G4Media.ro

Scriitorul Peter Handke s-a declarat ”surprins” că a primit premiul Nobel pentru…

Scriitorul Peter Handke s-a declarat ”surprins” că a primit premiul Nobel pentru Literatură

Scriitorul austriac Peter Handke, desemnat joi laureat al premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2019, a declarat că a fost „surprins” de primirea acestui premiu, decizie pe care a numit-o „foarte curajoasă”, având în vedere „toate disensiunile” provocate de opera şi angajamentele sale, relatează AFP, citată de Agerpres.ro.

‘După toate disensiunile (…), am fost surprins. Acest gen de decizie este foarte curajos din partea Academiei suedeze’, a declarat el pentru presă, în faţa locuinţei sale din Chaville, în regiunea pariziană.

Autor controversat, Peter Handke a cerut în cursul carierei sale „desfiinţarea” premiului Nobel pentru Literatură, pe care l-a numit „o canonizare falsă care nu aduce nimic cititorului”.

Cu toate acestea miercuri, în faţa presei, el s-a declarat „mişcat” de anunţul academicianului Anders Olsson. „Din cauza problemelor pe care le-am avut în urmă cu 20 de ani, nu am crezut niciodată că mă vor alege”, a declarat el.

Luptător intelectual împotriva convenţiilor, Handke s-a aflat în centrul unor aprige controverse din cauza poziţiilor sale pro-sârbe, mai ales în momentul intervenţiei forţelor NATO împotriva Serbiei din cauza conflictului din Kosovo, în 1999.

În 2006, el a provocat indignare când a participat la înmormântarea lui Slobodan Milosevic – decedat în închisoare, în aşteptarea procesului pentru crime de război şi împotriva umanităţii. ‘Lumea, aşa-numita lume ştie totul despre Iugoslavia, Serbia. Lumea, aşa-numita lume, ştie totul despre Slobodan Milosevic’, a declarat el atunci.

‘Aşa-numita lume nu este lumea. Eu, eu nu ştiu adevărul. Dar mă uit. Ascult. Simt. Îmi amintesc. Întreb. De aceea sunt prezent astăzi, alături de Iugoslavia, de Serbia, de Slobodan Milosevic’, a declarat austriacul.

Întrebat despre aceste subiecte joi, el a refuzat să aibă vreo „poziţie politică”: „Natura mea este cea a unui scriitor, nu a unui jurnalist”, a spus el.

În ceea ce priveşte criticile sale faţă de premiul Nobel, Handke a declarat că a vorbit „în calitate de cititor, nu de autor”. „Astăzi, nu mai gândesc la fel”, a adăugat el, dând asigurări că va merge la acordarea premiului, la Stockholm, mai transmite Agerpres.ro.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Literar, chestiunea Serbia-Kosovo se potrivește reducționismului aplicat de Occident la est de Prut, unde RO nu a fost implicată în formatul de negociere.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.