G4Media.ro

Secretariatul de stat pentru revoluționari cere retragerea certificatului actorului Alexandru Arșinel și…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Secretariatul de stat pentru revoluționari cere retragerea certificatului actorului Alexandru Arșinel și deputatului ex-AUR Nicolae Roman / Arșinel nu și-ar fi riscat viața la Revoluție, iar Roman era comandantul unui batalion care apăra CJ Timiș de revoluționari

O comisie din cadrul Secretariatului de stat pentru problemele revoluționarilor (SSPR) – o instituție din cadrul Guvernului României – propune retragerea certificatului de revoluționar actorului Alexandru Arșinel și deputatului ex-AUR Nicolae Roman.

Vezi documentul SSPR în cazul Alexandru Arșinel

Vezi documentul SSPR în cazul deputatului Nicolae Roman

Comisia a constatat că, la Revoluție, Alexandru Arșinel a fost prezent la Palatul Telefoanelor și în Piața Universității ceea ce ”nu reprezintă obiective cu o importanță deosebită care au aparținut regimului totalitar”.

Se constată că domnul Alexandru Arșinel nu îndeplinește condiția pentru a deține Certificatul – LRD (Luptător cu Rol Determinant – n.r.), în sensul că în perioada 14-22 decembrie 1989 nu a avut un rol determinant la declanșarea și victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, nu și-a pus viața în pericol în confruntările cu forțele de represiune, nu a ocupat și nu a apărat obiectivele de importanță deosebită, care au aparținut regimului totalitar, doar în localitățile în care, în urma acestor acțiuni și confruntări au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, până la fuga dictatorului, respectiv până la ora 12.10 a zilei de 22 decembrie”, se arată în documentul SSPR.

Prin urmare, comisia propune Serviciului juridic să promoveze o acțiune în instanța de contencios-administrativ prin care să ceară anularea certificatului de revoluționar al lui Alexandru Arșinel.

Actorul și-a obținut certificatul de revoluționar în urma unei declarații din care reise ca ”în noaptea de 21 spre 22 decembrie a fost prezent la manifestările antidictatoriale din Piața Universității – Facultatea de Artitectură când a început să se tragă cu trasoare în aer și gloanțe la picioarele manifestanților. Domnul Alexandru Arșinel declară că s-au constituit în grupuri cu alți colegi în echipe care au rămas în teatru până pe data de 8 ianuarie 1990. În paralel cu activitatea de la Palatul Telefoanelor în data de 22 decembrie 1989 când Ceaușescu se pregătea să fugă, domnul Arșinel a plecat la Radio împreună cu alți colegi, unde au constituit primul grup care s-a adresat mulțimii. Din relatările dânsului mai reiese că a fost prima persoană căreia i s-a adresat mulțimea să vorbească, fapt ce s-a și întâmplat”.

Arșinel și-a obținut certificatul de revoluționar și în urma declarațiilor mai multor martori printre care Victor Socaciu și Vasile Moraru care au precizat că, în zilele Revoluției din decembrie 1989, l-au văzut la Televiziune și Palatul Telefoanelor.

Dacă instanța îi va retrage certificatul de revoluționar, Alexandru Arșinel va pierde mai multe privilegii: indemnizația de revoluționar – LRD de 2810 lei pe lună, scutiri de taxe și impozite, etc. În plus, SSPR ar putea să îi ceară să dea înapoi banii primiți din 2015 până în prezent.

Comisia SSPR a solicitat retragerea certificatului de revoluționar și pentru deputatul Nicolae Roman întrucât a constatat că, în decembrie 89, a fost comandantul unui batalion de infanterie care a apărat Consiliul Județean Timișoara de revoluționari. Roman a intrat în Parlament pe listele AUR, dar a ieșit din grupul parlamentar în martie 2022 și a fost exclus ulterior din partid.

Nicolae Roman s-a apărat prin faptul că ar fi primit ordin <<de la Generalul Virgil Chițac să folosească armamentul și substanțe chimice împotriva ”revoluționarilor”>>, dar nu l-a respectat.

