G4Media.ro

Rusia va majora cu aproape 70% bugetul Apărării în 2024

Sursa foto: Ministry of Defense of the Russian Federation (eng.mil.ru)

Rusia va majora cu aproape 70% bugetul Apărării în 2024

Cheltuielile militare rusești vor crește cu aproape 70% în 2024, potrivit unui document al Ministerului de Finanțe publicat joi, 28 septembrie, o creștere care ilustrează hotărârea Moscovei de a continua intervenția militară în Ucraina, în ciuda costurilor umane și economice, scrie Le Figaro.

Potrivit documentului, cheltuielile pentru apărare vor crește cu 68% în 2024 față de anul precedent, ajungând la 10.800 de miliarde de ruble (106 miliarde de euro la cursul de schimb de astăzi).

Suma alocată apărării va reprezenta astfel aproximativ 30% din totalul cheltuielilor federale în 2024 și 6% din PIB, o premieră în istoria modernă a Rusiei. Bugetul alocat securității interne va crește la 3.400 de miliarde de ruble (33 de miliarde de euro), reprezentând aproape 10% din cheltuielile federale anuale.

Prioritățile acestui buget sunt clare: „consolidarea capacității de apărare a țării” și „integrarea noilor regiuni” din Ucraina pe care Moscova susține că le-a anexat, precum și „asistența socială pentru categoriile cele mai vulnerabile de cetățeni”, cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale prevăzute pentru primăvara anului 2024.

Problema finanțării

În schimb, cheltuielile combinate pentru educație, sănătate și protecția mediului vor reprezenta abia o treime din bugetul apărării, potrivit cifrelor Ministerului de Finanțe. În total, cheltuielile federale vor crește la 36.661 miliarde de ruble (359 miliarde de euro), un salt spectaculos de peste 20% față de 2023.

Cu toate acestea, guvernul nu a oferit prea multe explicații cu privire la modul în care va finanța această creștere substanțială, în condițiile în care, potrivit premierului Mihail Mișustin, veniturile din vânzarea de hidrocarburi vor scădea puternic și în 2024 vor reprezenta „o treime din (bugetul) de anul viitor”, față de aproape jumătate înainte de ofensiva din Ucraina.

În trecut, acesta era sectorul care a fost motorul creșterii economice a Rusiei, dar acum ponderea hidrocarburilor scade sub povara sancțiunilor internaționale și a determinării europenilor de a pune capăt dependenței lor energetice față de Moscova.

În cele din urmă, ca un semn că guvernul se așteaptă ca următoarele luni să fie dificile pentru economia națională, acesta a declarat că și-a făcut previziunile bugetare pornind de la ipoteza că dolarul va valora în jur de 90 de ruble, mizând astfel pe slăbirea monedei naționale pe termen mediu. Proiectul de lege bugetară pentru 2024-2026 urmează să ajungă vineri în Duma, camera inferioară a parlamentului rus.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. E nevoie de mai multi bani cand te „aperi” pe teritoriul altei tari.