G4Media.ro

Scenarii de război în Taiwan: SUA ar pierde sute de avioane și…

Sursa: Navytimes.com

Scenarii de război în Taiwan: SUA ar pierde sute de avioane și nave într-o confruntare cu China, dar ar ieși victorioase

Un conflict pe scară largă între China și Statele Unite din cauza Taiwanului ar duce la pierderi uriașe în nave și avioane pentru forțele americane, a prognozat o analiză a unui think tank de la Washington, care a concluzionat însă că, în final, SUA și Taiwan, la care s-ar putea alătura Japonia, ar fi probabil capabile să respingă o invazie chineză. Aceasta se va produce cu pierderi mari de ambele părți.

Scenarii de conflict

Posibilitatea producerii unor pierderi catastrofale pentru ambele tabere în cazul unei invazii chineze a fost prognozată de foști oficiali ai Pentagonului și Marinei SUA și alți experți de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

Potrivit CSIS, insula autoguvernată, pe care Beijingul a promis că o „va unifica” cu continentul până în 2050, ar putea fi apărată cu succes cu ajutorul aliaților săi, dar cu costuri „extrem de mari.”

Scenariul CSIS, care prevede un război în 2026 din cauza insulei, sugerează că nu ar exista învingători clari în urma ostilităților, chiar dacă armele nucleare nu ar fi folosite în conflict, a scris The Times.

Rezultatele complete ale analizei nu vor fi publicate până în decembrie, dar în 18 dintre cele 22 de runde finalizate până acum, experții au prezis că rachetele balistice PLA au scufundat o mare parte din flotele americane și japoneze și au distrus sute de aeronave la sol.

Bătălia navală fără precedent prezisă de foști oficiali ai Pentagonului și Marinei Statele Unite ar putea determina forțele navale și aeriene combinate ale SUA și Japoniei să scufunde până la 150 de nave amfibii și alte nave chineze de suprafață, în sprijinul Taiwanului.

Analiza estimează că, în „cel mai rău scenariu,” 900 de avioane de luptă și de atac americane – echivalentul a jumătate din avioanele de luptă ale Forțelor Aeriene și Marinei SUA – ar fi pierdute în patru săptămâni.

„Cu toate acestea, contraatacurile aeriene și navale ale aliaților ar lovi cu forță flota chineză de nave amfibie și de suprafață, scufundând în cele din urmă aproximativ 150 de vapoare,” a declarat Marc Cancian, consilier principal la CSIS. „Aș spune că în majoritatea scenariilor, flota chineză suferă mult mai mult pentru că este foarte expusă,” a afimat el.

„Motivul pierderilor mari ale SUA este că Statele Unite nu pot desfășura o campanie sistematică pentru a înlătura apărarea chineză înainte de a se apropia,” a explicat Mancian.

The Times a precizat că Pentagonul și-a efectuat propria evaluare a modului în care s-ar termina un război cu China asupra Taiwanului, dar constatările rămân clasificate.

De asemenea, în urmă cu șase ani, Rând Corporation a analizat posibilul rezultat al unui război între China și SUA, estimând că în primele confruntări între cele două tabere vor exista „pierderi militare masive de ambele părți.”

Raportul din 2016 a concluzionat că PLA ar suferi pierderi mult mai mari decât forțele americane.

În cei șase ani care au trecut de atunci, PLA a realizat progrese tehnologice semnificative și a construit un arsenal de rachete balistice, parte a politicii Chinei de a descuraja grupurile americane de portavioane de a intra în regiune în timp de război – ceea ce este cunoscut sub numele de „strategia de anti-acces, zonă-negare (A2D2).”

În timpul celor mai recente exerciții militare chineze împotriva Taiwanului, Flota a 7-a a Marinei SUA, condusă de portavionul USS Ronald Reagan, a rămas în serviciul operațional în regiunea Indo-Pacific, dar a rămas departe de strâmtoarea Taiwan. În scenariul de război al CSIS se presupune că SUA ar interveni în cazul unei invazii a insulei de către China.

