G4Media.ro

Salariile bugetarilor au crescut cu 20% față de anul trecut. Guvernul cheltuie…

Sursa foto: Dreamstime

Salariile bugetarilor au crescut cu 20% față de anul trecut. Guvernul cheltuie aproape 3% din PIB ca să plătească angajații la stat

Statul a plătit în primele patru luni ale acestui an 50,33 de miliarde de lei pentru salariile bugetarilor, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor. E o creștere cu 20,7% față de perioada similară din anul trecut și vine pe fondul stopării oricărei reforme într-un an cu patru rânduri de alegeri.

Cheltuielile cu salariile bugetarilor au ajuns până la 2,8% din produsul intern brut (PIB) după ce coaliția PSD-PNL a decis creșteri de venituri la mai multe categorii de angajați la stat, printre care și cadrele didactice.

Reamintim că deficitul bugetar, respectiv diferența între veniturile și cheltuielile statului, a ajuns la 57,29 miliarde lei, respectiv la 3,24% din Produsul Intern Brut (PIB), după primele patru luni ale anului, în contextul în care Guvernul țintește un deficit de 5% pe tot anul 2024.

Ministerul Finanțelor transmite că deficitul lunii aprilie 2024 a fost influențat și de suma de 9,33 miliarde lei (0,53% din PIB) reprezentând plata în avans a pensiilor pentru ca pensionarii să își primească veniturile înaintea Sărbătorilor Pascale, și a altor drepturi prevăzute de legile speciale, aferente lunii mai, din bugetul asigurărilor sociale de stat (8,31 mld lei) și bugetul de stat (1,02 mld lei) conform HG nr.422/2024.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. La stat, intr-una din cele mai bogate tari europene cresterea salariilor este in jur de 2.5-3%. Sefii poate 5% si totul este conditionat de eficienta. Criterii.

  2. NATO cere ca fiecare țară membru să acorde 2,5% din PIB pentru Armată… România acordă 3% din PIB pentru o altfel de armată.