G4Media.ro

Șase ONG-uri: În fața populismului violent, Parlamentul își propune să devină și mai…

Sursa: Facekook/ Viktor Orban

Șase ONG-uri: În fața populismului violent, Parlamentul își propune să devină și mai opac / Interdicția de filmare și de a afișa bannere în Parlament este o restrângere a libertății de exprimare

Șase organizații neguvernamentale critică propunerea PNL, PSD și UDMR de modificare a regulamentului Camerei Deputaților prin care se interzice filmarea sau transmisia în direct a ședințelor sau activității parlamentarilor, precum și interdicția de a afișa bannere în Parlament. În opinia lor, aceste măsuri restrâng accesul cetățenilor la informații de interes public.

”Interdicția de a afișa bannere în Parlament, ca și interdictia de filmare sau transmitere în direct pe Internet este, în opinia noastră, o restrângere a libertății de exprimare, care este un drept fundamental, cu atât mai protejat atunci când e vorba de dezbaterea politică”, se arată în luarea de poziție a celor șase ONG-uri.

PNL, PSD, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale au propus, marţi, un proiect de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor prin care se interzice transmiterea în direct sau înregistrarea de către deputaţi sau alte persoane a şedinţelor de plen, de Birou Permanent, de comitet al liderilor sau de comisii.

Miercuri dimineață s-a întrunit Comisia pentru Regulament ca să aprobe aceste modificări.

Redăm mai jos integral protestul celor șase ONG-uri

”Organizațiile semnatare solicită partidelor politice din Parlament să nu folosească pretextul agresiunilor din plenul Camerei Deputaților pentru a limita transparența dezbaterilor parlamentare și libertatea tuturor cetățenilor, inclusiv a parlamentarilor, de a se exprima în legătură cu procesul legislativ.

Considerăm că amendamentele propuse la Regulamentul Camerei Deputaților nu răspund nevoii de a preveni violențele în Parlamentul României. Mai mult, parlamentarii puterii par că intenționează să reducă transparența, libertatea de expresie și dreptul de acces la la informațiile de interes public cu pretextul că temperează populismul grobian și violent pe care îl promovează Alianța pentru Unirea Românilor.

Măsurile propuse (interdicția de a filma sau transmite în direct, pe internet, ședințele publice din Camera Deputaților, interdicția de a afișa bannere în Parlament, etc.) nu fac altceva decât să restrângă accesul cetățenilor la informații de interes public cu privire la activitatea din Parlamentul României.

De-a lungul timpului, live-urile din timpul ședințelor publice, din cadrul instituțiilor publice, au fost sursă de informare și au condus, de multe ori, la creșterea transparenței instituțiilor și, uneori, chiar la responsabilizarea aleșilor.

Mai mult, interdicția de a afișa bannere în Parlament, ca și interdictia de filmare sau transmitere în direct pe Internet este, în opinia noastră, o restrângere a libertății de exprimare, care este un drept fundamental, cu atât mai protejat atunci când e vorba de dezbaterea politică*.

În încercarea de a-i disciplina pe reprezentanții AUR din Parlament, politicienii puterii sancționează, indirect și pe termen nedeterminat, orice cetățean sau parlamentar care dorește să își exprime dezacordul, altfel decât prin mecanismele formale la care parlamentarii nu răspund.

Afișarea unor mesaje tipărite, în sala de plen, a fost utilizată, în ultimii ani, pe rând, de PNL, PSD, USR și AUR. Deci, până de curând, partidele parlamentare au considerat această acțiune ca fiind în spiritul libertății de exprimare și o formă de manifestare a opoziției. În acest context, putem suspecta prezenta propunere de modificare a Regulamentului Camerei Deputaților ca fiind o formă de ipocrizie.

Într-o democrație euro-atlantică, transparența și libera exprimare nu pot fi negociate doar pentru că instituția Parlamentului și tot ecosistemul politic nu au reușit să le asume într-o manieră credibilă. Democrația și buna purtare nu se impun prin supra reglementare, ci și prin puterea exemplului și prin utilizarea instrumentelor proporționale și care să nu afecteze interesul public.

