G4Media.ro

Schimb de prizonieri între SUA și Venezuela: Caracas a eliberat șapte americani,…

Sursa Foto: Pexels.com

Schimb de prizonieri între SUA și Venezuela: Caracas a eliberat șapte americani, iar Washingtonul două rude ale președintelui Maduro

Venezuela a eliberat șapte americani încarcerați în schimbul eliberării a două rude ale președintelui venezuelean Nicolas Maduro, au confirmat cele două țări, relatează BBC.

Schimbul a inclus cinci directori americani din domeniul petrolier, au declarat oficialii americani.

Americanii au fost schimbați cu doi nepoți ai soției președintelui Maduro, care ispășeau o pedeapsă de 18 ani în SUA pentru acuzații de trafic de droguri, au precizat oficialii.

Venezuela a declarat că doi bărbați deținuți „pe nedrept” în SUA au fost eliberați.

Aceasta a adăugat că un grup de cetățeni americani au fost eliberați din „motive umanitare”.

Schimbul a inclus directori ai companiei petroliere Citgo, cu sediul în SUA, din Venezuela, precum și veteranul Marinei americane Matthew Heath și un alt cetățean american pe nume Osman Khan, au declarat oficialii americani.

Directorii companiei petroliere – Tomeu Vadell, Jose Luis Zambrano, Alirio Zambrano, Jorge Toledo și Jose Pereira – au fost încarcerați în urmă cu cinci ani, după ce au fost convocați la o întâlnire la Caracas, unde au fost acuzați de terorism.

Președintele Joe Biden a declarat într-un comunicat că americanii „reținuți pe nedrept” se vor reuni în curând cu rudele lor.

„Astăzi, sărbătorim faptul că șapte familii vor fi din nou întregi. Tuturor familiilor care încă suferă și sunt separate de cei dragi care sunt deținuți pe nedrept – să știți că rămânem dedicați pentru a asigura eliberarea lor”, a adăugat el.

În schimbul libertății lor, Biden a fost de acord să elibereze doi nepoți ai primei doamne a Venezuelei, Cilia Flores.

Franqui Flores și Efrain Antonio Campo Flores au fost arestați în Haiti în 2015, apoi au fost duși la New York, unde au fost condamnați pentru acuzații legate de droguri.

Guvernul venezuelean a precizat într-un comunicat că „s-a obținut eliberarea a doi tineri venezueleni încarcerați pe nedrept în această țară”.

Un oficial american a declarat că schimbul a avut loc pe un aeroport dintr-o țară terță nespecificată.

Timp de mai mulți ani, SUA l-au acuzat pe Maduro că conduce o dictatură de stânga. Dar administrația Biden a trimis recent emisari pentru a redeschide dialogul cu Venezuela.

Criticii spun că schimbarea de politică a fost declanșată de invazia Ucrainei și de hotărârea SUA de a reduce dependența de petrolul rusesc.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...