G4Media.ro

Scholz: „La fel ca Europa devastată după Al Doilea Război Mondial, Ucraina…

Sursa foto: European Council

Scholz: „La fel ca Europa devastată după Al Doilea Război Mondial, Ucraina are astăzi nevoie de un plan Marshall pentru reconstrucţie” / Va costa „miliarde” și se va întinde pe „mai multe generații”

Cancelarul german Olaf Scholz a chemat miercuri la crearea unui ‘plan Marshall’ pentru Ucraina, estimând că reconstrucţia acestei ţări va costa ‘miliarde’ şi se va întinde pe ‘mai multe generaţii’, relatează AFP, citată de Agerpres.

‘La fel ca Europa devastată după Al Doilea Război Mondial, Ucraina are astăzi nevoie de un plan Marshall pentru reconstrucţie’, a afirmat Scholz într-un discurs în Bundestag înaintea summiturilor UE, G7 şi NATO.

‘Vom avea nevoie de mai multe miliarde suplimentare de euro şi de dolari, iar aceasta vreme de ani’, a subliniat el, în contextul în care subiectul ajutorului financiar pentru Kiev va fi în centrul discuţiilor la aceste reuniuni.

‘Adevărul este că suntem încă departe de negocieri între Ucraina şi Rusia pentru că Putin crede încă în posibilitatea de a putea dicta pacea’, a apreciat Scholz.

În consecinţă, el i-a îndemnat pe occidentali să ‘menţină ferm cursul’ sprijinului faţă de Kiev prin sancţiuni contra Rusiei, asistenţă financiară şi ‘livrări de arme’.

Cancelarul german Scholz, preşedintele francez Emmanuel Macron şi şeful guvernului italian, Mario Draghi, au făcut săptămâna trecută o vizită în Ucraina pentru a-i aduce sprjinul lor preşedintelui Volodimir Zelenski, ocazie cu care s-au deplasat şi în oraşul martir Irpin.

‘Vedem acest lucru foarte clar în ruinele caselor din Irpin. Amploarea distrugerilor este enormă. Anumite lucruri mi-au amintit de imaginile oraşelor germane după Al Doilea Război Mondial’, a explicat cancelarul.

‘În ultimele 100 de zile, UE a mobilizat miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina. Germania singură a contribuit cu circa un miliard la ajutorul civil de la începutul războiului’, a precizat el.

Acest nou ‘plan Marshall’ nu va fi ‘posibil decât unindu-ne forţele, în colaborare cu organizaţiile financiare internaţionale, cu alte mari ţări donatoare şi cu alte organizaţii internaţionale’, a subliniat cancelarul german.

Volodimir Zelenski va participa prin videoconferinţă la summitul G7 care va începe în acest weekend la Elmau, în Bavaria, şi la care va susţine o alocuţiune luni.

Sursa foto: European Council

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

 1. Mai poate credea cineva ca in teritoriile ocupate de rusi si distruse din temelii tot de rusi se va intoarce vreun etnic ucrainean sau de o alta etnie decit cea rusa sa locuiasca sau sa reconstruiasca zona ?

 2. Care Ucraina?!
  Care „reconstructie” a Ucrainei, cand razboiul nu s-a sfarsit si numai Dumnezeu stie cum se va sfarsi pentru omenire??!!!
  Cred ca va trebui „reconstruita” omenirea intreaga!!!!

 3. Câtă dreptate are Don’ Olaf !.. Însă, asta – reconstrucția – dacă nu se va ivi v’o distrugere .. mai mare.
  Dacă nu se va ivi vreo alta, mai dihai ca asta, atunci – cu Marshallu’nainte sau în marșarier nu mai contează, cum o fi – merge planul; altminteri, mă tem că mulți se vor plimba cu mașinile lui Flinstone.

 4. Deja se fac listele Germania prima, Franța a doua, România sub listă.

 5. După al Doilea Război Mondial, cine l-a început:: țara domnului cancelar, a plătit despăgubiri de război?! Asa trebuie sa fie și cu Rusia, dincolo de Marshall, Rusia trebuie sa plătească sau vorba recent pierzatorului de locale: nu trebuie sa o umilim! Sa ne umilim noi ca sa ii protejam pe cei care au generat problema!

 6. Până la „reconstrucție”, mai bine le trimiteți niște tancuri Leopard și niște obuziere în plus să poată să-și elibereze și ei țara de sub ocupația ruznaca. După aia, vă puteți gândi să faceți și niște miliarde de euro pe reconstrucția Ucrainei..

 7. Livrări de arme pentru? E ceva ce nu se leagă aici ? Păi ori sunt slabi urșii și o să câștige ocraineeeenii , ori sunt tari și ne păzim granițele otan? Dar, cu toate astea , dacă pierd ăia tari, așa de slabi sunt că nu ne e frică de hipersonicele(alea de neinterceptat) lor cu armament nucle.ar?

  • La ridicat blocuri (2 scări, 8 etaje, 70 apartamente) nu o să ne ducem noi acolo, o să le construiască chinezii cu 300 000 de euro, dar la anvelopat îl trimitem pe Negoiță (primar sector 3) cu 5 000 000 de euro (poate acum e 6 000 000) ?

 8. trebuie sa fii nebun sa bagi bani intr-o zona necontrolabila

 9. Rusia trebuie sa plătească despăgubiri de război, atât Ucrainei, cât și celorlalte tari afectate de război, inclusiv celor africane, pe care le-a înfometat. Sa mănânce rusii doar căpățâni de porc 20 de ani, asa cum ne-au silit pe noi după război toată producția de gaze și petrol rusesc sa plece la export pe preturi impuse. Toate cerealele sa le fie luate. Sa aibă cartela pe alimente, 1/2 de pâine pe zi, 1 kil de zahar și unul de ulei. Sa vadă cum este când furi de la alții iar tu vrei doar să-ți refaci iugărul de țară din timpul cel mai rău cu putință pentru omenire.