G4Media.ro

Rusia susține că SUA s-au retras din Tratatul INF ca să construiască…

Sursa foto: © Tanita Chunsiripongpann | Dreamstime.com

Rusia susține că SUA s-au retras din Tratatul INF ca să construiască arme pentru a intimida China

Ministrul adjunct de externe rus, Serghei Riabkov, a afirmat luni că decizia Statelor Unite de a se retrage din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) a fost luată astfel încât Washingtonul să poată începe să construiască arme pentru a intimida China, relatează Reuters, transmite Agerpres.

Preşedintele american de la acea vreme, Donald Trump, a declarat în 2018 că Washingtonul se va retrage din Tratatul INF, semnat de Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov în 1987, ce interzicea dezvoltarea de către SUA şi Rusia de rachete nucleare şi convenţionale, cu lansare de la sol sau de croazieră, cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 de kilometri, precum şi a sistemelor capabile să lanseze astfel de rachete. Washingtonul s-a retras oficial din tratat în august 2019.

Motivul deciziei Washingtonului „a fost acum dezvăluit cu o claritate absolută, de netăgăduit”, a declarat Riabkov pentru „International Life”, publicaţia oficială a Ministerului de Externe rus.

„Americanii au trebuit să se retragă din tratat pentru a crea astfel de sisteme pentru a intimida Republica Populară Chineză”, a mai spus Riabkov.

„Şi nu este o coincidenţă că am avut recent o discuţie care s-a intensificat despre când şi unde ar putea americanii să înceapă să-şi desfăşoare armele cu rază medie de acţiune în regiunea Asia-Pacific. Ei bine, şi în Europa, dar mai ales în regiunea Asia-Pacific”, a mai spus oficialul rus.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Si care e problema. In programul lui Trump numit si Project 2025, America o puna tot felul de sisteme cu arme cu raza lunga in Europa si Asia. Fiecare cu a masii. Cum ruzzia merge in Asia.. Asa si America merge unde vrea.

  2. Așa, și? Care-i problema in asta?

  3. Problema e ca ei nu pot sa mai dezvolte nimic, fiind rupți în cr.