G4Media.ro

Se asfaltează drumul de opt kilometri spre un sat cu 14 oameni.…

Se asfaltează drumul de opt kilometri spre un sat cu 14 oameni. Costul investiţiei: peste 30.000 de euro pe cap de locuitor

Un nou drum din Alba, care poate avea un potenţial turistic important, este în curs de modernizare. Are o lungime de aproape 8 kilometri şi leagă de civilizaţie două sate, cu o populaţie de circa 50 de locuitori, ale comunei Lopadea Nouă din Alba, scrie Adevărul.ro

Asfaltarea drumului a început marţi, 11 mai 2021, între Ocnişoara şi Ciuguzel, pe o distanţă de 4 km. Locuitorii de aici au văzut pentru prima dată în viaţa lor asfalt în satul în care s-au născut, au crescut şi au trăit. Localnicii l-au numit şi drumul ”Trans-salina” datorită reliefului deluros cu pantă mare pe care este executat.

Modernizarea drumului comunal Ciuguzel – Ocnişoara – Overdem costă aproximativ 8 milioane de lei şi va reprezenta, practic, salvarea celor două sate aflate pe cale de dispariţie. La Ocnişoara mai locuiesc doar 14 oameni, iar la Overdem mai sunt circa 35 de locuitori.

Populaţia a scăzut foarte mult în ultimii zeci de ani ca urmare a imposibilităţii oamenilor de a ajunge sau ieşi din aceste sate în perioadele cu ploi sau în perioada iernii.

Drumul de pământ devenea practic inmposibil de utilizat, iar oamenii erau blocaţi aici. Un calcul simplu arată un cost de aproximativ 163.000 de lei (circa 32.000 de euro) pe cap de locuitor, în ceea ce priveşte investiţia în modernizarea drumului. Contractul în valoare de 8.005.328,13 de lei este derulat de societatea Drumuri şi Poduri Locale Alba SA.

Citește integral pe Adevărul.ro

 

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. nu ne-ati lamurit in ce consta potentialul turistic asa de important Doar viata la tara ?

 2. Asa si? Aia poa’ sa crape, sa inoate in noroi si zăpadă, toamna, iarna, ca sunt puțini sau ce?! Sa i muți de acolocu forța, ca e mai ieftin sau ce? Articol de genul: ‘cine nu e ca noi, poate sa crape”!

 3. A cumparat un politician mult teren in zona.

 4. romania: LA 3 CASE O primarie, CATUNE FACUTE orase.
  SALARII, SPORURI, SPECIALE. HOTIILE NU LE-AM PUS.

 5. Lasa sa le faca la oameni drum, oricare ar fi motivul! Langa Bucuresti(10km) drum judetean e intrg 6 luni pe an 6 luni e praf cratere accidente morti masini distruse. Se repara asfaltul de 3-4 ori pe an dar degeaba terasamantul nu a fost facut pentru masini de 40 tone. Traficredus 15-20000 autoturisme pe zi si 5-10000 dube camioane tiruri pe o banda pe sens. Planuieste consiliul judetean sa refaca drumul cu fonduri europene… daca se apuca serios de treba in 4-5 il termina… BRAVO CJ ALBA

  • Cand am ajuns prima oara in Germania era sa ma ratacesc fiind derutat de faptul niste drumeaguri prin padure erau asfaltate. Deruta maxima: pe harta erau niste linii subtirele.
   Faptul ca se asfalteaza acolo nu inseamna neaparat ca se sifoneaza din banii de autostrazi nici ca li se face un hatar unor cetateni – care au aceleasi drepturi ca si cei de la oras . Inseamna doar ca probabil cineva a avut ambitie ca banii sa fie cheltuiti cu folos
   Nu lipsa banilor impiedica construirea de autostrazi ci tocmai faptul ca sunt prea multi si trec prin prea multe maini.

 6. Cam cat valoreaza un om?

 7. Asta înseamnă…. civilizație marca Florin Roman😂

  • PS
   Apropo de PNL, am citit Programul de Convergență 2021 – 2024 al Guvernului României și am 2 observații :
   – la reforma ANAF spune că restructurarea ANAF a fost finalizată (!), dar nu există niciun cuvânt despre îmbunătățirea substanțială a colectării TVA.
   – la previzionarea cheltuielilor pe termen mediu, aici înțelegând 2022 – 3024, despre cele cu asigurările și asistența sociale scrie că se urmărește sustenabilitatea lor.
   Dacă așa scrie, înseamnă că tot ce se spune în spațiul public despre indexarea sau creșterea echitabilă a pensiilor este o mare gogoașă.
   Evaluările și recalculările Turcanei sunt așadar doar simple minciuni.

  • @Program de Convergenta; interesant, s-a pus pe site?….chiar sunt curios

  • Da.
   Corecție: termen mediu 2022-2024.

  • Da.
   Corecție: termen mediu 2022-2024.
   Chiar nu e nimic interesant în el. E pierdere de vreme!

 8. Dobitocul care a scris știrea să gândească logic:mergi vită cu știrea până la capăt: caută vila conacul vreunui șmecher aciuit acolo!oricum nu dai comentariul, că de aia ți am dat 2 la sută, să mă cenzurezi!pa!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.