G4Media.ro

Secretarul General al ONU: Este „obscen” ca insulele mici să plătească pentru…

sursa foto: Pexels

Secretarul General al ONU: Este „obscen” ca insulele mici să plătească pentru „setea de profit” a altora / ”Geografia voastră unică vă plasează la mila haosului climatic”

Este „obscen” ca micile state insulare, aflate în prima linie a impactului devastator al schimbărilor climatice, să plătească pentru „setea de profit” a industriilor combustibililor fosili şi pentru „competiţia” dintre marile economii, a avertizat luni secretarul general al ONU, António Guterres, transmite Agerpres, citând AFP.

„Geografia voastră unică vă plasează la mila haosului climatic, a creşterii nivelului mării şi a degradării terenurilor. Schimbările climatice sunt o criză existenţială pentru întreaga familie umană, însă SIDS (Small Island Developing States) se află în prima linie”, a declarat Guterres în deschiderea unui summit al acestor state în Antigua şi Barbuda, în Caraibe.

„Nu putem accepta dispariţia unei ţări sau a unei culturi, înghiţite de valuri”, a subliniat el, în condiţiile în care unele dintre aceste 39 de ţări, cum ar fi Maldive şi Tuvalu, ar putea fi literalmente şterse de pe hartă.

„Ideea că un întreg stat insular ar putea deveni o victimă colaterală a setei de profituri a industriei combustibililor fosili sau a competiţiei dintre cele mai mari economii este pur şi simplu obscenă”, a subliniat Antonio Guterres.

„Naţiunilor Unite sunt alături de voi pentru a reafirma aspiraţiile SIDS: să oprească şi să reducă impactul teribil al crizei climatice, să construiască economii reziliente, să promoveze societăţi sigure, sănătoase şi prospere, să asigure securitatea apei, securitatea alimentară şi energetică, să conserve biodiversitatea şi să protejeze şi să utilizeze în mod durabil oceanele şi resursele lor”, a dat asigurări el.

În contextul în care conferinţa urmează să adopte un plan de acţiune pentru următorii zece ani, el a făcut apel la aceste state să „susţină aceste cuvinte prin investiţii curajoase şi angajamente durabile” în toate sectoarele.

„Însă SIDS nu pot face asta singure”, a subliniat el, reamintind comunităţii internaţionale „datoria” sa de a le sprijini.

SIDS „sunt un test pentru justiţia climatică şi justiţia financiară”, a insistat el, repetând, de asemenea, apelul său la o reformă a instituţiilor financiare internaţionale „învechite, disfuncţionale şi nedrepte”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Mai exista ONU? Credeam ca e o organizatie fictiva cu fantome pe post de membri.

  2. Nu este obscen. Cine da aprrobarile sa se contruiasca aceste statiuni? Turistii sau cei carora li s-a adresat? Nu pot sa ii spun pe nume acestui domn pentru ca reusit sa transforme ONU intr-o organizatie partizana, la fel si OMS