G4Media.ro

„Scorpionul”, un periculos traficant de migranţi căutat în Europa, arestat după o…

Foto: ONU

„Scorpionul”, un periculos traficant de migranţi căutat în Europa, arestat după o investigaţie realizată de BBC

O anchetă a BBC publicată săptămâna trecută a dus la arestarea lui Barzan Majeed, cunoscut sub numele de „Scorpionul”, la Souleimaniyeh, în Kurdistanul irakian, unde acesta a povestit presei britanice cum a început să facă trafic de migranţi în 2016, când Europa s-a confruntat cu un aflux uriaş, relatează AFP, citată de News.ro.

„Scorpionul”, căutat în mai multe ţări europene, a fost arestat în regiunea autonomă Kurdistan, în nordul Irakului, au anunţat luni autorităţile locale, după ce ancheta BBC a dus la localizarea acestuia.

„După o anchetă amănunţită şi un schimb de informaţii (…), Scorpionul a fost localizat şi arestat pe 12 mai”, au precizat forţele de securitate kurde într-un comunicat.

El a fost arestat în oraşul Suleimaniyeh la cererea Interpol, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al forţelor de securitate, Salam Abdel Khaleq. „Îl vom interoga şi vom lua măsurile necesare”, a adăugat el.

Investigaţia BBC publicată săptămâna trecută a dat de urma lui Barzan Majeed, cunoscut sub numele de „Scorpion”, în Souleimaniyeh, iar reporterii au vorbit cu acesta. În cursul anchetei sale, echipa BBC şi-a împărtăşit concluziile „cu autorităţile britanice şi europene”.

Potrivit BBC, între 2016 şi 2021, „banda Scorpionului ar fi controlat o mare parte din traficul de migranţi între Europa şi Marea Britanie”.

Douăzeci şi şase de membri ai bandei au fost condamnaţi în Marea Britanie, Franţa şi Belgia. În octombrie 2022, un tribunal belgian l-a condamnat în absenţă pe Majeed la zece ani de închisoare pentru trafic de migranţi.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Este bine că „organili” si serviciile pot aresta dacă jurnaliștii identifica și dovedesc vinovăția infractorilor!

  2. …chestia asta cu migranții din UE mi se pare foarte’ntortocheată,adiacă UE condamnă Bulgaria si România pt migranții ilegali dar nu condamnă celelalte state,Italia,Cipru,Spania,Portugalia sau Franța…dar vin pe cealaltă parte cerând guvernelor statelor UE să primească un anumit nr de migranți legali…
    sau a cui este Europa,e a noastră sau a migranților?