G4Media.ro

Secretarul general al NATO, avertisment pe tema armatei europene: UE începe să…

Secretarul general al NATO, avertisment pe tema armatei europene: UE începe să dezvolte structuri duble

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat luni, în plină dezbatere cu privire la formarea unei ‘armate europene’, în legătură cu orice eventuală întărire a Europei apărării în detrimentul Alianţei Nord-Atlantice, transmite AFP, citată de Agerpres.

‘Salut eforturile întărite ale Uniunii Europene în materie de apărare (…) pentru că este un lucru bun dacă aliaţii europeni au mai multe capacităţi, dacă lucrează mai strâns împreună’, a declarat Stoltenberg, cu ocazia Forumului NATO-Industrie la Berlin.

‘Pentru ceea ce nu ne felicităm, însă, este faptul că UE începe să dezvolte structuri duble’, a atras el atenţia.

Această dezbatere a fost relansată de declaraţia prin care preşedintele francez Emmanuel Macron a sugerat, la 6 noiembrie, ca UE ‘să-şi construiască propria armată’. Propunerea a declanşat nemulţumirea preşedintelui american Donald Trump, care, exact înaintea sosirii sale în Franţa pentru ceremoniile de Ziua Armistiţiului, a calificat drept ‘foarte insultătoare’ afirmaţiile omologului său de la Elysee. Acesta din urmă a dat ulterior asigurări că propunerea sa nu este îndreptată împotriva Statelor Unite.

‘Realitatea este că avem nevoie de o structură de comandament puternică şi competentă, nu putem diviza aceste resurse în două’, a subliniat Jens Stoltenberg.

El a apreciat că ‘ar fi total lipsit de sens pentru o ţară ca Germania să permită ca NATO şi UE să rivalizeze, pentru că Germania, la fel ca majoritatea celorlalte state membre ale NATO, este membră a NATO şi a UE’.

‘Nu ar fi o decizie înţeleaptă din partea ţărilor membre ale celor două organizaţii să dispună de două structuri de comandă sau să-şi dubleze activitatea cu cea a NATO’, a insistat Stoltenberg.

‘Mai multe eforturi europene în materie de apărare înseamnă un lucru bun, dar aceasta nu trebuie să submineze niciodată forţa legăturii transatlantice’, a subliniat secretarul general al Alianţei.

(Sursa Foto: NATO)

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Germania, cand va putea, va ataca SUA fara acceptul Frantei sau Rusiei.

  • ,,Germania”, adica Deutschland nu mai poate ataca pe nimeni.
   Chiar si Hitler, la sfarsitul Razboiului in 1945 a recunoscut ca : ,,Cei care au ramas nu sunt cei mai pretiosi. Adevaratii soldati au murit deja pe campurile de batalie a razboiului”
   Deci, cei care au suprvietuit in Deustchland-ul actual sunt urmasii celor care s-au fofilat de armata , au fugit, s-au predat cu usurinta etc.
   Ca sa atace, Deutschland-ul are nevoie iarasi de acea combinatie razboinica : Prusaci (ofiterii /generalii)- Austrieci (politicieni cu scopuri expansionist imperiale- Hitler ) si Bavarezi (vasali catolici ai austriecilor: Goring, Himmler.)
   Aceasta formatie de instigatori la razboi nu mai au putere in secolul 21 si nu mai pot trage dupa ei tot Deutschland-ul pentru a face atacuri militare.
   Ca sa ne facem idee de ,,puterea austriecilor” in secolul 21 nu trebuie decat sa-l vedem pe fostul Guvernator al Californiei Arnold Schwarzenegger care si-a inselat sotia si a facut un copil cu o menajera, provocand un scandal pe tema asta. Poate un astfel de individ sa mai instige Deutschlandul sa atace in alte razboaie ale secolului 21 ? Sa fim seriosi.

