G4Media.ro

Se folosește Biden de Grecia pentru a înarma Ucraina? Ce este legea…

Sursa foto: Anatolii STEPANOV / AFP

Se folosește Biden de Grecia pentru a înarma Ucraina? Ce este legea Excess Defense Articles

Președintele Joe Biden pare să fi găsit o cale de a evita blocarea ajutorului Ucrainei de către Partidul Republican folosind o putere prezidențială puțin cunoscută. Astfel, potrivit informațiilor, Pentagonul trimite arme în Grecia, care apoi le oferă pe ale sale guvernului de la Kiev. Potrivit rapoartelor, Ucraina este foarte aproape să-și epuizeze proviziile vitale de muniție și echipament în timp ce face eforturi mari să se opună ofensivei ruse, forțele lui Volodimir Zelenski având nevoie disperată de arme noi.

Către Ucraina via Grecia

Într-o scrisoare adresată premierului grec Kyriakos Mitsotakis, raportată de presa elenă, șeful diplomației americane a declarat că SUA vor trimite Greciei un lot de arme și echipamente în mod gratuit, în temeiul legii numite Excess Defense Articles (Legea Materialelor de Apărare aflate în Exces).

Documentul prevede că președintele SUA poate autoriza transferul către alte țări pentru bani puțini sau chiar gratuit a acelor arme considerate a fi excedentare pentru armata americană.

În scrisoarea sa, Anthony Blinken a spus că tranzacțiile comerciale ale SUA în domeniul apărării cu aliații săi NATO “sunt o componentă fundamentală a eforturilor de consolidare a securității europene și de consolidare a capacității generale de descurajare și apărare a Alianței.” (https://www.kathimerini.gr/politics/foreign-policy/562853092/i-epistoli-mplinken-ston-kyr-mitsotaki-gia-ta-f-35-kai-tin-amyntiki-synergasia/?_x_tr_hl=en&_x_tr_pto=wapp&_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=en)

Conform acordului, SUA vor trimite Greciei două avioane C-130H Lockheed Martin, 60 de vehicule de luptă blindate Bradley, 10 motoare turbopropulsoare Allison T56 pentru avioanele de patrulare Lockheed P-3, trei nave din clasa Protector și un lot de camioane de transport.

Aceste echipamente și materiale militare sunt în plus față de vânzarea de către Pentagon pentru guvernul de la Atena a unei flote de 40 de avioane de luptă F-35 Lockheed pentru 8 miliarde de dolari.

Forbes a precizat că transferul armelor către Grecia a fost unul delicat, deoarece tensiunile dintre Atena și Ankara fac ca Statele Unite să ofere de obicei ambelor țări arme noi în același timp – și în aproximativ aceeași cantitate.

Așadar, nu este întâmplător faptul că, simultan cu acordul privind armele către Grecia, Departamentul de Stat al SUA a autorizat Turcia să cheltuiască 23 de miliarde de dolari pentru 40 de avioane Lockheed F-16 noi și 79 de kituri de modernizare pentru aeronavele F-16 mai vechi, plus muniție pentru aparatele de luptă. Acordul a fost, de asemenea, o recompensă pentru că Turcia a aprobat în cele din urmă aderarea Suediei la NATO.

Reamintim că, după luni de negocieri, guvernul SUA a aprobat vinerea trecută vânzarea către Grecia a avioanelor de 8,6 miliarde de dolari, încheiind totodată un acord separat de 23 de miliarde de dolari pentru a vinde Turciei 40 de avioane de război F-16. (https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/greece-f-35-joint-strike-fighter-conventional-take-and-landing-ctol)

Grecia căuta de ceva timp să cumpere avioane F-35 mai sofisticate din SUA, ca parte a strategiei sale de apărare împotriva Turciei, cu care legăturile sunt adesea tensionate. Atena s-a opus cu fermitate vânzării avioanelor americane F-16 către Ankara din cauza unei dispute privind frontierele maritime din estul Mediteranei, o zonă care este bogată în resurse energetice.

Revenind la scrisoarea lui Blinken, presa greacă a relatat că șeful diplomației americane a precizat că, ca o condiție a transferului, Grecia ar trebui să exploreze modalități de a furniza arme din propriul său arsenal către Ucraina. Cotidianul grec Kathimerini a relatat că liderii militari de la Atena au acceptat în mod privat să facă acest lucru.

