G4Media.ro

Saltul spectaculos al unei rude a ministrului dezvoltării din funcția de simplu…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Saltul spectaculos al unei rude a ministrului dezvoltării din funcția de simplu inspector vamal la Vrancea în cea de director adjunct al direcției regionale de finanțe Galați / Ce legătură are cu afacerile ministrului Ion Ștefan

O rudă a ministrului dezvoltării, Ion Ștefan, a avansat spectaculos în carieră de la funcția de inspector vamal la direcția Vrancea în poziția de șef al finanțelor publice Galați la câteva luni după ce Ștefan ajunge în Guvern.

În luna noiembrie 2019, Ion Ștefan, deputat de Vrancea din partea PNL, era investit alături de toți membrii guvernului condus de Ludovic Orban, în funcția de ministru al Dezvoltării (Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației – așa cum e denumirea oficială).

La acel moment, noiembrie 2019, Sergiu-Marian Bordea-Ştefan era inspector vamal la direcția din Vrancea. Acesta mai era și este soțul Carminei Veronica Bordea Stefan, nepoata  ministrului. Mai mult, Carmina Veronica Bordea Ștefan este angajată la o firmă deținută de Ion Ștefan și de fratele acestuia, Coman Ștefan. Este vorba de societatea Balcanic Prod.

Pe 1 aprilie 2020, în plină stare de urgență, soțul nepoatei ministrului este avansat tocmai în poziția de șef al Finanțelor Galați. Apoi, la încă o zi el este numit director adjunct la Direcția Regională de Finanțe, responsabil de colectare. Numirea a fost făcută fără concurs și s-a bazat pe o decizie a conducerii ANAF. Din această poziție de director adjunct al direcției regionale, soțul nepoatei trebuie să verifice dările fiscale și vamale pe care grupul Balcanic al ministrului Ion Ștefan trebuie să le plătească la stat.

Ministrul Ion Ștefan a refuzat să răspundă până la acest moment la întrebarea dacă are vreo legătură cu avansarea soțului nepoatei.

Din declarația de avere depusă după promovare de Sergiu Marian Ștefan Bordea, reiese că soția sa era consilier juridic la Balcanic Prod, firma deținută în proporție de 50% de ministrul Ion Ștefan. Soția sa se prezintă pe LinkedIn tot ca și consilier juridic la Balcanic Prod.

De altfel, în toate declarațiile de avere completate de Sergiu-Marian Bordea-Ştefan în calitate de inspector vamal, soția sa apare că lucrează pentru firmele familiei lui Ion Ștefan. Societăți unde din aprilie 2020 Sergiu-Marian Bordea-Ştefan trebuie să coordoneze controlul fiscal și vamal.

”Directorul adjunct responsabil de colectare supraveghează controalele fiscale de la firmele medii din regiune. Aici poate fi inclus cu siguranță și un grup cu o cifră de afaceri de 100 de milioane de lei. La directorul adjunct ajung rapoartele de control și el poate stabili dacă inspectorii din teren au greșit, au făcut un control moale sau altceva. El poate chiar cere repetarea controlului”, ne-a explicat un fost șef al direcției regionale din Galați.

Controversa

Surse din PNL Vrancea susțin pentru G4media.ro chiar că nepoata lui Ion Ștefan, Carmina Veronica Bordea Ștefan, este un fel de mână dreaptă a ministrului. Ea a intrat în politică, în filiala PNL, odată cu actualul ministru de la Dezvoltare.

În 2016, aceasta a candidat din partea PNL pentru o poziție de consilier local în Focșani. Carmina Veronica Bordea Ștefan s-a ocupat și de o parte din coordonarea campaniei electorale a lui Ion Ștefan din această toamnă, Ion Ștefan candidând la primăria Focșaniului. Ștefan a pierdut cu 1.900 de voturi în fața lui Cristi Misăilă (PSD).

Nici ministrul Ion Ștefan și nici nepoata sa nu au dorit să comenteze până în acest moment relațiile profesionale și de afaceri dintre ei.

Reamintim că Ion Ștefan a fost în această săptămână în mijlocul unei suspiciuni de incompatibilitate după ce Libertatea.ro a prezentat faptul că Balcanic Prod, srl din grupul de firme al ministrului, a primit în acest an tranșe de peste un milion de lei tocmai de la ministerul condus de Ion Ștefan.

Ministrul a replicat prind faptul că finanțarea a fost obținută încă din 2018 și banii primiți în acest an au fost doar tranșe din acel contract și practic el nu a aprobat nicio finanțare.

Conform datelor raportate la Finanțe obținute cu ajutorul platformei termene.ro, firmele din grupul Balcanic au declarat că fac operațiuni de import-export.

Dacă importurile sunt mai mult din partea de vest a Europei, exporturile sunt în partea de Est. De altfel, conform unei variante vechi a site-ului grupul Balcanic, compania exporta în special în Ucraina, Moldova, Bulgaria, Rusia și Grecia.

