G4Media.ro

Se reiau concursurile pentru ocuparea funcțiilor din administrația publică, au decis deputații…

Se reiau concursurile pentru ocuparea funcțiilor din administrația publică, au decis deputații din Comisia de muncă. Votul final urmează să fie dat săptămâna viitoare în plen / Țoiu: Angajările se vor face strict în limitele bugetare

Comisia de muncă a Camerei Deputaților a dat undă verde joi reluării concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante din administrația publică, urmând ca decizia finală să fie luată săptămâna viitoare de plenul Camerei, care este forul decizional.

Toate tipurile de concurs pentru ocuparea posturilor sau funcţiilor vacante sau temporar vacante din instituţiile publice, cu excepţia celor din domeniul sanitar, au fost suspendate, din luna mai a anului trecut, prin Legea 55/2020.

Practic, deputații din Comisia de muncă au adoptat un raport de admitere cu amendamente la ordonanța de urgență 183, adoptată în toamna anului trecut de Guvernul Orban, prin care era permisă reluarea concursurilor pentru ocuparea posturilor în sistemul de justiție și la Curtea de Conturi.

Potrivit unui amendament inițiat de partidele componente ale coaliției de guvernare și susținut inclusiv de PSD în ședința de joi a comisiei, a fost extinsă posibilitatea de a organiza concursuri pentru ocuparea posturilor vacante în întreaga administrație publică.

”Pe o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se pot desfășura concursuri pentru ocuparea posturilor şi funcţiilor vacante şi temporar vacante din cadrul instituţiilor şi autorităţilor publice, cu încadrare în sumele aprobate în buget pentru anul 2021. Concursurile vor fi reluate exclusiv in limitele bugetare dat fiind ca suntem intr-o perioada in care cheltuielile publice trebuie facute cu rezerva, acolo unde este cu adevarat necesar”, a declarat președința Comisiei de muncă a Camerei, deputata USR PLUS Oana Țoiu.

În prezent, legea pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19 prevede (art. 27, alin 3):

 • Pe durata stării de alertă, în instituțiile și autoritățile publice se suspendă orice tip de concurs pentru ocuparea posturilor sau funcțiilor vacante și temporar vacante, cu excepția celor prevăzute la alin. (1) și (2), precum și la art. 11 și 12, precum și a posturilor de predare vacante din unitățile de învățământ preuniversitar și a posturilor și funcțiilor vacante din instituțiile de învățământ superior, institutele de cercetare, Academia Română și academiile de ramură.

Într-o intervenție la Digi 24, copreședintele USR PLUS Dan Barna a explicat că miza reală a deciziei de a relua concursurile în sistemul public este ”să pui acolo oameni competenți”.

”Se discută deblocarea concursurilor, tocmai pentru a putea intra într-o logică de competiție, de meritocrație, de care este atâta nevoie și fără de care am văzut exemplele aberante în care persoane fără niciun fel de calificare au ajuns în diverse poziții, care periclitau, de fapt, capacitatea acelor instituții de a funcționa”, a precizat Barna joi, cu referire în special la angajările de la Apele Române.

Raportul Comisiei de muncă urmează să intre săptămâna viitoare în plenul Camerei Deputaților, care este forul decizional, pentru dezbatere și vot final.

Foto: Deputata USR PLUS Oana Țoiu, președinta Comisiei de muncă / Sursa: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Oameni competenti – adica oamenii lor. O data ziceti ca sunt prea multi functionari publici si ca trebuie sa dam afara, dar cand vin de oamenii lor mai sunt locuri.

 2. Până azi spuneau ca în pandemie sunt sistate concursurile, că se ia! A trecut pandemia, sau a fost doar o simpla manevră liberală?!

 3. DE ATATA TAIAT PENSIILE SPECIALE AU FOST DUBLATE.

  TOT ASA, A FOST RESTRUCTURAT APARATUL BUGETAR. PRIN CRESTEREA CU MULTE MII DE ANGAJATI.

 4. liber la chelnerite

  PNL deja are listele pregatite cu „concursuri”

 5. I am vomit

 6. După ce va pleca și Cîțu de la șefia Guvernului, anul ăsta, evident, multe „nefăcute” din guvernarea tâmpita a lui Orban vom afla, mai ales ce s-a petrecut prin MFP!!!!!

 7. Romania are o penurie de angajati bugetari?