“Continuăm să fim interesați de capacitățile de apărare pe care Grecia le-ar putea transfera sau vinde Ucrainei,” a scris Blinken. Secretarul american de stat a sugerat perspectiva unor noi acorduri lucrative cu arme dacă Atena este de acord cu transferul de arme pentru Ucraina.

“Dacă aceste capacități sunt de interes pentru Ucraina – și în așteptarea unei evaluări a statutului și valorii lor de către guvernul SUA -, putem explora oportunități pentru o posibilă finanțare suplimentară a forțelor armate străine (Foreign Armed Forces Financing) de până la 200 de milioane de dolari pentru Grecia,” s-a precizat în scrisoarea lui Blinken.

Potrivit raportului, Grecia are arme precum sistemele de apărare antirachetă S-300 și rachetele sol-aer Hawk, vehicule destinate apărării aeriene Tor și Osa cu rază scurtă de acțiune și tunuri de apărare antiaeriană ZU-23-2, precum și muniție pentru toate aceste sisteme, care s-ar putea dovedi valoroase pentru Ucraina în războiul său împotriva Rusiei.

Unele sau toate aceste arme s-ar putea îndrepta spre Ucraina. “Conducerea politică și militară a dat deja direcțiile necesare pentru ca sistemele și echipamentele învechite care nu mai sunt folosite de armata greacă să fie transferate în Ucraina,” a informat Kathimerini. (https://www.kathimerini.gr/politics/foreign-policy/562853269/f-35-poies-dynatotites-xekleidonoyn-gia-tis-enoples-dynameis/)

Excess Defense Articles Law

Referindu-se la armele trimise Greciei, Forbes a scris că, pe măsură ce blocarea de către Partidul Republican din Statele Unitev a ajutorului acordat Ucrainei a intrat în a patra lună, Administrația Biden “a găsit o nouă modalitate inteligentă de a oferi forțelor ucrainene armele și muniția de care au nevoie pentru a-și apăra țara.”

Publicația a scris că “este, în esență, o versiune americană a comerțului cu arme circulare al Germaniei – așa-numitul Ringtausch. Statele Unite oferă Greciei arme mai vechi aflate în exces, în timp ce Grecia donează Ucrainei unele dintre armele sale excedentare.”

Tot echipamentul oferit Greciei provine din surplusul militar al SUA și este disponibil Greciei, gratuit, sub o lege americană numită Excess Defense Articles – EDA (Legea Materialelor de Apărare aflate în Exces).

Legea federală permite unui președinte american să declare că sistemele militare sunt excedentare, să le atribuie o valoare – potențial zero dolari – și să le ofere cu condiția ca destinatarul să le transporte. (https://www.dsca.mil/programs/excess-defense-articles-eda)

Legea limitează transferurile anuale EDA la 500 de milioane de dolari. Aceeași lege nu dictează însă valoarea pe care președintele o atribuie surplusului de arme. În scrisoarea către prim-ministrul grec Mitsotakis, secretarul de stat al SUA a descris de altfel navele, avioanele, motoarele și vehiculele drept “concesii gratuite.”

Potrivit comentatorilor americani, programul Ringtausch al Germaniei a accelerat trimiterea în Ucraina a zeci de tancuri și alte arme grele. (https://www.oryxspioenkop.com/2022/09/flawed-but-commendable-germanys.html) Printre altele, guvernul de la Berlin a oferit Cehiei 14 tancuri Leopard 2 și un vehicul de inginerie, iar Praga a dat Ucrainei zeci de tancuri T-72; a trimis Greciei 40 de vehicule de luptă Marder pentru ca Atena să poată dona Ucrainei 40 de vehicule de luptă BMP-1; a oferit Slovaciei 15 de tancuri Leopard 2A4 pentru a compensa cele 30 de vehicule de luptă BVP-1 donate de Slovacia Ucrainei; a trimis Sloveniei 45 de camioane militare grele de calitate, astfel încât guvernul de la Ljubljana să ofere Ucrainei 28 de tancuri M-55S.

O schemă similară aplicată de Statele Unite ar putea face același lucru – potențial la o scară și mai mare. Statele Unite ale Americii, cu stocurile lor mai mari de arme vechi, ar putea în cele din urmă să depășească Germania ca operator al comerțului circular de arme.