Condamnăm superficialitatea și lipsa de proporționalitate care stau la baza proiectului de modificare și completare a Regulamentului Camerei Deputaților. Susținem fără rezerve nevoia de a penaliza violența și agresivitatea, dar acest lucru se face prin măsuri directe, îndreptate împotriva celor ce comit astfel de fapte, și nu prin măsuri generale, care penalizează dreptul la liberă exprimare al parlamentarilor și care sunt îndreptate împotriva tuturor cetățenilor. Spre exemplu, sunt binevenite și pot fi chiar întărite sancțiuni eficiente, de tip pecuniar (amenzi, tăierea diurnei, tăierea sumelor forfetare) adresate punctual celor ce încalcă regulile.

Considerăm că acest heirupism legislativ nu este de bună-credință și este doar o manifestare a politicianismului, fără nicio legătură cu interesul public sau cu fenomenul pe care clamează că dorește să-l reducă (violența în Parlamentul României).

Mai grav, oferă și mai multă tracțiune mișcărilor populiste emergente (unele dintre ele fiind deja în Parlament), prin deturnarea rudimentară a unor principii democratice pe care, astăzi, politicienii Puterii aleg să le reglementeze abuziv, în loc să deschidă și mai mult cadrul democratic. Astfel de măsuri nu fac decât să scadă și mai mult încrederea cetățenilor în Parlament.

Civilitatea și valorile democratice pot fi consolidate doar prin gesturi și decizii politice care au în vedere deschiderea guvernării, transparența și libertatea de exprimare. Propunerea actuală de modificare a regulamentului nu face decât să pedepsească cetățenii, într-o încercare lamentabilă de a reduce transparența instituțională.

Semnatari:

ActiveWatch

Centrul pentru Inovare Publică

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică

Asociația Miliția Spirituală

Asociația Respiro

Asociația pentru Tehnologie și Internet”

 

 

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

10 comentarii

 1. La 30 de ani de la eliberare țării, mințile aleșilor sunt inca dominate de ceatza totalitarismului.

  • Cand ziceam treaba asta asta in legatura cu covid ati urlat ca nu-i libera exprimare, dreptul la sanatate si alte rahaturi, acum ca va loveste si pe voi totalitarismul nu mai este asa amuzant…nu?
   Asa va trebuie, ati sustinut totalitarismul doar cand nu a fost vorba de voi.
   Pofta buna la mancat rahat, wanna be liberali.

 2. …”Ne-a meste cul în tre-bu-ri-li interne.. și înain-tarea României spre Comunism!” …
  (- Uraaa!)

 3. Cât timp unii vor sta în casă și ceilalți vor vota hoți, farisei și bolșevici parlamentul va fi „al lor” me modul „ciocu mic că noi suntem la putere”. Deci……ciocu mic. S-au găsit și cine să vorbească: ong-urile. Pe bune mă?

 4. Fără circul făcut de USR și AUR viața o să fie mult mai tristă!

 5. Și uite așa plonjam în Dictatură.
  După 32 de ani ajungem din nou la restrângerea libertăților .
  Nu se vrea a se ști ce nenorociți fac Legile și pun taxe și impozite.
  Din nou HAUR-ii fac treaba murdară pentru PSD.

 6. Nu cred că este o măsură ințeleaptă din partea leguitorilor. Dacă Simion a fost în stare să-i sare la beregata ministrului la vedere, acum va fi și mai puțin complexat. Noi n-avem treabă ce faceți în Parlament ? Nu noi vă plătim circul ? Ieftină distracție ! Nesimțiților !

 7. Sa nu le mai spunem ca sunt prosti si corupti! Hotii tin cu hotii.

 8. – Haideţi fraţilor să ne facem Șparlamentul nostru pe persoană fizică! Pe ascuns se „lucrează” cel mai bine! Cel mai bine îi faci pă fraieri la buzunare, când nu e atenţi! Haideţi că miliardele alea de la UE nu o să se fure singure! Închideţi toate uşile, refuzaţi toate cererile, ascundeţi toţi banii!!!

 9. Pentru bizoni: s-a inventat monitorul oficial! Pentru postacii usecuisti platiti: o sa fie mare tristete: nu tu inregistrari live, nu tu bannere, nu tu portaboci si boxe portabile, nu tu tavalit pe jos! Nasol! Curata dictatura!
  Mars putorilor!