G4Media.ro

Rusia și China au semnat un memorandum privind crearea unei stații de…

Rusia și China au semnat un memorandum privind crearea unei stații de cercetare pe Lună

Directorul general al Roskosmos, Dmitri Rogozin, și șeful Administrației Spațiale Naționale Chineze (CNSA), Zhang Kejian, au semnat în numele guvernelor celor două ţări un memorandum de înțelegere privind cooperarea în sfera creării Stației Internaționale de Cercetare Lunară (International Lunar Research Station – ILRS), au anunţat, marţi, Roskosmos și CNSA.

Ceremonia de semnare a avut loc prin videoconferință. „China și Rusia vor folosi experienţa comună și tehnologii științifice cu scopul de a crea o foaie de parcurs pentru construirea unei stații internaționale de cercetare pe Lună” – se afirmă într-un comunicat postat pe reţeaua de socializare WeChat a CNSA.

După cum reiese din declarație, cooperarea celor două țări în această sferă presupune atât studierea suprafeței lunare, cât și implementarea unor proiecte comune pe orbita satelitului natural al Pământului.

Roskosmos a precizat într-un comunicat că acest proiect „Staţie ştiinţifică lunară intarnaţională” împreună cu agenţia spaţială chineză va fi deschis „tuturor ţărilor interesate şi partenere internaţionale”, fără a preciza totuşi calendarul sau sumele investite.

Sursa: Tass/ Le Soir/ Rador/ Traducere: Svetlana Sîrbu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. si dupa ce vopsesc toata Luna roshie,
  vine coca-cola si pune reclama……
  corporatism visati
  corporatist o sa fiti mancati!

 2. Astia saracii nici nu au bine puse la punct drepturile omului si viseaza la statii pe Luna. Doua state sarace si limitate intelectual, noroc cu know-how-ul din vest care i-a ridicat pe chinezi, in timp ce rusii au ramas in mijlocul secolului trecut ca tehnologizare.

  • Bre, da de ce nu construiesti tu & Co o statie pe Luna?
   Ca de dastept, suficient esti, para-se din comentariu.

  • Pana la „drepturile omului” rusii s-au dovedit suficient de destepti cat sa lanseze primul satelit si primul o in cosmos (care chiar a facut un ocol complet al planetei). Ceea ce i-a pus pe jar pe americani care chiar aveau tehnologii superioare in aproape toate domeniile (mai putin in domeniul rachetelor). Plus ca savantii sovietici erau inca setati pe tema „marele razboi pentru apararea patriei” care excludea problema materiala (in termeni reali, erau oricum niste rasfatatifata de restul populatiei)
   Asta e istoria, chiar daca nu ne suna placut orgoliului. Daca plecam de la premiza ca inamicul e prost, esecul e asigurat.
   Chinezii sunt oportunisti in cel mai propriu sens al termenului. Ani de zile au fost dependenti de tehnologia sovietica si au copiata-o masiv, pentru ca asta aveau.
   Acum, daca tehnologia occidentala este disponbila, n-or sa fie idioti sa nu o foloseasca.
   Pentru ei, costurile nu conteaza.

 3. Asa, așa. Poate peste vreo câteva sute de ani. Deocamdată, nu sunt in stare de nimic bun.

 4. Parca vad stire la Radio Erevan:
  „La frontiera ruso-chineza din Marea Linistei au avut loc convorbiri pe teme agrare”
  Asta dupa ce Radio Moscova anunta ca „la frontiera din marea linistei de pe Luna, a patriei noastre sovietice un grup de combine care strangeau recolta au fost atacate de avioane de lupta chinezesti. Combinele noastre au ripostat si au doborat avioanele care incalasera spatiul aerian al Marii noastre Patrii”
  Iar Radio Pekin (pe stil nou Beijing) anunta ca ” in zona de granita din marea de pe Luna un grup de avioane care imprastiau ingrasaminte pentru fertilizarea ogoarelor patriei cosmice, au fost atacate de artileria de la sol. avioanele au ripostat (pasnic) si au distrus un numar de tancuri…

 5. Luna si Marte trebuie declarate arii naturale protejate.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.