În 2015, o Comisie Parlamentară a Revoluționarilor din Decembrie 1989 a realizat o reformă a certificatelor de revoluționar și a restrâns foarte multe condițiile pentru care pot fi acordate aceste documennte. A fost impus atunci certificatul de revoluționar LRD (Luptător cu Rol Determinant) pentru cei care și-au riscat viața pentru Victoria Revoluției.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

46 comentarii

 1. Oooo, da!!!

 2. Titlul de pesedist nu poate să ți-l ia nimeni!

  • Dar nici nu i-l șterge nimeni…

  • Problema cu ,,revolutionarii,,e mai grava decat se vede…popi,comandanti de unitati militare care au fugit de frica,ofiteri care au stat in birouri cu geamuri camuflate,rubedenii de secretari de partid,doctori,puscariasi…..o gramada de larve ale comunismului care si au schimbat blana subit si au incasat bani cu duiumul,terenuri moca,spatii comerciale si multe alte inlesniri!Toate incepand cu Ilici,Roman si restul de sobolani parveniti!!!!

  • La puscarie cu ei si cu toti mincinosii care au furat din banii publicii si dupa in siberia la cald .

 3. Offff! Ce inseamna sa nu ai simtul ridicolului.🙈. Arsinel este un demn exponent al avarismului, nesimtirii si al speculantului sentimental. Fara Stela Popescu si sotul acesteia, ar fi ramas un obscur actor.! Rusine!

  • Nu e singurul beneficiar.Multi sunt care nu au acest drept si totusi beneficiaza.Timpul le va rezolva,sunt sigur.

 4. De-abia acum?
  In ce țară trăim?
  Instituții, legi există doar pentru unii? Pentru „speciali” nu?

 5. Și lui Ciolacu când i-l retrage?

  • A lu’ ciolacu e pe bune, el chiar a luptat la Buzau, in barca cu Omar, a luptat si cu stiuca lui mustatza…

  • Exclus! Cicatricile ranilor dobandite in lupta sa eroica impotriva dictaturii si odioasei ei armate vor ramane pe veci. Ma refer la urmele bataturilor din palme, coate si genunchi de la statul pe sub masa in sufragerie cand amarastenii infometati stateau pe strada si se expuneau impuscaturilor haotice si fara rost.

 6. Ar trebui desfiintate aceste magarii cu revolutionari, gata ajunge…au profitat toti Ciolacii de Buzau…

 7. Elena!? Câți ani aveai in Decembrie 1989 și unde erai? De curiozitate. Nu am nimic in ceea ce privește retragerea certificatelor miilor de “revoluționari” facuti pe hârtie, nu numai lui Arșinel dacă se dovedește ca a. Fost un fals. In general, nu înțeleg de ce a fost nevoie și timp de 30 de ani s-a creat si perpetuat aceasta “casta” de revoluționari care au primit nu numai bani ci și spații comerciale și alte facilitați. Da, am așa o întrebare fata de”revoluționarii” de pe internet la 30 de ani de acele evenimente, majoritatea invitând despre ele din ziare sau de la alții: de unde sunteți așa de siguri de tot! Eu aveam atunci 30 și ceva de ani și eram in București in zonele fierbinți, am văzut cum au murit oameni, mi-au trecut la 5-6 metri de mine gloanțe pe lângă mine, in fata la Casa Armatei … și tot nu cred ca știu ceea ce a fost atunci! Ar trebui sa se termine cu Comedia revoluționarilor fiindcă pe străzi atunci și fost sute de mii de oameni, amărâți, nemulțumiți si flamanzi , care nu cred ca aveau in minte obținerea unui certificat! Ar trebui anulate toate certificatele și anulate toate facilitățile, așa am scăpa și de falsii revoluționari sau de torționarii revolutionati!

