G4Media.ro

Rusia răspunde cu aceeași monedă și expulzează 20 de diplomați cehi de…

sursa foto: Facebook/ Russian Foreign Ministry

Rusia răspunde cu aceeași monedă și expulzează 20 de diplomați cehi de la Moscova

Moscova a anunţat duminică că 20 de angajaţi ai ambasadei cehe sunt „persona non grata” şi trebuie să părăsească Rusia până la sfârşitul zilei de luni, 19 aprilie, transmite AFP, citată de Agerpres.

Acest anunţ a fost făcut de ministerul rus de externe după convocarea ambasadorului ceh, Vitezslav Pivonka.

Rusia a promis mai devreme măsuri de retorsiune după expulzarea de către Cehia a 18 diplomaţi ruşi, acuzaţi de spionaj.

„Ambasadorul Cehiei în Rusia, Pivonka, a fost convocat”, se spune în declaraţie. „L-am informat ferm despre protestul nostru după actul neprietenos al autorităţilor cehe împotriva personalului reprezentanţei diplomatice ruse la Praga”.

„Domnului Pivonka i s-a comunicat că 20 de angajaţi ai ambasadei cehe la Moscova au fost declaraţi „persona non grata”. Trebuie să părăsească teritoriul nostru înainte de sfârşitul zilei de 19 aprilie 2021″, adaugă textul.

Sâmbătă, autorităţile cehe au anunţat expulzarea a 18 diplomaţi ruşi implicaţi, potrivit serviciilor de informaţii cehe, în sabotarea unui depozit de muniţie de la Vrbetice în 2014, explozie în care şi-au pierdut viaţa două persoane.

Tot sâmbătă, poliţia cehă a mai anunţat că este în căutarea a doi cetăţeni ruşi implicaţi în explozie, posesori ai unor paşapoarte având numele celor doi suspecţi implicaţi în cazul otrăvirii fostului agent dublu Serghei Skripal în Marea Britanie, în 2018.

Autorităţile de la Moscova au declarat că acest caz „poartă marca” Washingtonului.

„În dorinţa de a face pe plac Statelor Unite după sancţiunile americane împotriva Rusiei, autorităţile cehe şi-au depăşit chiar stăpânul”, a declarat duminică ministerul rus de externe.

În această săptămână, Statele Unite au anunţat sancţiuni şi expulzarea a zece diplomaţi ruşi ca măsuri de represalii pentru ceea ce Washington consideră a fi o intervenţie rusă în alegerile americane de anul trecut, un atac cibernetic masiv, precum şi alte activităţi ostile.

sursa foto: Facebook\ Russian Foreign Ministry – МИД России

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Dar cati reprezentanti diplomatici are Cehia in Rusia?Totusi, e o tara minuscula.

    • au expulzat de la secretar până la femeia de serviciu :))) lăsând gluma la o parte, țara arde și copiii ăștia bătrâni se joacă de-a contrele diplomatice :/

  2. Logic era sa le reduca reprezentarea diplomatica la echivalentul pentru o tara din moment ce EU e o tara? sunt sigur ca ambasadele rusilor sunt sinecuri ale aliatilor lui putin sau cuiburi de securisti gen GRU care se familiarizeaza cu locatia pentru eventuale atentate la opozanti sau chiar la statul gazda in caz de razboi cu NATO.

  3. si agentii FSB-ului