G4Media.ro

Rușii amenință cu demolarea memorialului Katyn ca represalii împotriva Poloniei. Monumentul de…

foto: captură video Twitter

Rușii amenință cu demolarea memorialului Katyn ca represalii împotriva Poloniei. Monumentul de la Smolensk cinstește memoria miilor de ofițeri polonezi uciși la ordinul lui Stalin în aprilie 1940

„Oficiali din Smolensk și activiști locali au adus utilaje grele la cimitirul militar polonez din Katyn și au amenințat că îl vor distruge, ca răspuns la ‚demolarea monumentelor sovietice din Polonia’. De asemenea, au inițiat o petiție pentru a rezolva odată pentru totdeauna ‚problema Katyn’.” a scris pe Twitter jurnalist belarus Tadeusz Giczan.

El a postat un video de 25 de secunde cu o coloană de escavatoare care se îndreaptă spre monument unde mai multe utilaje pot fi văzute ridicând amenințător cupele.

Polonia a comemorat miercuri 82 de ani de la masacrul prizonierilor de război polonezi de către poliția secretă sovietică NKVD, iar premierul Mateusz Morawiecki, a făcut apel ca masacrul de la Katyn să nu fie uitat.

„Memoria ofițerilor polonezi uciși la Katyn și în alte locuri… la fel ca (memoria) genocidului rusesc din Ucraina nu poate fi acoperită cu praful uitării, al obscurității și al inexistenței” a declarat premierul Morawiecki. El s-a referit la numeroasele relatări privind crime de război care ar fi putut fi comise de forțele rusești în Ucraina.

Masacrul din Pădurea Katyn din vestul Rusiei a constat într-o serie de execuții în masă ale prizonierilor de război polonezi, în principal ofițeri de armată și polițiști, efectuate de agenția securitatea sovietică NKVD în aprilie și mai 1940. Crimele au avut loc în mai multe locuri, dar masacrul poartă numele Pădurii Katyn din vestul Rusiei, unde au fost descoperite pentru prima dată unele dintre gropile comune ale victimelor.

Aproximativ 8.000 de victime erau ofițeri încarcerați în timpul invaziei sovietice din septembrie 1939 în Polonia, alți 6.000 erau ofițeri de poliție, iar restul erau intelectuali polonezi, considerați de sovietici ca fiind spioni și sabotori. În total, numărul victimelor de la Katyn din 1940 este estimat a se ridica până la 20.000.

În 1943, Germania nazistă a anunțat descoperirea unor gropi comune în pădurea Katyn, atunci când a ocupat teritoriul după atacarea URSS la 22 iunie 1941. Sovieticii au susținut că asasinatele fuseseră comise de naziști în 1941 și au negat responsabilitatea pentru masacre. În 1990, Rusia a recunoscut și condamnat oficial comiterea masacrului de către NKVD.

Recent însă, pe fondul războiului de agresiune ordonat de președintele Vladimir Putin împotriva Ucrainei, a sprijinului ferm acordat de Varșovia președintelui Volodimir Zelenski, atmosfera anti-rusească din Polonia s-a intensificat.

În schimb, sentimentul anti-polonez din Rusia s-a amplificat și el, inclusiv atitudinile revizioniste și negaționiste care susțin, ca în perioada URSS, că masacrul de la Katyn a fost opera naziștilor și a NKVD la ordinul lui Stalin, așa cum arată în mod clar documentele vremii.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Voi nu sunteți în stare s faceți fata Ucrainei și va umflați la Polonezi?! Hahahaha va mănâncă tare!

  2. Minciuna vine din Rusia!

  3. Un răspuns infantil, tipic rusesc.

    • Ne dau emotii iar, or fi oare in stare sa-l distruga? Ca daca au trimis coloana, de data asta de excavatoare, tare mi-e teama….

  4. Astept postacii pro Putingrad sa justifice si asta.

  5. Ce sa faci, daca nu esti in stare sa te lupti cu ucrainenii, iei la pumni niste monumente, de frustrare.
    Rusia=ISIS ca si aia demolau monumente.

    • Doamna,domnișoara….,duduie, dumneavoastră trebuie mai întâi să citiți și să înțelegeți,dacă puteți, articolul și apoi, in funcție de cunostinte legate de subiect sa ne luminați. ” Amenințarea vine că răspuns la demolarea monumentelor sovietice din Polonia”. Bănuiesc că dacă citiți doua articole, unul legat de oua de Paști și celălalt de piticii de gradina reiese că dacă clocești un ou se naște un pitic. Va doresc mult succes in activitatea dumneavoastră de aproFUNDare a cunoștințelor de limbă română, a lexicului, și a acceptării realității. E greu la București.

  6. ar trebui macar desfiintate civilizat sa-si aduca popa rusii sa-i ia acasa , sunt o rusine pentru noi cimitirele unor asa zisi eliberatori care au fost de fapt invadatori , o mizerie.

  7. A profana mormintele si memoria unor oameni este o infamie! Cei ce o comit vor plati! Lasati memoria celor cazuti in pace pentru a evita pedeapsa crunta care, la un moment dat, va veni!

  8. Ce dovada mai clara de atat ca putleristii sunt aceleasi scårbe ca strabunicii si bunicii lor nkvdisti?

  9. Incredibil!
    Sunt diabolici până în măduva oaselor.

    • Sunt disperați ,în două luni s-a ales praful de mitul armatei sovietice. Iar polonezi(care sunt senzaționali) se pisha pe ei la fiecare declarație,și dacă nu ii tempera NATO erau în drum spre Moscova alaturi de ucrainieni.

  10. Jos pălăria pentru polonezi! De-am fi fost măcar pe jumătate ca ei…