 8. Retrage titlul de revolutionar? Tb sa plateasca inapoi banii obtinuti ilegal? Majoritatea au obtinut ilegal titlul de revolutionar, facand o gaura de sute milioane euro bugetului de stat. Imi amintesc de un revolutionar care a solicitat certificatul, motivand ca a purtat in perioada ceausista scurta si pantaloni jeans, protestand astfel impotriva regimului comunist. Iar cd s-a incercat oprirea acestor plati mai mult ca ilegale, beneficiarii acestor venituri au iesit pe strada. A fost si este un furt legalizat, cerfificatele fiind obtinute pe spaga.

 9. Revoluționar=cuvânt cu mare greutate în conștiința unui om!de ce sa iau beneficii că am fost revoluționar daca nu am suferit ca alții rani sau maltratări!sa ia indemnizații doar cei răniți,cei care va au avut părinți sau fi in uciși în revoluție,nu toti cei 90 la sută cioflingari,șmecheri!am fost dar nu îmi trebuie,mă bântuie!

 10. Bravo, puteati sa o faceti si post mortem ca sa vada poporu ca se face treaba in tara.

 11. Revoluția a fost în 1989. Acum e 2022.
  Câți ani a avut Vișinescu pensie de cadru MAI? Câți n-or fi protejați și plătiți cu bani din impozitele noastre? Ani de japcă din banii de la buget.
  Ultimul lucru pe care l-aș crede ar fi că trăiesc într-o lume corectă.

 12. Arsinel nu a avut viata in pericol nici cand a fost pe lista de transplanturi.

 13. SI CU ciolacul NIMIC ? E LA PUTERE ? TOTA LUMEA E PE BURTA?

 14. Sa plateasca inzecit cine le-a dat banii de revolutionar!

 15. Da’ cu cine s-au luptat revoluționarii? Zice în comunicat cu” forțele de represiune”. Păi care au fost forțele de represiune? Armata s-a alăturat Revoluției – „Armata e cu noi” – Securitatea n-a făcut nimic, dimpotrivă, trupele de securitate trimise la Otopeni pt ajutor, au fost întâmpinate cu foc și au murit militari în termen absolut nevinovați, iar Miliția nici atât . Și – atunci?

  • S-au omorat intre ei, cu buna stiinta a unor comandanti, ca sa creeze mediul de frica, de care avea nevoie Iliescu pentru a acapara puterea si pentru a scapa de incomozi (Ceausescu)

  • Armata a omorat oameni la Timisoara si Cluj.USLA a tras si a omorat oameni pe Calea Torontalului in Timisora.Securitatea nu a tras in oameni dar a executat operatiuni de diversune.Armata a trecut de partea poporului la Timisoara in 20 decembrie cand a vazut ca situatia scapata de sub control.Comunistii nu au fost pedepsiti pentru crimele facute.De aceea suntem aici.

 16. Și gândiți-vă că sunt sute ca ei!

 17. Mă bucur că sunt oameni care și-au dat seama de faptul că se dau bani degeaba pentru nimic. Nimeni, nu a făcut nimic, când spun nimeni mă refer la cei ce au ieșit în frunte! Singurii care au făcut ceva pentru țară, sunt cei care au murit nevinovați și cei care sunt anonimi. Toți cei care au fost în stradă ar trebui recompensați, prin urmare, sau toți sau nici măcar unul!

 18. Ce anume a declanșat abia dupa peste 30 de ani de la Revolutie, doua constatări ca ar fi fost acordate pe nedrept certificate?
  Au trebuit zeci de ani pentru verificari?
  Si peste alti 30 ani se vor mai gasi inca doua certificate nemeritate?
  Sau doar daca vreun posedat cere tam nesam vreo verificare a certificatului cuiva pe care are ciuda, se aranjeaza imediat ca era fals certificatul?
  Sa ni se explice mecanismul, asta este foarte important.

