G4Media.ro

Scandalul mutării ambasadei la Ierusalim: Marea miză politică pentru Klaus Iohannis şi…

Scandalul mutării ambasadei la Ierusalim: Marea miză politică pentru Klaus Iohannis şi Liviu Dragnea

Mutarea ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim este o decizie extrem de dificilă pentru România, date fiind atât statutul de partener strategic cu SUA (iniţiator global), dar şi strategia de zeci de ani a Bucureştiului în regiune. Dincolo de mizele de politică externă şi implicaţiile majore privind statutul României în Orientul Mijlociu, scandalul declanşat are o miză enormă în jocul de putere dintre Klaus Iohannis şi Liviu Dragnea: stabilirea „masculului alfa” care decide politica externă a ţării.

 • „Dacă preşedintele Iohannis nu reuşeşte să oprească iniţiativa unilaterală a Guvernului, atunci el îşi va pierde statutul, recunoscut de parteneri, de şef al politicii externe a României. Practic, politica externă va fi discutată cu Guvernul şi cu Liviu Dragnea, nu cu preşedintele”, a declarat pentru G4Media.ro un diplomat străin acreditat la Bucureşti.

Acesta e marele joc de putere pe care l-a deschis Liviu Dragnea. Este încă un front de luptă cu preşedintele Iohannis.

Coaliţia condusă de Liviu Dragnea i-a luat deja preşedintelui unele prerogative (numirea la şefia ANCOM), i-a diminuat drastic implicarea în numirile din Justiţie (legile care au trecut deja pe la Curtea Constituţională şi se apropie de momentul promulgării) şi se pregăteşte să îl scoată complet din procedura de numire a şefilor la SRI, SIE şi STS prin modificarea legilor siguranţei.

Preşedintele PSD şi-a marcat deja puterea şi în domeniul politicii de securitate. Amintiţi-vă scandalul din 2017 din jurul achiziţionării rachetelor americane Patriot. Achiziţia, anunţată iniţial de şeful Statului Major al Armatei, a fost întârziată de Dragnea şi tot el a dat senzaţia că a deblocat-o.

Politica externă e ultimul atribut constituţional al preşedintelui asupra căruia Liviu Dragnea nu dăduse atacul până acum. Forţarea adoptării în Guvern a unui memorandum pentru mutarea ambasadei la Ierusalim, în ciuda poziţiei publice reticente exprimate anterior de şeful statului, este primul atac frontal la preşedinte, pe teritoriul politicii externe.

Liviu Dragnea ştie perfect că mutarea pe care o propune este o uzurpare a atribuţiilor preşedintelui Iohannis. Sigur că liderul PSD are interese politice personale în relaţia cu Israelul, pe care îl vede ca posibil garant al imunităţii sale. Dar experimentatul politician îşi doreşte şi subminarea statutului politic al lui Klaus Iohannis.

Dragnea a mai testat terenul. A discutat direct cu premierul maghiar, Viktor Orban, pe tema aderării la OECD, prezentându-se drept brokerul de putere care poate rezolva impasul. Nu s-a întâmplat încă, aşa că iniţiativa lui Dragnea a trecut pe sub radar.

Mutarea ambasadei în Ierusalim e însă la alt nivel. Dacă îi iese, în ciuda opoziţiei lui Iohannis, Dragnea se va transforma într-un centru redutabil de putere în privinţa politicii externe. Puşi în faţa realităţii că Dragnea e lider de iniţiativă, partenerii externi vor începe să se raporteze la el.

Klaus Iohannis a înţeles perfect miza. De aceea a şi reacţionat atât de dur, nespecific pentru el. Sunt convins că va investi în acest subiect mai multă energie decât în alte teme cu impact la fel de mare pe scena publică.

Marea eroare de calcul făcută de Liviu Dragnea în această dispută e că a neglijat reacţia UE. Statutul Ierusalimului şi politica legată de relaţia Israel-Palestina reprezintă un dosar extrem de sensibil pentru majoritatea statelor membre, dar şi pentru Comisia Europeană. UE nu-şi permite ca un stat membru să rupă unitatea pe acest subiect. Aşa se explică reacţia neaşteptată de vineri a Comisiei Europene pe acest subiect, o reacţie care vine explicit în sprijinul preşedintelui Iohannis.

Cu acest nou front de luptă, Liviu Dragnea şi-a întărit statutul de adversar ireconciliabil al Bruxelles-ului. Rămâne să vedem dacă şeful de facto al Guvernului va temporiza mutarea ambasadei sau va continua neabătut procesul, cu toate consecinţele politice de rigoare.

NOTA. Atribuțiile președintelui în domeniul politicii externe. Art. 91 din Constituția României: (1) Preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil. Celelalte tratate şi acorduri internaţionale se încheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

 1. Ar putea fi si un motiv mai mic si mai meschin pentru acest demers. Ar putea fi doar o plata pentru domnii psihologi din Israel care il consiliaza.
  Pacat ca nu verifica nimeni platile catre acestia, plecand de la castigarea alegerilor in ’16.

 2. Observam usor din acest moment cine e adevarata ciuma rosie, sluga a rusoilor: Joahanes, Pnl, Usr si securistoizi! Acu, nu mai e buna Sua, vrem cu Rusia si cu Merkel, da vize Sua, ne plake…

  • Asta e ! Ai descoperit si acest site si vii sa-l „dinamitezi” cu ineptiile tale !