Cancian a declarat că recentele exerciții chineze au reflectat capacitățile luate în considerare în analiza războiului.

„În aproape toate scenariile, SUA/Japonia/Taiwan sunt capabile să împiedice forțele chineze să ocupe întreaga insulă. Cu toate acestea, costul este extrem de mare,” a afirmat expertul.

Efectele războiului

În urma unui astfel de război, „ar fi nevoie de ani de zile pentru ca SUA să-și reconstruiască forțele din cauza ratelor scăzute de producție. Alte națiuni, precum Rusia și Iran, ar putea profita de slăbiciunea SUA,” a spus Cancian.

„SUA vor trebui să-și consolideze suficient poziția pentru a descuraja China sau pentru a câștiga războiul fără a experimenta o uzură mare,” a afimat el.

Publicația a precizat că experții CSIS nu au făcut nicio evaluare cu privire la bilanțul victimelor sau prejudiciile economice aduse Taiwanului și Chinei. Dar partea finală a analizei va examina ce s-ar putea întâmpla dacă SUA ar amâna intervenția și Japonia ar rămâne în afară conflictului.

Cancian a declarat că grupul său nu a rulat cel mai rău scenariu, dar a descris unul dintre jocuri, raportat de Wall Street Journal, care a implicat două elemente pesimiste: SUA sunt distrase de o altă criză în altă parte a lumii, cum ar fi Ucraina, iar taiwanezii reacționează lent din cauza operațiunilor de informare și a sabotajului chinez.

Expertul a spus că intenționează să desfășoare jocuri cu unele ipoteze și mai pesimiste în viitor, care implică lovituri pe continentul chinez și rolul Japoniei.

Scenariul va include și posibilitatea că China va lovi navele de război americane din regiune și va lansa atacuri asupra forțelor americane aflate în bazele lor din Guam și, eventual, Okinawa și Kadena în Japonia. „Deci presupunem că SUA vor interveni, dar nu este o certitudine,” a spus Cancian.

Expertul a spus că CSIS va sugera unele îmbunătățiri ale strategiei SUA care ar putea descuraja China, cum ar fi cumpărarea mai multor rachete cu rază lungă de acțiune și construirea de adăposturi în Guam și Japonia pentru a proteja aeronavele, deoarece majoritatea aparatelor riscă să fie distruse la sol.

Care este concluzia CSIS după jocurile de război? „Vestea bună este că, la sfârșitul tuturor iterațiilor de până acum, există un Taiwan autonom,” a declarat Mark Cancian. „Statele Unite și Taiwan reușesc, în general, să țină insula departe de ocupația chineză, dar prețul este foarte mare – pierderi de sute de avioane, portavioane și devastări teribile pentru economia taiwaneză și, de asemenea, pentru marina și forțele aeriene chineze.”

Jocuri de luptă

Potrivit Business Insider, jocurile de război sunt concepute pentru a ajuta la vizualizarea modului în care se vor desfășura conflictele. În acest conflict imaginar legat de Taiwan, care ar avea loc peste patru ani, fiecare parte nu deține decât capacități militare pe care le-a demonstrat deja în viața reală.

Jocurile implică două panouri cu o hartă operațională a Pacificului de Vest, inclusiv Taiwan, Japonia, China, precum și piese care sunt mutate pe panouri.

Echipa folosește modele computerizate și tabele cu rezultatele luptei pentru a decide ce se întâmplă pe baza analizelor experienței istorice. De asemenea, experții folosesc zaruri pentru a adăuga elemente cu caracter aleatoriu.

Analiștii trec apoi pe o hartă separată pentru Taiwan, unde se fac scenarii pentru situația posibilă în care chinezii debarcă și taiwanezii încearcă să apere insula.

Contextul

Detaliile au apărut în contextul în care Armata Populară de Eliberare a Chinei (PLA) a finalizat recent exerciții de luptă la scară largă în jurul Taiwanului, descrise de guvernul Taipei drept o repetiție pentru o invazie. Exercițiile militare agresive puse în scenă de către chinezi au fost răspunsul Beijingului la vizită efectuată la Taipei de Nancy Pelosi, lidera Camerei Reprezentanților din Congresul de la Washington, politicianul american cu cel mai înalt rang care a pus piciorul pe insulă în ultimii 25 de ani.

