G4Media.ro

Secția pentru judecători a CSM a amânat pensionarea avocatei care s-a facut…

Secția pentru judecători a CSM a amânat pensionarea avocatei care s-a facut judecătoare și vrea pensie specială după doar șase luni de activitate / Gherbovan Silinescu a fost achitată pentru corupție

Secția pentru judecători a CSM a amânat în ședința de luni, 16 decembrie, discuția privind pensionarea avocatei Claudia Gherbovan Silinescu, care s-a facut judecătoare și vrea pensie specială – potrivit site-ului CSM. Aceasta după ce Forumul Judecătorilor a cerut blocarea posibilității intrării în magistratură pe bază de interviu.

Fosta avocată Claudia Gherbovan Silinescu, acum judecător la Tribunalul Ilfov, și-a depus cererea de pensionare din magistatură dupa doar 6 luni de activitate. Potrivit unor surse din magistratură, citate de ziare.com, pensia unui judecător cu grad de tribunal este între 16.000 și 18.000 de lei.

În trecut, Claudia Gherbovan Silinescu a mai fost magistrat, însă se făcuse avocată. În mai acest an, ea a fost reprimită în magistratură, doar în baza unui interviu, posibilitate introdusă în lege prin modificările PSD la legile Justiției.

Un caz similar este cel al fostului vicepreședinte al CSM, George Bălan, care a revenit din avocatură în funcția de procuror la Parchetul Oltenița și a solicitat pesnionarea după câteva luni. Și procurorul Bălan a fost judecat penal în dosarul ”Curentul și motorul”, dar a fost achitat.

Ce spune legea modificată de PSD. Potrivit articolului 33 indice 1 din legea 303/2004 privind statutul procurorilor și judecătorilor, modificată de PSD în 2018, ”persoanele care au ocupat minimum 10 ani funcția de judecător sau procuror și magistrat-asistent, care nu au fost sancționate disciplinar, au avut numai calificativul «foarte bine» la toate evaluările și și-au încetat activitatea din motive neimputabile, pot fi numite, fără concurs sau examen, în funcțiile vacante de judecător sau procuror, la instanțe sau parchete de același grad cu cele unde au funcționat sau la instanțe ori parchete de grad inferior.”

Claudia Gherbovan Silinescu a fost judecată pentru corupție în dosarul judecătoarelor Corina Corbu, actuala șefă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, Gabriela Bîrsan și Iuliana Pușoiu. Toate au fost achitate în urma unor decizii care ridică mari semne de întrebare și în urma anulării unor probe.

Acuzațiile DNA se referau la faptul că judecătoarele Bîrsan și Pușoiu ar fi primit diverse cadouri ca să favorizeze în procese firmele omului de afaceri Gabriel Chiriac.

Afaceristul i-ar fi plătit judecătoarei Pușoiu, prin intermediul avocaților Radu și Claudia Gherbovan Silinescu, o excursie în Malaezia și o petrecere la Marriott.

Instanța a ajuns la concluzia că avocații afaceristului i-au plătit judecătoarei Bîrsan biletele de avion la Stuttgart în septembrie 2011. Există facturi achitate de avocata Gherbovan Silinescu pentru judecătoarea Bîrsan. Cu toate acestea, instanța a achitat-o pe judecătoarea Bîrsan pentru infracțiunea de primire de foloase necuvenite, întrucât procurorii nu ar fi dovedit legătura dintre primirea banilor și încălcarea actului de serviciu în folosul omului de afaceri Gabriel Chiriac.

Gherbovan Silinescu este nepoata fostului general SIE Tudor Silinescu, fost consilier al premierului Adrian Năstase.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. „Gherbovan Silinescu este nepoata fostului general SIE Tudor Silinescu, fost consilier al premierului Adrian Năstase.”
    Mai trebuie comentat ceva?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.