G4Media.ro

Salvamontiștii din Satu Mare semnalează prezența în munți a unor exemplare din…

Sursa foto: Salvamont Satu Mare

Salvamontiștii din Satu Mare semnalează prezența în munți a unor exemplare din ”Homo porcius cocalarus” / Au vandalizat indicatoarele turistice /  ”Cât de cretin trebuie să fii pentru a face așa ceva”

Salvamont Satu Mare condamnă pe pagina de Facebook comportamentul unor ”preusdo-turiști” care au vandalizat indicatoare turistice. Precizează însă că astfel de situații sunt rare, însă au un impact mare asupra turismului montan.

”Din fericire, în zona montană a județului Satu Mare, ne confruntăm cu cazuri foarte rare, acestea constituind excepții, dar din respect pentru adevăr, vom informa de fiecare dată publicul larg, vom lua întotdeauna  atitudine, atunci când ne confruntăm cu astfel de cazuri. Mai mult rugăm turiștii care constată probleme de orientare sau amenajare a traseelor, ori nereguli privind atitudinea pe munte a unor pseudo-turiști să ne informeze prin intermediul Dispeceratului Național Salvamont 0725 826668

( 0SALVAMONT ) sau pe pagina de Facebook, pentru a putea remedia problemele sau a lua atitudine. Excepția acestui an a reprezentat-o prezența lui „Homo porcius cocalarus” pe vârful Buian unde într-o demonstrație de inteligență ancestrală a rupt toate săgețile, inclusiv tabla toponimică cu care a fost echipat stâlpul de marcaj din acest vârf atât de pitoresc, din grupa munților Igniș. Cât de cretin trebuie să fii pentru a face așa ceva, pentru a priva montaniarzii adevărați care ajung la pas prin efortul lor, acolo sus, de bucuria unei poze de vârf, de a priva acei copii care fac primul miar din viața lor! Cine le dă dreptul acestor grobieni de-ași bate joc de banii noștri, ai tuturor și de munca salvamontiștilor, care amenajează aceste trasee montane. Întrebare retorică… se prea poate, dar sper în ziua în care aceste incidente să devină file de istorie neagră din viața muntelui”, se precizează în postare.

Salvamontiștii au dat detalii referitoare la lucrările de amenajare făcute în ultima perioadă în zonele Luna Șes- Vf.Pietroasa, Certeze-Vf.Buian respectiv, Bătarci- Vf.Măgura:

– a fost reamenajat sectorul de traseu Parcare Telescaun-Izvor Trestia (marcaj Triunghi Roșu), prin curățarea potecii respectiv, prin montarea a încă  trei stâlpi de marcaj

– au fost curațate izvoarele Pietroasa și Fântâna de sub Piatra inclusiv, perimetrele acestora

– s-au amenajat prin pietruire două podețe peste izvorul Văii Able, au fost refăcute două momâi de marcaj din  piatră și a fost reechipat stâlpul de marcaj din vârful Buian.

– au fost  înlocuite marcajele deteriorate din Tămășeni și Batarci și a fost redeschisă poteca către traseul de via ferrata Parcare-Horăiț, după ce a fost mutat cuibul de viespi din scorbura de stejar situată în marginea potecii.

– linia noului traseu amenajat pe cabluri a fost curațată, urmează achiziția materialelor și amenajarea  în perete a acestei noi linii de via ferrata în lungime de aprox. 170 m plus o varianta de cca 60 m.

– este in curs de amenajare, putem afirma chiar spre finalizare, traseul Baza Salvamont Batarci – Vârful Măgura,  marcat Bandă Roșie, care va fi amenajat ca un traseu tematic, ce va pune în valoare flora endemică a  Măgurii Bătarciului.

Traseul, în jumătatea superioară este panoramic, este de dificultate medie dar va beneficia de asigurare cu lanțuri pe zonele de stâncăraie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Ce mesaj copilăresc. Puneți mâna și întrețineți ce ați implementat și nu vă mai plângeți că lucrurile se strică. Mari montaniarzi pe crestele de 1000m.

    • Lucrurile nu „se strica” singure. Mesajul este unul normal, deloc copilaresc. Din pacate se vede lipsa de educatie, si la cei ce au deteriorat marcajele, si la unii care comenteaza la articole.

    • Dar nici nu se repară singure. Dacă sunt făcute lucrări, se ia în calcul mentenanța lor. Deci puneți mâna și reparați. Mesajele astea frustrate nu vă arată decât naivitatea.

    • Vivian….esti dus tare….votant AUR? 🙈

  2. Vivian, nu-i așa că tu ești unul dintre ăia care distrug tot ce văd în cale? Probabil că sunteți în perioada rutului și, în lipsă de partenere, rupeți și smulgeți tot ce vă stă în cale.

  3. Salvamont Satu Mare? Pt doua/trei creste ce deal dinspre Maramures, chiar era nevoie de asa ceva? 🙂 Nu puteau asigura cei din MM? Asteptam Salvamont Olt, Timis si Calarasi :)))