De altfel, Grecia nu este singura țară cu arme vechi pe care le poate oferi Ucrainei, dacă Statele Unite oferă ceva în schimb. La începutul lunii ianuarie, președintele ecuadorian Daniel Noboa a dezvăluit într-un interviu la radio că Ecuadorul va oferi Statelor Unite arme vechi în schimbul unora noi – în valoare de 200 de milioane de dolari – pe care SUA le vor furniza la o dată ulterioară.

Statele Unite vor dona apoi aceste arme vechi Ucrainei. O parte din echipamentul vechi se pare că a fost deja expediat la bordul unui avion de transport Antonov An-124 pe 25 ianuarie, a scris Forbes. (https://www.forbes.com/sites/davidaxe/2024/01/31/first-ecuador-now-greece-joe-biden-is-finding-more-and-more-countries-to-help-him-arm-ukraine/?sh=197ee55f6f18) Potrivit informațiilor, ar fi fost vorba de vehicule Osa de apărare aeriană. (https://twitter.com/trip_to_valkiri/status/1750630676385107996)

Ajutor blocat

Forbes a precizat că, faptul că Biden și secretarul Blinken susțin un comerț circular cu arme bazat pe EDA, nu ar trebui să surprindă observatorii apropiați ai politicii americane. Toamna trecută, republicanii din Congresul SUA au spus clar că probabil nu vor aproba niciodată ajutorul militar direct pentru Ucraina.

Ei continuă să blocheze un pachet de ajutoare de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, cerând fonduri suplimentare și măsuri de securitate sporite la granița cu Mexicul.

Republicanii din Congres insistă să se ia măsuri urgente pentru a fluxul de imigranți ilegali ce penetrează frontiera sudică. Ei susțin că este nesustenabil din punct de vedere politic să le spună alegătorilor lor că au aprobat încă 61 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina să-și recupereze teritoriile ocupate de Rusia, în timp ce nu au făcut suficient pentru a proteja granița SUA.

În timp ce o majoritate puternică, bipartizană din Camera Reprezentanților susține în continuare acordarea de asistență Ucrainei, aproximativ jumătate din grupul republican din camera inferioară se opune acestor eforturi. (https://www.g4media.ro/banii-sua-pentru-ucraina-amenintati-de-jocurile-politice-de-la-washington-si-apatia-americanilor-pentru-razboi.html)

SUA au aprobat până acum patru runde de ajutor pentru Ucraina ca răspuns la invazia Rusiei, în valoare totală de aproximativ 113 miliarde de dolari, o parte din acești bani fiind destinați reaprovizionării echipamentelor militare americane care au fost trimise guvernului de la Kiev. În august trecut, Biden a cerut Congresului să aprobe încă 24 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Banii nu au fost încă aprobați, iar Casa Albă va avea o misiune dificilă să convingă Congresul de justețea ajutorului suplimentar.

Cât privește continuarea livrării de arme către Kiev, Kurt Volker, fost reprezentant special al SUA pentru negocierile cu Ucraina, a scris recent pentru European Center for Policy Analysis că Legea Articolelor de Apărare în Exces este unul dintre instrumentele disponibile pentru Biden pentru a menține fluxul de arme către Ucraina. (https://cepa.org/article/fear-not-us-military-aid-to-ukraine-is-coming/)

Dar, a spus Volker, “niciunul dintre acestea nu este ideal,” iar cea mai bună modalitate de a oferi Ucrainei sprijinul de care are nevoie este adoptarea unui nou proiect de lege privind ajutorul pentru guvernul de la Kiev.

Volker a afirmat că Administrația Biden își poate exercita autoritatea de a împrumuta Ucrainei fonduri pentru articole de apărare prin așa-numita Lend-Lease Act, deja aprobată. De asemenea, Biden poate folosi alte tipuri de puteri de cheltuieli pentru securitatea națională de urgență.

Fiecare din aceste modalități nu va putea însă înlocui ajutorul suplimentar de miliarde pe care Congresul încă nu l-a aprobat. Lucru recunoscut și de alți experți.

“Aceste improvizații nu vor produce suficiente echipamente sau bani pentru a susține efortul de război al Ucrainei,” a remarcat de exemplu Mark Cancian de la Center for Strategic and International Studies vorbind despre EDA și măsurile conexe, recunoscând însă că ele pot ajuta la rezolvarea parțială a penuriei de echipamente care afectează Ucraina. (https://www.csis.org/analysis/impact-ending-military-aid-ukraine-gradual-decline-then-collapse)

Surse: Forbes, Kathimerini, dsca.mil, Oryx, cepa.org, csis.org, X

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...