G4Media.ro

Schengen: Ministrul austriac de Interne anunță că numărul de migranți ilegali este…

Sursa foto: Pixabay

Schengen: Ministrul austriac de Interne anunță că numărul de migranți ilegali este în scădere puternică după ce Serbia a luat măsuri rapide / ”Austria este luată în serios și a adus în prim-plan problema migrației ilegale la nivel paneuropean”

Numărul de migranți ilegali prinși la frontierele Austriei a scăzut puternic în noiembrie, a declarat luni ministrul de interne Gerhard Karner, care în ultimele două săptămâni s-a opus puternic aderării României la Schengen pe motiv că ar fi permis trecerea migranților, transmite radioul public austriac.

Ministrul Karner a declarat că scăderea poate fi pusă pe seama unor măsuri luate de Serbia, care a introdus obligația ca cetățenii Tunisiei să aibă o viză pentru a intra pe teritoriul său. Până acum, tunisienii puteau intra în Serbia fără viză, iar de acolo mergeau spre vestul UE.

Karner a anunțat că numărul migranților ilegali este acum mai mic de 200 pe zi, în scădere masivă față de începutul lunii noiembrie, când erau aproximativ 700 pe zi. O evoluție similară poate fi observată în ceea ce privește numărul de cereri de azil. În prezent, nu există refugiați cazați în corturi, a mai spus Karner.

Oficialul de la Viena a spus că, pe lângă o protecție sigură a frontierelor, este nevoie și de o returnare accelerată a tuturor celor care au primit o decizie de azil negativă din punct de vedere juridic. La sfârșitul lunii octombrie, acest lucru se aplica la 60.000 de persoane. „Acești oameni trebuie să se întoarcă”, a precizat Karner. În acest context, Austria a organizat deja în februarie o conferință de repatriere cu scopul de a intensifica cooperarea cu țările vecine.

Dar problema migrației este una „paneuropeană”, a declarat Karner, care a spus că ”preocupările noastre nu au fost luate în serios până acum, dar nu mai este cazul astăzi. Austria este luată în serios și a adus în prim-plan problema migrației ilegale la nivel paneuropean”, a adăugat ministrul de interne, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Ministerului de Interne din Austria.

El a făcut declarația în ziua în care Comisia Europeană a prezentat planul de combatere a migrației ilegale pe ruta Balcanilor de Vest, potrivit unui comunicat al executivului european. Planul este o încercare de atenuare a îngrijorărilor majore exprimate de Austria, care a anunțat prin vocea premierului și ministrului de interne că nu vrea să accepte intrarea României și Bulgariei în Schengen pentru o presupusă inacțiune a acestor două țări în fața imigrației pe ruta Balcanilor de Vest.

Context.

Ministrul de interne austriac, Gerhard Kartner, a făcut sâmbătă o nouă declarație prin care respinge intrarea României și a Bulgariei în Schengen. Într-un interviu pentru publicația „Kurier”, el a spus că pentru țara sa, momentan, are sens doar includerea Croației în spațiul european de liberă circulație. Conform acestuia, românii și bulgarii ar avea în continuare probleme cu protecția frontierelor externe, respingerea solicitanților de azil și distribuirea acestora.

În replică, ambasadorul Emil Hurezeanu explică faptul că procentul de 40% migrație ilegală în Austria, invocat de guvernul de la Viena face parte dintr-un sondaj cu un eșantion mic, acesta nereflectând situația reală. În plus, afirmă Hurezeanu, în ultima perioadă raporturile dintre cele două ministere de Interne din Austria și România au fost dintre cele mai bune, miniștrii felicitând-se în mai multe rânduri pentru colaborare și rezultate.

Austria a rămas singurul stat membru al Uniunii Europene care se opună intrării României și Bulgariei în Schengen, după ce guvernul olandez a anunțat vineri că Parlamentul de la Haga își va da acordul pentru accederea României și Croației.

Intrarea în Schengen presupune însă un vot în unanimitate pe 8 decembrie la reuniunea miniștrilor europeni de interne și justiție.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

5 comentarii

  1. Sa îmi explice și mie cineva cum pot întra în UE imigranții care vin fără viza în Serbia ?

  2. Vesti bune anul are. Ne ajuta si Serbia. Asa si?

  3. Perversitate maximă, de la cei ce se cred cinstiți și superiori.Brusc a scăzut traficul prin Serbia și a crescut prin Bulgaria și România. Probabil trebuie făcute concesii economice substanțiale niște gaz,petrol,păduri, contracte cu dedicație ptr cei incoruptibili

  4. Emil Hurezeanu nu este un simplu ambasador al României în Austria, el este un intelectual de marcă. Vorbește perfect o grămadă de limbi străine și e de o cultură vastă, mai ales în domeniul spațiului germano-austriac. Dar ce păcat pentru că acolo aveam acum nevoie de un combinagiu care să întrebe direct : Cu Hidroelectrica cadou România miroase mai bine?

  5. Boicot total.pentru firmele austrietice. Nu se alimentează la omv decit accidental – și asa eu personal alimentez doar accidental pentru ca nu îmi plac austriecii – un prim pas. După aceea ușor ușor alte masuri și sa vedem.daca le convine !!!