   Inteleg insa ca aici faci deocamdata munca voluntara, nu ca pe HN !

   PS. Apropo: precis ca ti-ai lasat colegii de pe HN cu ochii in soare plecand cu tot cu neuronul de serviciu pe care ar fi trebuit sa-l predai la iesirea din tura ! 😉

  • Scrii tampenii…pe cine duci tu cu presul…? Aici nu citesc anternistii…Aici sunt oamenii cu mai mult de patru clase prmare…

 3. Asistat, demonstrați că chiar sunteți și trebuie să fiți asistat, fie și numai pentru că sunteți incoerent.

 4. Din cate de pare, avem o singura persoana foarte buna in toate domeniile: economic, militar, educatie, cultura si, mai nou, afaceri Externe si/sau relatii internationale.
  Se pare ca aceasta persoana uita tocmai de legile existente.

 5. „Ce seamănă omul, aceea va culege”.

 6. Stefan , la baxa , legile sunt facute de cei puternici, impunandu-si viziunea asupra grupului social sau teritorului pe care il domina .

  dragnea&co se cred legea in sine . Ei nu respecta legi , ei fac legi .de ce ? Pentru ca pot !

  Era un timp cand ma enerva ce prostii mai zicea dragnea. Acu m-am obisnuit . Ce ma doare in schimb , este ca poporul roman accepta.

  Problema nu este dragnea, maine-poimaine pica si el in gropa cu lei si va fi sfasiat de cei care azi ii sunt tovarasi.

  Dar va veni un alt alfa care va domina si care-si va face legea (buna sau rea)

  Eu ce-mi doresc este ca poporul roman sa se destepte intr-o zi si sa poata sa se uite la el insusi, si sa nu mai dea vina pe rusi unguri americani tigani occidentali sau multinationale . Sa-si faca singur curatenie inauntru; pe termen lung , nu o revolutie de 2-3 zile cu cateva sute de morti , dupa care continua sa se supuna oricarui alfa care i se catara in cap

 7. …”partenerii externi vor incepe sa se raporteze la el”. (Liviu Dragnea-n.m

  Nicidecum ! Partenerii nostri strategici sau nestrategici de peste Atlantic ori din UE sau din restul europei occidentale nu se vor raporta niciodata la un om politic precum Dragnea, care le-a dovedit deja ca actioneaza impotriva valorilor europene si impotriva intereselor de perspectiva ale UE !

  Pe de o parte chiar tu recunosti in articol lucrul acesta si chiar in legatura cu subiectul arzator al acestor zile (incheierea Memorandumului pt relocarea Ambasadei Romaniei din Israel), pe de alta parte, Dragnea nu va putea sa ia hotarari de politica externa in numele Romaniei si pe care sa le supuna atentiei CE ! Nu are mijloacele juridice necesare !

  Cred ca daca Iohannis va sesiza CCR in aceasta chestiune va avea castig de cauza intrucat este evident ca in astfel de probleme puterile statului trebuie sa colaboreze loaial, lucru care nu s-a intamplat !

  PS. In realitate, Dragnea avea nevoie de un subiect care sa oculteze marsavia la care se lucreaza in Parlament vis a vis de modificarea „pe persoana fizica”a celor doua coduri- penal si de procedura penala !

 8. Cam dubioasa declaratia acestui „diplomat străin acreditat la Bucureşti”
  Logic si corect ar fi fost daca acest diplomat ar fi declarat ca , indiferent cum se comporta Dragnea si Guvernul, partenerii straini vor discuta problemele de politica externa NUMAI cu presedintele Johannis, respectand astfel Constitutia Romaniei si recunoscand drepturile si autoritatea Presedintelui in problemele de politica externa.
  Ca asa cum s-a exprimat, practic, diplomatul respectiv il ameninta voalat pe Johannis ca s-ar putea ca autoritatile straine sa-l lase balta pe presedinte , ignorand practic atributiile constitutionale ale Presedintelui si acceptandu-l ca partener de dialog pe Dragnea.

  • Completare:

   Daca acel „diplomat străin acreditat la Bucureşti” face parte din corpul dipomatic al Rusiei, Ungariei sau al Israelului, nu trebuie sa mire pe nimeni declaratie domniei sale. Daca, insa, respectivul face parte din corpul diplomatic al USA, se ingroasa gluma.

 9. Cred ca va inselati in totalitate. Mutarea ambasadei nu este o strategie de politica externa, este un simplu raspuns la o cerere directa venita de la un partener personal de afaceri esential. Este prematur sa cautam acum. In scurt timp vom putea urmari unde se va manifesta ”sprijin” de afaceri extern pentru statul roman. Sa nu uitam ca de frica DNA politicienii romani au invatat sa-si externalizeze profiturile.

 10. Sa intelegem ca Iohannis are comanda sa taca, politica externa pasand-o PORCARULUI teleormanean,aidoma serviciile Romaniei…!!!?? In concluzie toti se caca pe Romania si romani,institutiile pentru siguranta statului sunt in chilotul lui Dragnea MAFIOT ….
  Suntem dati ,asadar massmedia a mai ramas in lupta dar este singura…! Despre o TUTA ca Dancila nu au rost comentariile,Dragnea porcarul fu-te Ro. stapanind serviciile pe care romanul le plateste IMENS..! ROMANIA ESTE DESFIINTATA ,FACE OBIECTUL AFACERILOR MAFIOTE..! RAMANE SA EMIGRAM CU TOTII..!