 19. Toți șmecherii și golanii din jurul lui Ion Iliescu au profitat de aceste avantaje nemeritate.
  Gândiți-vă doar la consilierul lui Iliescu, Dan Iosif, un bișnițar notoriu de București, pentru a realiza cam cum au mers treburile în anii ’90. Lovitura de stat o mascaradă, preluarea puterii un abuz, lichidarea lui Ceaușescu o crimă oribilă, iar toți acești ani o scamatorie impusă și infaptuită de niște lichele.

 20. Cum ramane cutoate avantajele obtinute pana acum de catre cei mentionati, nu cumva sunt foloase obtinute pe nedrept si ar trebui recuperate?

 21. Avand in vedere ca de-alungul timpului au fost dovedite mai multe fraude cu falsi revolutionari ar trebui retrase toate privilegiilor acordate acestor oameni. Cu parere de rau fata de cei care chiar au fost prezenti la datorie.

 22. Arsinel cel ce-i plingeau de milă Ciuvică și compania de la televiziunile Varanului . Sigur și Voiculescu are certificat de revoluționar . As fi curios daca la verificat cineva pe Varan.

 23. VA MAI AMINTITI ANII 90 ? BANCILE PICAU CA POPICELE, INDUSTRIA ERA TRANSFORMATA IN FIARE VECHI.
  SINGURELE FABRICI CARE MERGEAU ERAU FABRICILE DE REVOLUTIONARI.

 24. asta este traim in romania la urma urmei!

 25. in care toti inchid ochii! si fac cum vor ei!

 26. Luati-le bani escrocilor . Arsinel sa lupta sa-si faca vila pe malul mari la doi mai. Mi-e greata de parveniti .

 27. Dar de „eroul” Marcel Ciolacu nu va atingeti, asa-i?!
  Rusine!

  DIGI 24, 11.12.2019: „Liderul PSD, Marcel Ciolacu, are încă din anii 90 certificat de „luptător remarcat pentru fapte deosebite”. El a declarat luni că nu a primit nici un ban de la statul român în baza acestui certificat.
  Jurnaliștii de la Recorder scriu însă că Marcel Ciolacu ar fi primit în baza titlului de revoluționar și un hectar de teren pe raza comunei buzoiene Săpoca, pe care ulterior l-a vândut. Iar la începutul acestui an, ar fi depus cerere pentru a obține și titlul de „luptător cu rol determinant în victoria Revoluției Române”. Acesta vine la pachet cu o indemnizație lunară de 2.000 de lei.”
  Întrebat, luni, de jurnaliști despre toate acestea, Marcel Ciolacu a declarat:
  Nu-mi faceți o vină pentru faptul că n-am murit sau pentru că n-am stat în casă de Revoluție. Sunt mândru că am fost la Revoluție. N-am cerut niciun ban statului român pentru faptul că am fost la Revoluție, dar nu mă faceți vinovat de lucrul acesta, pentru că nu vă permit”, le-a spus Marcel Ciolacu jurnaliștilor.

  Si-uite asa, Marcel a ramas cu titlul de „erou”!!!!
  J…..i!!!

 28. Banii înapoi și beneficiile retrase?! Hahaha! Noi nu suntem în stare să adunăm teveaul, nu suntem în stare să adunăm amenzile, din perioada covidului, acum toate anulate, nu suntem în stare să anulam pensiile speciale și alea de serviciu…etc. Totul va rămâne cum a fost și mai mult decât atât. Hai cu criza!!! Tot pensionarii de rând o vor plăti, c+așa+i in tenis.

 29. Numai într-o ţară de hoţi este posibil să furi fără jenă 32 de ani din banii statului și să nu te întrebe nimeni de nimic.

