G4Media.ro

Secția de Oftalmologie a spitalului județean din Miercurea Ciuc, redeschisă după patru…

Secția de Oftalmologie a spitalului județean din Miercurea Ciuc, redeschisă după patru luni / 14 pacienți operați aici s-au infectat cu o bacterie, iar 3 și-au pierdut complet vederea la un ochi

Secția de Oftalmologie a spitalului județean din Miercurea Ciuc s-a redeschis. Activitatea a fost suspendată timp de patru luni, după ce 14 pacienți operați de cataractă senilă au dezvoltat o inflamație a globului ocular în urma infectării în spital cu o bacterie periculoasă, transmite Rador.

13 pacienți au fost reoperați, iar trei dintre ei și-au pierdut complet vederea la ochiul operat. În cazul altor șase pacienți, vederea s-a deteriorat.

Secția a avut nevoie de reacreditare din partea Autorității Națională de Management al Calității.

Redeschiderea secției de Oftalmologie a fost anunțată ieri într-o conferință de presă de președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, care a precizat că nu a fost vorba de malpraxis în acest caz.
De asemenea, nici la DSP Harghita nu a fost înregistrată nicio sesizare din partea pacienților sau aparținătorilor.

Instituția a constatat însă, imediat după eveniment, o serie de nereguli. Acestea au vizat probleme severe de nerespectare a măsurilor de sterilizare și a procedurilor, motiv pentru care a aplicat amenzi în valoare totală de 30.000 lei, sancțiune ce a fost contestată.

Acum, sala de operație și blocul operator au fost complet renovate, iar circuitele au fost refăcute, a precizat pentru Radio Târgu Mureș, șefa DSP Harghita, dr. Tar Gyongy: „E totul OK. Și-a reprimit acreditarea și merge totul mai departe. Și-au rezolvat problemele pe care le-am prescris… Dar, când a venit echipa de control a Ministerului Sănătății (după două luni – n.r.), era totul în șantier deja acolo, nu mai era sală de operație. Deci, nu mai era nimic în plus de văzut. Din păcate, personalul din Oftalmologie, inclusiv cu șeful de secție care a operat, nu au fost foarte precauți și foarte corecți deși aveau protocoale foarte bine făcute pentru asigurarea sterilizării. Nu s-a depus încă nici un dosar pentru malpraxis sau sesizare din partea celor în cauză.”

Autoritățile sanitare harghitene spun că e posibil să fie depuse sesizări de malpraxis în acest caz, deși legislația este foarte stufoasă și presupune cheltuieli de mii de lei pentru cei care fac sesizarea, ceea ce îi descurajează pe oameni.

Legea spun că pacienții sau aparținătorii care suspectează un caz de malpraxis, trebuie să plătească costurile totale de constatare a unei comisii de experți.

Citește și Amenzi de 30.000 lei la secţia de Oftalmologie de la spitalul județean Miercurea-Ciuc, unde mai mulți pacienți s-au infectat cu o bacterie, iar trei și-au pierdut vederea / DSP: S-au constatat „severe probleme de respectare a măsurilor de sterilizare”

Sursa Foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Eu nu inteleg cum de nu sunt la puscarie medicii aia sau macar managerul spitalului

  2. Cine zice ceva de bine despre conditiile de igiena din spitale , sa se duca invartindu-se sau mai bine sa vina la mine .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.