DNA care cercetează fapta si ii hrănește o plângere penală interesată si hodoronc tronc tot dosarul pleaca la faraonica si superautonoma secție specială noua pentru ca asa își dorește domnul care a depus plângerea penală, interesat în cauză cercetată. Pana sa se transfere efectiv dosarul se pot distruge probe,se împiedică luarea unor măsuri procedurale urgente, care nu suporta amânare, inclusiv măsuri preventive si asiguratorii si uite asa infractorul scapa sau îngreunează cercetările penale.Pentru a nu fi afectată independența justiției, declinarea sau transferul de competență trebuie sa se întemeieze pe criterii obiective, judicios si nepartinic fundamentate, ci nu pe vointa subiectiva a unei parti procesuale direct interesata in cauza.Vreti sa înlocuiți competență materială definită de lege, cu una ilegală și discriminatorie ghidată pe apartenența persoanei cercetate la o categorie profesională, cea a magistraților, aberatie juridică ce nu mai exista nicăieri în lume, cu afectarea clară a independenței justiției și pentru a va proteja propriile interese.Voua chiar nu va e rusine? Păi atunci sa vina CJUE sa va oblige sa faceți ce nu vreti voi sa faceți sau sa se activeze art.7 stiti voi de unde .Pentru ce sa suferim cu toții? Pentru interesele voastre infracțională?

 23. I-O FI SUNAT dragnetti, PRETINUL LOR ?