G4Media.ro

Rusia vrea să ceară străinilor să semneze un „acord de loialitate”, care…

Sursa foto: © Galina Barskaya | Dreamstime.com

Rusia vrea să ceară străinilor să semneze un „acord de loialitate”, care le-ar interzice să critice politica statului și istoria sovietică, iar contestarea „valorilor familiei” va fi interzisă

Ministerul de Interne al Rusiei a pregătit un proiect de lege care i-ar obliga pe străini să semneze un „acord de loialitate” ce le-ar interzice să critice politica oficială, să discrediteze istoria militară sovietică şi să nu se conformeze valorilor familiei tradiţionale, relatează Reuters, citată de News.ro.

De când preşedintele Vladimir Putin a ordonat intrarea trupelor în Ucraina în februarie 2022, Rusia a introdus o serie de legi dure care interzic discreditarea armatei, iar instanţele au pronunţat sentinţe lungi cu închisoare pentru activiştii opoziţiei. Pe măsură ce se apropie alegerile prezidenţiale din 2024, Putin prezintă războiul ca parte a unei bătălii existenţiale cu Occidentul, afirmând că va apăra civilizaţia „sacră” a Rusiei de ceea ce el descrie ca fiind decadenţa Occidentului.

Agenţia de ştiri de stat TASS a relatat miercuri că proiectul de lege a fost pregătit de Ministerul de Interne şi ar obliga toţi străinii care intră în Rusia să semneze un acord ce limitează în esenţă ceea ce pot spune în public. Astfel, unui străin care intră în Rusia i-ar fi interzis să „interfereze cu activităţile autorităţilor publice ale Federaţiei Ruse, să discrediteze sub orice formă politica de stat externă şi internă a Federaţiei Ruse, autorităţile publice şi oficialii acestora”, a precizat TASS.

Acordul propus ar urma să includă clauze referitoare la moralitate, familie, „propaganda privind relaţiile sexuale netradiţionale” şi istorie. Străinilor li s-ar interzice în special „denaturarea adevărului istoric despre faptele poporului sovietic în apărarea Patriei şi desăre contribuţia sa la victoria asupra fascismului”.

Articolele apărute în presa rusă nu au indicat clar căror străini li se va aplica proiectul de lege – dacă va deveni lege – sau care va fi pedeapsa pentru nerespectarea „acordului” pe care străinii vor trebui să îl semneze la intrarea în Rusia.

Kremlinul a refuzat să comenteze iniţiativa.

Activiştii opoziţiei şi diplomaţii străini de la Moscova avertizează de luni de zile că autorităţile îşi înăspresc poziţia faţă de orice disidenţă înainte de alegerile prezidenţiale.

Kremlinul a declarat la începutul acestei luni că o anumită cenzură este necesară deoarece trupele ruseşti luptă în Ucraina şi i-a avertizat pe cei care doresc să critice armata să se gândească bine înainte de a o face.

Pentru ca proiectul să devină lege, acesta trebuie să fie introdus în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, şi să treacă prin examinarea comisiei de specialitate şi prin mai multe lecturi înainte de a fi înaintat lui Putin pentru promulgare.

Preşedintele Comisiei pentru afacerile CSI din Duma de Stat a declarat că proiectul de lege este foarte avansat şi că la el lucrează Ministerul de Interne, guvernul, administraţia prezidenţială, precum şi comisia sa. „Proiectul de lege privind aşa-numitul acord de loialitate cu imigranţii care intră în Federaţia Rusă se află într-un grad ridicat de pregătire”, a declarat Leonid Kalaşnikov pentru Interfax. Oficialul a precizat că unele detalii ale proiectului de lege urmează încă să fie elaborate. Ministerul de Interne nu a răspuns imediat la solicitările de a face un comentariu.

Legea nu a fost încă introdusă în mod oficial în parlament, potrivit căutărilor Reuters în baza de date a Dumei.

De la începutul războiului său din Ucraina, Rusia a impus o serie de restricţii asupra străinilor din ceea ce numeşte „ţări neprietenoase” – adică cele care i-au impus sancţiuni din cauza războiului din Ucraina.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Sper că printre faptele poporului sovietic care nu trebuie denaturate se numără și pactul Hitler – Stalin de împărțire a Europei de Est și invadarea Poloniei în cârdășie cu Germania nazistă.

  2. Un festival al democratiei practic.