China a numit vizita o „provocare flagrantă” și a spus că îi va sancționa pe democrată și familia ei, dar experții au spus că răspunsul guvernului de la Beijing s-a desfășurat, în general, respectând atitudinea sa standard.

Pelosi și-a apărat călătoria, spunând pentru NBC: „Nu putem permite guvernului chinez să izoleze Taiwanul.”

În urma călătoriei lui Pelosi, PLA a lansat 11 rachete balistice cu rază scurtă de acțiune în apele de la est de insulă, în timp ce zeci de nave de război și avioane chineze au traversat prin centrul strâmtoarei Taiwan, fostă graniță neoficială.

Deși Administrația Biden nu a susținut oficial vizita lui Pelosi, iar Statele Unite nu au legături diplomatice oficiale cu Taiwanul, Casa Albă a apărat dreptul liderei democrate de a călători în Taipei. (America este obligată prin lege să apere insula în cazul unui atac).

Diferențele legate de Taiwan au sporit tensiunile dintre SUA și China, iar unii analiști militari cred că China ar putea invada în cele din urmă insula, potrivit Business Insider.

De zeci de ani China a făcut presiuni pe lângă numeroase guverne să nu recunoască Taiwanul ca națiune suverană și a promis că „va unifică” insula autoguvernată cu continentul până în 2050.

SUA au încercat de mult să mențină un echilibru delicat între sprijinirea Taiwanului și prevenirea războiului cu China, dar tensiunile au crescut recent după vizita lui Pelosi.

Mai mult, tensiunile cu China ar putea să crească din nou după ce o delegație de cinci membri a Congresului, condusă de senatorul democrat Ed Markey a sosit în Taiwan duminică, la mai puțin de două săptămâni după vizita lui Pelosi. Ca răspuns la vizita delegației americane, China a anunțat o nouă rundă de exerciții militare. (Surse: The Times, Business Insider, Wall Street Journal, AP, Reuters)

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

42 comentarii

 1. Trăiești în propria imaginație, rusule. La fel și Ucraina e „ca și luată”, dar Rusia nu mai are cu ce să înceapă o ofensivă. Mari visători sunteți voi, rușii, vi se trage de la băutura care vă omoară 3 din 10 bărbați.

 2. Se cheamă victorie a la Pyrrhus.

  • Lupta cu avioane a fost odată la Ywo Jima, la fel ca aia cu tancurile de la Kuibîșev. Acum e cu rachete hipersonice și drone, cu piloți așezați confortabil pe un fotoliu, cu ciotronada pe birou și la aer condiționat, cu un joystick cu telecomandă prin satelit, nu în cockpit și expus gloanțelor trase cu kalașnikoave chinezești…

 3. Taiwanezii nu sunt chinezi, la fel cum ucrainenii nu sunt ruși. Pe ce lume trăiești?

 4. E ca si cum judetele Harghita si Covasna ar spune ca ele nu fac parte din Romania, iar SUA le-ar sprijini militar in demersul lor.

  • E ca și cum Ucraina ar spune că nu face parte din Rusia, șobolan rus ce ești.

  • Teroristul global face calcule, simulări……

 5. Discuții fără sens
  Taiwanul va fi înghițit de China
  Chestie de timp

  • De unde știi? Asta ai visat când aveai febră de la vodkă?

  • Da Gogule, or sa le inghita strula.

