G4Media.ro

Rusia și China se declară „extrem de îngrijorate de consolidarea crescândă a…

Sursa foto: Twitter / Russian Embassy in the USA

Rusia și China se declară „extrem de îngrijorate de consolidarea crescândă a legăturilor între NATO şi ţările din regiunea Asia-Pacific”

Rusia şi China sunt ”preocupate” de prezenţa în creştere a NATO în Asia, afirmă preşedinţii Vladimir Putin şi Xi Jinping într-o declaraţie comună semnată marţi la finalul convorbirilor desfăşurate la Kremlin, informează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

”Cele două părţi sunt extrem de îngrijorate de consolidarea crescândă a legăturilor între NATO şi ţările din regiunea Asia-Pacific cu privire la chestiunile militare şi la cele de securitate”, au indicat cei doi şefi de stat.

Ei au acuzat Alianţa Nord-Atlantică de ”subminarea păcii şi a stabilităţii regionale”.

Moscova şi Beijingul ”sunt împotriva formării de blocuri închise exclusive în regiunea Asia-Pacific”, au subliniat cei doi lideri, denunţând ”influenţa negativă a strategiei Statelor Unite ghidate de o mentalitate a Războiului Rece (…) în legătură cu pacea şi stabilitatea în această regiune”.

De asemenea, Rusia şi China şi-au exprimat ”preocuparea profundă” faţă de eventuale ”consecinţe şi riscuri pentru stabilitatea strategică în regiunea Asia-Pacific” ca urmare a proiectelor de alianţă între SUA, Australia şi Regatul Unit (AUKUS) pentru a construi submarine nucleare. Ele ”fac apel în mod hotărât la membrii acestui parteneriat să îşi respecte cu stricteţe angajamentele privind neproliferarea şi să susţină pacea regională”, au declarat Putin şi Xi.

Pe de altă parte, Moscova şi Beijingul au acuzat Statele Unite că ”subminează” securitatea mondială prin faptul că încearcă să desfăşoare rachete în mai multe ţări din lume pentru ”a conserva un avantaj militar unilateral”.

”Rusia şi China se declară preocupate de intensificarea activităţilor Statelor Unite vizând crearea unui sistem mondial de apărare antirachetă şi desfăşurarea elementelor sale în diverse regiuni ale lumii, combinate cu o consolidare a capacităţii armelor non-nucleare de înaltă precizie”, au indicat preşedinţii rus şi chinez în declaraţia comună semnată marţi seară după încheierea convorbirilor de la Kremlin.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Pai nu doreau lume bipolara? Au lume bipolară!

  2. Auzi la ei vorbe:”consolidarea capacitatii armelor non nucleare de inaltă precizie”!!Pai tot asa au zis ,amandoi,si înainte de invazie,cand au deschis jocurile olimpice de iarnă,de data asta la Pekin.Carevasazica,”Occidentul Impetialist”nu are voie sa fabrice arme de inalta precizie(pentru a evita cat mai multe pagube colaterale),că-i nimereste pe dictatori mai usor,dar ei au voie sa produca cat mai multe arme nucleare cu care sa ameninte lumea liberă!?Pai pe ei cine îi împiedică sa fabrice asemenea arme performante?Nu cumva chiar dictaturile lor?Caci pana acum copiau,dar,între timp, au ramas in urmă!!!

  3. nimanui , in lumea libera…nu i pasa…😉😉😉😉😉😉