G4Media.ro

Secretarul de stat american Antony Blinken reafirmă la Chişinău sprijinul SUA pentru…

sursa foto: Facebook / Maia Sandu

Secretarul de stat american Antony Blinken reafirmă la Chişinău sprijinul SUA pentru Republica Moldova: „Vrem să ne asigurăm că poporul moldav poate să-şi decidă el însuşi soarta. Aceasta este miza”

Secretarul de stat american Antony Blinken, în vizită în Republica Moldova, a reafirmat miercuri sprijinul său pentru această ţară ce se învecinează cu Ucraina şi care aspiră să se apropie de Occident, într-un moment în care Washingtonul este îngrijorat de ingerinţele ruse în regiune, informează AFP, citată de Agerpres.

„Sunteţi un partener preţios în regiune”, a declarat Blinken, salutând munca „în circumstanţe dificile” a preşedintei Maia Sandu, care a întors cu hotărâre ţara sa spre Uniunea Europeană.

Blinken a promis că va susţine „o democraţie rezilientă” în faţa tentativelor de destabilizare ale Rusiei. „Vrem să ne asigurăm că poporul moldav poate să-şi decidă el însuşi soarta. Aceasta este miza”, a insistat secretarul de stat american.

La rândul său, Maia Sandu a declarat că beneficiile directe ale sprijinului american pentru Republica Moldova sunt evidente. De asemenea, prin sancţionarea celor care încearcă să destabilizeze Republica Moldova, SUA contribuie la securitatea republicii, potrivit Deschide.md.

„Ne sprijiniţi în visul nostru ca Republica Moldova să devină un pământ al păcii, prosperităţii şi securităţii pentru cei ce muncesc onest. Trăim vremuri în care dorinţa oamenilor de a trăi în libertate şi pace e pusă la grea încercare de adversarii democraţiei. Vecinii şi prietenii din Ucraina plătesc în fiecare zi un preţ cumplit pentru aspiraţia de a fi liberi. Vă mulţumesc pentru că sprijiniţi Ucraina. Prin rezistenţa sa, Ucraina ne protejează pacea, iar sprijinul pentru Ucraina înseamnă şi sprijin pentru securitatea Republicii Moldova’, a adăugat Maia Sandu.

Lupta cu corupţia este una dificilă şi lungă, însă autorităţile de la Chişinău sunt hotărâte să o ducă până la capăt, a mai afirmat Maia Sandu în cadrul conferinţei de presă comune cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

„Cu finanţarea USAID s-au creat industrii inovatoare, Mediacor, Artcor, Tekwill. Datorită ajutorului american, industria vinicolă (a Republicii Moldova) înregistrează un progres recunoscut la nivel european. Vinurile noastre au obţinut un număr record de medalii. Reuşim să modernizăm grădiniţe cu ajutorul american. SUA ne sprijină şi în lupta cu corupţia. Da, e o luptă dificilă şi lungă, dar suntem hotărâţi să o ducem până la capăt’, a declarat ea.

Aliaţii Ucrainei „se vor adapta şi vor ajusta” livrările lor de arme pentru a garanta un succes, a mai declarat miercuri secretarul de stat american Antony Blinken, în faţa apelurilor de a lăsa Kievul să lovească Rusia cu arme occidentale, informează AFP.

„În timp ce Rusia şi-a modificat modul în care îşi conduce agresiunea, noi ne-am adaptat şi ajustat şi eu sunt convins că vom continua să o facem”, a declarat Bliken la conferinţa de presă în timpul viziei sale în Republica Moldova, care se învecinează cu Ucraina.

Scopul vizitei lui Blinken este acela de a „reafirma sprijinul SUA pentru procesul de aderare a Republicii Moldova la UE şi pentru securitatea energetică”, a precizat anterior Departamentul de Stat într-un comunicat.

După ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le-a cerut aliaţilor să autorizeze Ucraina să atace direct teritoriul rus cu armele pe care i le furnizează ca ajutor militar, dezbaterea pe acest subiect agită Washingtonul şi capitalele europene.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...