  • Retragerea SUA de oriunde ,a fost și este o greșeală.S-au mai făcut analize și cu toată creșterea Chinei nici împreună cu Rusia nu ar învinge SUA,in război clasic(căci nuclearul nu-și are rostul neexistând învingător sau beneficiar după ci extincție in masa și planeta incompatibilă cu viata).SUA ar putea ocupa /aglomera preventiv zona cu nave „civile” înarmate(adică din cele reconvertite, care au ceva armament precum câteva lansatoare de rachete).Ar fi util ca sa nu facă mai întâi China,treaba asta.De la distanta e mai greu sa aperi o insula daca zona e deja aglomerata de dusman…Apoi treaba cu distrugerea la sol a aviației este o iluzie ca să-i atragă în capcana pe chinezi.Nu pot ajunge așa repede rachetele lor… iar detectarea timpurie funcționează bine.China are și marele avantaj al atacului de pe continent(cu fabrici din spate care produc muniția rapid, în timp ce se consuma pe de altă parte,logistica fiind mai simpla și rapida,viteze de reacție de chinez iute și bine organizat,cu oameni suficienti și ușor de înlocuit rapid,etc).Vreau sa zic cu asta că reacția rapida și totala este esențială pt SUA adică anihilarea flotei,fabricilor și bazelor navale și de rachete de pe coasta din vecinătatea insulei in max primele 72 de ore !Așa vor fi descurajați chinezii sa continue deși vor părea foarte înverșunați in primele ore ale atacului…Va fi apoi un armistițiu și apoi o pace care nu ar trebui acceptată de SUA pt că în 10 ani vor incerca din nou,cu șanse mai mari de reusita.Pace,ca și cu Rusia,trebuie făcută doar după ce armata și industria de război vor fi puse sub control international și limitată la minim strictul necesar(adică la cel mult un sfert din ce au acum).Asta daca vrea să asculte cineva…Altfel o sa tot vorbim de războaie și oricât visați la negocieri și la pace ea nu va exista niciodată iar umbra unui mare război va plana cu probabilitate mare de realizare (ca la meteo),in fiecare deceniu din viitor,de aici inainte….

 6. Exact asa au crezut si japonezii si si-au luat-o zdravan. Diferenta intre americani si noi, europenii, este ca ei, reusesc sa isi modifice rapid productia. Ceea ce au si facut dealtfel, in al 2lea razboi mondial.

 7. Gicu varza ca de obicei. N-ai ce sa ii ceri. Clar. Ba baiatule deja au forte pe acolo. De aia se plimba continuu portavioanele acolo. Si e si taiwanul bine inarmat.
  Oricat ar pierde americanii chinezii ar pierde de 3 ori ca la ei nici nu functioneaza cum trebuie nimic ca e coruptia imensa. Auzi la el sunt chinezi 😂😂😂

 8. Asa credeau si japonezii, sa mai invete putina istorie, chinezii. Cat despre „le trebuie ani ca sa isi reconstituie ceea ce pierd”, ar trebui sa stie ca americanii, spre deosebire de noi, europenii, isi transforma rapid productia.
  Exact cum au facut in 1942-1945.

  • Abia așteaptă politrucii americani să mai creeze niște joburi, să se laude.

 9. Ar fi extraordinar , dacă Unchiul Sam ar pune de o cafteală adevărată cu China , dar să se meargă până la final fără menajamente ,așa cum au procedat cu Japonia în al-2-lea WW.

 10. Culturile orientale sunt construite pe orientarea pe termen lung.

  La finele anilor Deng lua puterea în China și recunoscând că obiectivul imediat este asigurarea că fiecare chinez va avea la masa o farfurie de orez,obiectivul pe termen lung este că țara să ajungă să fie în 2030 prima putere mondială.

  În lume s-a ras de această declarație. Realitatea este cea pe care o vedem.

  2050 ? Adică mai puțin de 30 de ani?

  Ambițioși chinezii ăștia..

 11. Dacă a a doua armată a lumii a reuşit ce a reuşit ce credeţi că vor face o armată care nici nu se apropie de a doua armată şi voi aveţi pretenţia să se pună cu prima armată măi?
  Cum spuneam nu mai visaţi că e fără sens.

 12. chinezii au flota mica

 13. Va recomand sa vizionati “The coming war on China” pe Netflix.
  Acolo veti gasi dovezi ca mai bine de jumatate din China e inconjurata de bazele americane de zeci de ani si inca continua sa apara altele noi.
  China face tot teatrul asta cu Taiwan de frica.

