G4Media.ro

Sam Bankman-Fried şi alţi directori ai platformei de tranzacţionare a criptomonedelor FTX…

sursa foto: Dreamstime

Sam Bankman-Fried şi alţi directori ai platformei de tranzacţionare a criptomonedelor FTX au primit ”împrumuturi secrete de miliarde de dolari” de la compania de criptomonede Alameda Research

Sam Bankman-Fried şi alţi directori ai platformei de tranzacţionare a criptomonedelor FTX au primit împrumuturi secrete de miliarde de dolari de la compania de criptomonede Alameda Research a fostului miliardar, a declarat fosta şefă a fondului de hedging, Caroline Ellison, unui judecător, când a pledat vinovată pentru rolul său în colapsul FTX, transmite Reuters, citată de News.ro.

Ellison a spus că a fost de acord cu Bankman-Fried să ascundă investitorilor, creditorilor şi clienţilor FTX că fondul speculativ poate împrumuta sume nelimitate de la FTX, potrivit unei transcrieri a audierii sale din 19 decembrie, care a fost desigilată vineri.

”Am pregătit anumite bilanţuri trimestriale care ascundeau amploarea împrumuturilor Alameda şi împrumuturile de miliarde de dolari pe care Alameda le-a acordat directorilor FTX şi părţilor afiliate”, a declarat Ellison judecătorului de district Ronnie Abrams din tribunalul federal din Manhattan, potrivit transcrierii.

Ellison şi co-fondatorul FTX, Gary Wang, au pledat ambii vinovaţi şi cooperează cu procurorii ca parte a acordurilor lor de recunoaştere a vinovăţiei.

Declaraţiile lor sub jurământ oferă o previzualizare a modului în care doi dintre foştii asociaţi ai lui Bankman-Fried ar putea depune mărturie la procesul împotriva lui în calitate de martori ai acuzării.

Într-o audiere separată, tot pe 19 decembrie, Wang a spus că i s-a ordonat să facă modificări codului FTX pentru a acorda Alameda privilegii speciale pe platforma de tranzacţionare, fiind în acelaşi timp conştient că alţii le spuneau investitorilor şi clienţilor că Alameda nu are astfel de privilegii.

Wang nu a precizat cine i-a dat acele instrucţiuni.

Nicolas Roos, un procuror, a declarat joi, în instanţă, că procesul lui Bankman-Fried va include probe de la ”mai mulţi martori cooperanţi”.

Roos a spus că Bankman-Fried a comis ”o fraudă de proporţii epice”, care a dus la unor fonduri de miliarde de dolari pentru clienţi şi investitori.

Bankman-Fried a recunoscut eşecurile de gestionare a riscurilor la FTX, dar a spus că nu crede că are răspundere penală. Încă nu a depus o pledoarie.

Bankman-Fried a fondat FTX în 2019 şi a profitat de un boom al valorii bitcoin şi a altor active digitale pentru a deveni multimiliardar şi un donator influent al campaniilor politice din SUA.

Un val de retrageri ale clienţilor la începutul lunii noiembrie, pe fondul preocupărilor legate de amestecarea fondurilor FTX cu Alameda, a determinat FTX să îşi declare falimentul pe 11 noiembrie.

Bankman-Fried, în vârstă de 30 de ani, a fost eliberat joi, pe o cauţiune de 250 de milioane de dolari.

Purtătorul de cuvânt al său a refuzat să comenteze declaraţiile lui Ellison şi Wang. Avocaţii lui Wang şi Ellison au refuzat să comenteze.

Ellison a spus instanţei că, atunci când investitorii, în iunie 2022, au rechemat împrumuturile pe care le-au acordat Alameda, ea a convenit cu alţii să împrumute miliarde de dolari din fondurile clienţilor FTX pentru a le rambursa, înţelegând că clienţii nu cunoşteau aranjamentul.

”Îmi pare cu adevărat rău pentru ceea ce am făcut”, a spus Ellison, adăugând că ajută la recuperarea activelor clienţilor.

Wang a spus, de asemenea, că ştie că ceea ce făcea este greşit.

Transcrierea audierii lui Ellison a fost sigilată iniţial din cauza îngrijorării că dezvăluirea cooperării ei ar putea împiedica eforturile procurorilor de a-l extrăda pe Bankman-Fried din Bahamas, unde locuia şi unde avea sediul FTX, au arătat înregistrările instanţei.

Bankman-Fried a fost arestat în capitala Nassau pe 12 decembrie şi a ajuns miercuri în Statele Unite, după ce şi-a dat acordul pentru extrădare. Un judecător a ordonat ca acesta să fie închis în casa părinţilor săi din California până la proces.

sursa: News.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

 1. Piata crypto e modul cel mai bun pentru umanitate de a se privi in oglinda… Pacat

 2. O va încasă Bancă Friedmann Și Caroline drci să o ia. Restul, ca și în cazul Giselle Bündchen, care a proxenetat copii nimănui, nu vor păți nimic.

 3. Nicușor Dan

 4. Cred ca ar trebui sa înțelegeți ca oricărui caritas ii va veni vremea falimentului.
  E adevărat ca unii insi din caritas urile astea mai fac mismasuri dar nu asta e neapărat cauza falimentului.
  Atâta vreme cât caritasul nu produce nimic e logic sa falimenteze.
  Din păcate oameni inteligenți pica în cursa iar escrocii profita.
  Le explicam unor ofițeri din armata în anii 90 ca dacă bagi 1 leu după 2 ani ar trebui sa scoți 16 milioane. Adică total absurd, evident oamenii nu și au scos banii și au rămas păgubiți.