 30. Si-ar fi Riscat Viatza , daca ar fi stat Noaptea in 21 Decembrie 1989 , in Piata Universitatii . Eu am trecut prin Piatza Universitatii in data de 21 Decembrie 1989 , ora 15 si 45 de minute , indreptamdu-ma catre Piatza Romana , pe langa Sala Palatului . Pe Strada de langa Biserica , erau Taburi pe Strada . Am aflat Numarul de Telefon al Agentiei Germane de Presa DPA , de la Inter Continental . Mai tarziu , de la Cabina Telefonica Publica , de la Palatul Telefoanelor din Bucuresti , am dat Telefon la DPA , si le-am zis sa vina in Piatza Universitatii , si mi-a spus la Telefon , ca sunt Colegii de la Taniug , Agentia Iugoslava de Presa , in Piatza Universitatii . Convorbirea Telefonica , probabil a fost Interceptata de Securitate , ca a facut un Zgomot parca un u pe fondal . Am stat in Piatza Universitatii , in Fatza Teatrului National , pana la Ora 17 , cand de pe Taburi a inceput sa traga cu Trasoare , la un Unghi de 45 de Grade . Am reusit sa fug , pe langa Teatrul National . Am fost la Televiziune in 22 Decembrie 1989 , dupa ora 16 . La Poarta de Aluminiu a Televiziunii , era Petre Mihai Bacanu si astepta la Poarta sa intre in Televiziune . Eu nu am reusit sa intru in Televiziune . Mai bine ! Cineva de la Televiziune la Troita de lemn , ne-a spus , plecati Acasa ca vin Teroristii ! Am plecat acasa de la Televiziune , iar dupa 15 minute dinspre Televiziune se auzeau Focuri de Arma ! La Televiziune se spunea sa venim la Intreprinderi sa ne Imbrace in Garzi Patriotice sa Aparam Intreprinderile de Teroristi . In 23 Decembrie 1989 , m-au Sunat Acasa , sa merg la Servici , dar nu m-am mai dus la Servici pana in 25 Decembrie 1989 , ca mi-am zis in Sinea mea ca asta Miroase a Razboi Civil . Un alt Om Imbracat in Garzi Patriotice a fost impuscat Mortal , pe Strada la Piatza Iancului in 23 Decembrie 1989 .

 31. Stiti cat este Indemnizatia de Revolutionar ? 2000 de lei pe luna , intr-un an este 24000 de lei , iar in 32 de ani , este 768000 de lei , de unde sa dea atatia bani innapoi ?

  • Adica vreo 155000 EUR? La „valoarea” lui asta este un credit de nevoi personale pe 5 ani.
   In plus, calculul este incomplet, pt ca a mai beneficiat de scutiri de taxe si impozite.
   Oricum, afacerile certificatelor de revolutionar au fost extrem de profitabile pentru multi sobolani, dintre care unii sunt si astazi foarte proeminenti in politica, economie, finante…
   Sper sa apuc sa vad finalizate dosarele Revolutiei din 1989 si ale Mineriadei din 13-15 Iunie 1990. Ceva ma face sa cred, insa, ca voi avea mult de asteptat, iar rezultatul va fi cu gust de cenusa…
   Sunt convins, ca si acum aproape 32 de ani, ca punctul 8 al Declaratiei de la Timisoara ne-ar fi ajutat sa limpezim apele si sa construim sanatos noua societate „libera”, dar lustratia ne-a fost refuzata tocmai de subiectii ei.
   Mai sper ca procesul dureros de lent de intrare in normalitatea lumii civilizate sa nu se opreasca acum, asa cum indica tot mai multe „semne”…

 32. Minciuni pe fata de la g4media. Deputatul “aur” nu este deputat aur deja de mult timp. Despre deputații care au plecat la reper o sa scrieți ca sunt tot deputați usr? 🙂

 33. @Mushu – subscriu 100%. Certificatele de revolutionar trebuie retrase! Sunt doar o alta forma prin care s-au obtinut avantaje necuvenite si nemeritate. Altfel spus, cine a putut a furat! Pe fata!

 34. Cred ca avenit vremea sa desfiintam chestia asta cu revolutionarii si orice institutie tine de asa ceva

 35. SI lui Ciolacu, marele revolutionar, cand i se retrage certificatul?