  • @Irelevant!!!
   Bai cap de turta, SUA a ocupat insule in jurul Chinei, ce treaba are distanta dintre SUA si China…daca la asta te refereai.

  • @Westfield: merci pentru info, chiar il voi cauta si visiona. In rest, aveti dreptate.

  • @Irelevant!!!
   Bai ignorantule, citeste tot continutul comm-ului meu. Daca ai avea un loc de munca, ai avea si bani de Netflix sa vezi documentarul ala.
   Am zis “mai bine de jumatate de China”, nicidecum toata China.
   Voi, astia contra UE si SUA, ignorati realitatea aproape in intregime.
   Valera, tu esti dinahui?

 14. Faceti stocuri de calculatoare vechi cu pentium 4 ca nu se vor mai produce semiconductori prea curand

  :)))))

 15. Pe chinezi nu prea ii doare de tarlaua numita Taiwan, pe ei ii doare de cipurile pe care scrie MADE ÎN TAIWAN. 90% din mapamond folosește aceste cipuri, inclusiv China. Acolo este industria strategica a lumii iar chinezii, după ce au ajuns sa mănânce de doua aori pe zi câte un blid de orez, s-au gândit sa ia cu japca și Taiwanul. Dacă nu s-ar fi comportat ca niște adevărați urmași ai lui mao și stalin în Hong Kong, poate mai convingeau pe cineva… Au lalait-o ei cu „o tara, doua sisteme”, pana a rămas doar sistemul. De la preluarea Hong Kong-ului au mai apucat sa se dezvolte, pana atunci mureau de foame.

 16. Interesant sa citești toate aberațiile comentacilor care le știu pe toate, se bagă ca musca în curu’ calului să dea ei răspunsuri la toate căcaturile de articole de doi lei, în care autorii cunosc deja scenariile si strategiile presupușilor bătăuși.
  Vedeți-vă de hemoroizii voștri și de pensiile voastre și nu vă mai băgați singuri în seamă. Sunteți penibili.

 17. Yankeii o sa o ia pe coaja rau daca Coreea de Nord si Iran sare sa ajute China 😂

  • Asa este, jar mananca yankeii. Unii cu caschete ca sunt mari si ceilalti cu sutane si almahanurile lor verzi 😀

 18. …razboaiele sant facute de Deep State,e gresit cand stirile vorbesc de Statele Unite.
  orice guvern care nu asculta de Deep State,este inlaturat sau prezentat ca si dictatura pt ca acolo nu pot ei dicta,…exemplul Rusiei,Chinei,Iranului.
  asadar SUA ca termen politic,armata SUA,e gresit,armata Deep State,pt ca aceasta armata nu apara interesele cetatenilor de rand,nici vorba,ei asculta de ordinele Establishmentului de pe Coasta de Est,…sau parte a Deep State
  Johannis vorbeste ca un paranormal,el nu vorbeste cu oamenii,el vorbeste cu planurile care ii sant trasate de Deep State.

 19. Mda!…Și Rusia privește.

 20. sunt curios cum poti castiga un full exchange nuclear. Astept expertii.

 21. Taiwanul ë parte a Lumii Chineze,împreună cu China,Vietnamul,Hong Kong ,Singapore..și Laos,zic unii.Asa cum Ucraina ë parte a Rușii Mir,alaturi de Belarus,Kazahstan și Letonia sau Moldova,zic unii.Si Serbia,să nu uit.

 22. Analiză făcută aiurea.
  China nu a mai participat la un război adevărat de la WWII.
  Tot armamentul ei are la bază pe cel rusesc.
  O armată de carton.

  Despre ce vorbim aici?

 23. Și Ucraina a fost ocupată în 3 zile.
  Avem un precedent.
  N-așa, mă?

 24. Vorbește cu nen’tu phutin despre pace.

 25. Oare ce scenariu ar fi dat deștepții ăștia în războiul UA-RU?
  „Ucraina ocupată în 3 zile.”

 26. Oare ce scenariu ar fi dat deștepții ăștia în războiul UA-RU?
  „Ucraina ocupată în 3 zile.”…