G4Media.ro

Secetă în Italia: În trei zile, Lacul Maggiore a scăzut cu un…

Secetă în Italia: În trei zile, Lacul Maggiore a scăzut cu un metru / A fost raționalizată apa în anumite intervale orare

Scăderea Lacului Maggiore nu se oprește. Nivelul, care era la 193,89 metri pe 17 iunie, a ajuns acum la 192,83 de metri. În zona roșie au intrat localitățile Baveno, San Bernardino Verbano, Cambiasca, Vignone și Brovello Carpugnino în provincia Verbania, Pieve Vergonte și Piedimulera în Ossola, transmite Rai News, citată de Rador.

În alte șase-șapte municipii, măsurile pentru combaterea urgenței apei includ intervenții cu autocisterne și au fost emise ordonanțe pentru limitarea pierderilor de apă și raționarea apei în intervale orare, în general pe timp de noapte.

Este evaluată posibilitatea unor ordonanțe regionale de raționalizare a apei în nordul Italiei, precum interzicerea umplerii piscinelor și favorizarea utilizării apei pentru nevoi primare.

Este una dintre ipotezele aflate pe masa Comisiei de Politică Agricolă a Conferinței Regiunilor. Intenția guvernanților ar fi să ceară Guvernului, într-o manieră compactă, starea de urgență în nordul țării. În plus, în unele teritorii există deja acorduri cu companiile energetice pentru creșterea procentului de utilizare a apei lacurilor în scopuri umane sau agricole.

„În prezent, pe teritoriul Ato 2 (adică Roma și provincia ei) situația este gravă, însă cel târziu până miercuri vom acționa la proclamarea stării de calamitate”, a afirmat președintele Regiunii Lazio, Nicola Zingaretti, ieșind de la ședința convocată în Prefectură, pe tema urgenței de secetă.

Regiunile vor cere Guvernului să declare stare de urgență pentru secetă, pentru a acorda prioritate utilizării umane și agricole a resurselor de apă și pentru a pune la dispoziție resurse, inclusiv PNRR, pentru crearea de noi rezervoare, a relatat pentru ANSA consilierul pentru agricultură din Veneto, Federico Caner, coordonatorul Comisiei de Politică Agricolă a Conferinței Regiunilor. Aceste puncte au fost incluse pe ordinea de zi a Conferinței Regiunilor, programată pentru miercuri, 22 iunie.

Sursa: Rainews/ Rador/ Traducerea: Oana Avram

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Atenție România. Seceta ajunge la noi. Suntem praf. Vai de capul nostru.