G4Media.ro

Sechestru de peste 13 milioane de euro pe bunurile lui Veaceslav Platon,…

Veaceslav Platon, artizantul „spălătoriei rusești” în Moldova. Sursa: Veaceslav Platon/Facebook

Sechestru de peste 13 milioane de euro pe bunurile lui Veaceslav Platon, artizanul „Landromatului rusesc” în Moldova. Acesta e acuzat că a spălat peste 22 de miliarde de dolari, bani negri rusești, numai în Moldova

Oamenii legii din Republica Moldova au anunțat, luni, că au aplicat un sechestru de peste 268 de milioane de lei moldovenești [peste 13 milioane de euro] asupra unor bunuri ce aparțin direct sau prin interpuși lui Veaceslav Platon, un personaj controversat și artizan al dosarului „Landromatul rusesc” din Republica Moldova.

Doar în Republica Moldova, prin „Landromatul rusesc” – un circuit complex de spălare a banilor la nivel mondial – Platon este acuzat că a spălat nu mai puțin de 20 de miliarde de dolari din cele peste 80 de miliarde la nivel mondial.

În prezent, Platon a fugit la Londra, după ce a fost eliberat din închisoare în vara lui 2020 de către fostul Procuror general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, și el cercetat în prezent, pe motiv că nu ar fi fost vinovat și că dosarul lui Platon ar fi fost făcut la comandă politică.

Procuratura Anticorupție, informează că, la 24 iunie 2022, urmare a admiterii demersurilor procurorilor anticorupție, cu autorizarea instanței judecătorești s-a dispus punerea sub sechestru a mijloacelor financiare în sumă de 268 054 638,19 lei, deținute atât cu drept de proprietate, cât și prin intermediul terților, de către învinuitul Veaceslav Platon, în cauza penală denumită generic „Laundromat”, precizează un comunicat al Procurorii Generale.

Platon este căutat de autoritățile de la la Chișinău pentru spălare de bani și confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ștampilelor sau sigiliilor false.

Cum a funcționat „spălătoria rusească”

Procurorii anticorupție de la Chișinău au constatat că, în perioada anilor 2010-2014, Veaceslav Platon, a constituit și condus o organizație criminală, formată din mai multe grupuri criminale organizate distincte, care acționau pe teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei, Federației Ruse, dar și a altor state.

Procurorii mai spus că organizația criminală a lui Platon a instituit o schemă transnațională de spălare a banilor realizată prin intermediul unei instituții financiare din Republica Moldova, controlată de Platon, precum și prin intermediul unor instituții bancare din Federația Rusă, Republica Letonia, controlate și gestionate direct, cât și indirect, de către membrii grupului criminal organizat, inclusiv cetățeni ai Federației Ruse și o instituție financiară din Letonia.

„Așadar, sub pretextul executării multiplelor ordonanțe judecătorești ilegale și încheieri ale executorilor judecătorești, a fost realizat transferul și convertirea mijloacelor financiare de proveniență dubioasă provenite din Federația Rusă, de 22.013.152.654 de dolari americani, contrar legislației naționale a Republicii Moldova, cât și a Federației Ruse”, susțin procurorii.

Oamenii legii spun că ulterior banii erau transferați pe conturile unor companii nerezidente deschise atât în cadrul instituțiilor financiare din Republica Moldova, cât și în Republica Letonia, gestionate de către conducătorul organizației criminale, Veaceslav Platon.

Oligarhii moldoveni fugari cu averile sub lacăt

În urmă cu două săptămâni, autoritățile din Republica Moldova au pus sechestru pe bunuri ale oligarhului fugar Ilan Șor a căror valoare se ridică la peste 1,5 miliarde de lei moldovenești (circa 75 de milioane de euro -n.r.).

De asemenea, Șor este artizanul schemei din dosarul „furtului miliardului” prin care s-a sustras un miliard de dolari din trei bănci private garantate de stat între 2012-2014. Șor a fost condamnat în primă instanță în iunie 2017 la șapte ani și jumătate de închisoare, dar până la pronunțare unei a doua decizii pe cazul său, acesta a fugit din Republica Moldova în iunie 2019, odată cu căderea de la putere și fuga oligarhului Vladimir Plahotniuc.

De asmenea, în noiembrie 2021, Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA) au pus sechestru pe 52 de bunuri în valoare de 486 de milioane de lei [peste 24 de milioane de euro] ce aparțin oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, care au legătura la fel cu dosarul „furtul miliardului”.

Printre acestea se numara 11 automobile, 11 imobile, o încăpere nelocativă, 5 capitaluri sociale, 17 construcții locative și nelocative, dar și 4 conturi bancare. Din numărul total de bunuri, sechestrate de ARBI, 41 au fost identificate în Republica Moldova , iar alte 11 în afara Republicii Moldova în Elveția (7), Franța (1) și în România (3).

Foto: Veaceslav Platon, artizantul „spălătoriei rusești” în Moldova. Sursa: Veaceslav Platon/Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...