Cu mențiunea că în 2019 compania nu a mai raportat exporturi spre Rusia, cel mai probabil din cauza sancțiunilor aplicate Rusiei de Statele Unite și Uniunea Europeană.

Afacerile familiei lui Ion Ștefan

Din compania Balcanic fac parte firmele:

 • Balcanic Prod din Focșani – cu o cifră de afaceri de peste 55,9 de milioane de lei și un profit de peste 2,3 milioane de lei. 35 de angajați a raportat srl-ul.
 • Balcanic Stretch din Focșani – a raportat o cifră de afaceri de 34,6 milioane de lei. SRL-ul nu are angajați și a raportat pierderi de 130.000 de lei.
 • Balcanic C.P.P. din Focșani – a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 22,6 milioane de lei și un profit de 345.000 de lei. Aici sunt înregistrați 42 de angajați.
 • Balcanic BOPP din Tulcea – a avut o cifră de afaceri de 2,3 milioane de lei și un profit de 963 de lei. Nouă angajați a avut srl-ul.

În total, grupul Balcanic a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 115 milioane de lei cu 86 de angajați. Firmele din acest grup sunt deținute în co-proprietate de Ion Ștefan și Coman Ștefan, fratele acestuia. Fratele ministrului este și administratorul companiei.

Până la intrarea în politică a lui Ion Ștefan, 2016, acesta a fost și el administrator la firmele din grup. De exemplu în 2017 transmite postul de administrator de la Balcanic Stretch către fratele său. Mai mult, la festivitățile Camei de Comerț Vrancea, Ion Ștefan se prezenta să preia premiile atribuite firmelor Balcanic, așa cum reiese din presa locală.

Comerț început în vamă

Ion Ștefan era în 2016, momentul în care a intrat în politică, unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri din Vrancea. Actualul ministru a vizat să ajungă postul de primar al Focșaniului, dar a pierdut lupta electorală și în 2016 și în 2020.

A intrat în afaceri după ce a fost și el lucrător vamal în anii 90. Unul dintre primii asociați a fost Dumitru Marica, fostul șef al Vămii Vrancea. Prin intermediul lui Marica, Ion Ștefan a ajuns să facă afaceri și cu omul de afaceri Gigi Kent, implicat în mai multe scandaluri  în anii 90.

Ion Ștefan este căsătorit și cu fata lui Nicolae Lețcan, fostul primar al Focșaniului până în anul 2000.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Daca vor continua așa, penelistii vor fi huiduiți ca pesedistii.
  Deja, numele lor ne provoacă greață!

 2. VOTATI PNL, CA MAI ARE „GRINDA” PCR-URI DE ANGAJAT

 3. Unde esti bei rares bogdan acu’??? Zii cu cuvintele tale care-i parerea ta, formatorule de opinii…!! Scu ipi si dupa aia lin gi?? Slugarnicie si fatarnicie!! Ti-a iesit si de data asta!

 4. Orbane, e vro diferență între pnl și psd ? Aceleași nepotisme, poate chiar mai mari…

 5. Stirea asta este de vreo juma’ de an 9cel putin)! Reincalzim ciorba fiindca-i campanie electorala?????

 6. La ce sa ne asteptam la niste analfabeti ? Ce credeati ca PNL are principii ? Meritocratie , competenta ? Nici nu stiu ce inseamna asta . Votati cu USR+ , macar sa incercam si cu ei si daca nu reusesc , atunci cu inima pe inima va spun ca suntem o tara esuata si un popor de idioti. Sper sa nu se adevereasca asta.

  Succes tinerilor onesti si inteligenti din tara asta. Romania se bazeaza pe voi. Suntem satui de slugi , analfabeti si corupti rosii, galbeni , portocalii si ce dracu de culori mai sunt .

 7. In timpul asta, PNLeii se impopotaneaza cu cuvinte goale, pe model PSD de netagaduit, uite Principiile bunei guvernari liberale, postate frumos pe Site-ul PNL, mai ales Principiul denumit pompos:
  „Principiul MERITOCRATIC în organizarea Administrației publice.
  – În ocuparea fucțiilor publice din administrația centrală și locală trebuie să primeze competențele profesionale și nu criteriile politice.
  – Ocuparea funcțiilor publice trebuie să se facă prin concurs în condiții de transparență și cu respectarea de criterii obiective.
  – Politizarea funcțiilor publice trebuie să se limiteze la funcțiile de demnitate publică.
  – Trebuie promovate politici de ocupare și formare profesională care să ducă la profesionalizarea funcționarilor publici și la recâștigarea demnității profesionale prin asigurarea unui parcurs de carieră transparent, previzibil și obiectiv.
  – Managementul companiilor de stat trebuie să respecte principiile guvernanței corporative, regulile și criteriile de eficiență în management.”
  https://pnl.ro/angajamentul-nostru/principiile-bunei-guvernari-liberale/

  PNL=PSD=aceeasi mizerie!!!