  • Hai sa vorbim ca sa n-adormim…Germania nu mai poate si nu va mai indrazni vreodata sa atace de una singura sau sa ameninte vreun stat european, SUA ,Anglia ,etc..kaputt !Hitler a ingropat pe veci expansionismul german!

  • Nici Germania, nici Franta nu vor sa atace pe nimeni, deocamdata, e doar un efort de a sabota NATO.

 2. Culmea e ca o armata unica in locul a 28 armate separate, pe langa o aparare mai coerenta, ar fi si mai usor de sustinut din punct de vedere financiar. Imaginati-va numai cum ar fi aratat Statele Unite astazi daca ar fi avut 50 armate separate sa-i asigure securitatea.
  Si observatia e valabila si in cazul altor institutii.

  • NATO este o organizatie ce cuprinde armatele tarilor democratice, ce poate fi mai sigur decat aceasta in lumea de azi?NIMIC !Macron dovedeste un populism demn de un lider nationalist ,nu al unei tari democrate !

 3. Idiotul util Stoltenberg, yet again! N-a inteles nimic!
  Inca o dovada ca cine anunge sef la NATO o face abia dupa ce s-a descotorosit de europenism…
  Pai cumetre Stoltenberg, nu e mai bine ca Europa sa fie pe piciparele ei si, la o adica, sa nu poata fi santajata ci, din contra, sa aiba mai multa putere de negociere, cuvantul ei sa conteze mai mult? Nu, daca-l intrebati pe Stoltontberg!!

  • Auzi, mai, europenism. In definitiv, fara SUA, ce fel de termen ai mai fi folosit tu astazi ? Euronazism sau eurosocialism ? Depinde cine castiga, Germania sau URSS-ul. In fapt, fara americani, azi nu erai mai mult decat un fiu de taran proletar fara acces la internet si fara drept la opinie. Franta nu a salvat Europa, ea a fost salvata. Si spre binele ei si a intregii Europe, nu de catre rusi. Astia cu „valorile europene”, va referiti la ce ? Singura valoare este crestinismul, dar se cam sterge pe jos cu ea prin vest.

 4. Cati deștepți pe aici. Omul a spus un lucru corect, salută idea unei armate europene, dar modul în care se dorește implementarea acestei idei este o porcărie. În loc să rezolvăm problema lipsei de echipamente de ultima generatie, de soldați pregătiți să folosească aceste echipamente, de planuri eficiente de intervenție la nivel european nu la nivel de județ, de infrastructură comună pentru mutat din germania in letonia in timp util personal si echipamente, de exercitii bazate pe scenarii reale, in loc sa întreprindă acțiuni utile liderii europeni crează structuri de comanda paralele astfel încât NATO sa aiba si mai multe piedici in a acționa corect si util. Practic ne vom trezi in situatia franței din ww2 ce avea la centrul de comanda un erou national, iar cand au venit nemtii cu tancuri ei erau încă călare pe cai.
  Mie treaba asta cu armata europeană a lui Macron imi pute de program politic inainte de alegerile europene si in eventualitatea in care prinde la public, poate si ceva contracte pentru industria de aparare franceză. De fiecare dată când o tara europeana alege sa cumpere avioane de la americani in franta e doliu pt o saptamana.

 5. In caz ca mai sint unii care se intreaba de unde pina incotro le-a venit Mocroului si multilateralei doamne Merkel sa sporovaie de armata europeana, inca o data, Franta si Germania sint aliati ascunsi ai Rusiei in Europa si nu sint singurii. Si nici Trump nu ajuta.

 6. Nici Germania, nici Franta nu vor sa atace pe nimeni, deocamdata, e doar un efort de a sabota NATO.

 7. In caz ca mai sint unii care se intreaba de unde pina incotro le-a venit Mocroului si multilateralei doamne Merkel sa sporovaie de armata europeana, inca o data, Franta si Germania sint aliati ascunsi ai Rusiei in Europa si nu sint singurii. Si nici Trump nu ajuta.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.