G4Media.ro

Rusia nu va folosi arme nucleare tactice în Ucraina, susține ambasadorul rus…

Sursa foto: Kremlin.ru

Rusia nu va folosi arme nucleare tactice în Ucraina, susține ambasadorul rus în Marea Britanie

Ambasadorul Rusiei în Marea Britanie a declarat pentru BBC că nu crede că țara sa va folosi arme nucleare tactice în războiul împotriva Ucrainei.

Andrei Kelin a afirmat că, potrivit regulilor militare rusești, astfel de arme nu sunt folosite în conflicte ca acesta.

Rusia are prevederi foarte stricte pentru utilizarea lor, a spus el, în principal atunci când existența statului este amenințată.

„Nu are nimic de-a face cu operațiunea actuală”, a declarat el la emisiunea Sunday Morning.

Când Vladimir Putin și-a pus forțele nucleare în stare de alertă maximă la sfârșitul lunii februarie, la scurt timp după invazie, acest lucru a fost perceput pe scară largă ca un avertisment.

Putin a pus această evoluție pe seama agresiunii din partea Occidentului și a NATO. Dar secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a catalogat-o drept o încercare de a distrage atenția oamenilor de la „ceea ce nu merge bine în Ucraina”, spunând că Rusia a întârziat cu invazia după doar câteva zile și că încearcă să „reamintească lumii” că are un mijloc de descurajare.

Armele nucleare tactice sunt cele care pot fi folosite la distanțe relativ scurte, spre deosebire de armele nucleare „strategice”, care pot fi lansate pe distanțe mult mai mari și care ridică spectrul unui război nuclear total.

Dar termenul include în continuare multe tipuri de arme, inclusiv bombe și rachete mai mici folosite pe câmpul de luptă. Se crede că Rusia ar deține aproximativ 2.000 de arme nucleare tactice.

Ambasadorul a negat, de asemenea, că forțele rusești ar fi bombardat civili și a declarat că acuzațiile de crime de război din orașul Bucha sunt o „invenție”.

La întrebarea: „De ce Rusia duce acest război în acest fel, comițând crime de război?”, Kelin a răspuns: „Primarul din Bucha, în declarația sa inițială, a confirmat că trupele rusești au plecat, totul este curat și calm, orașul este într-o stare normală. Nu se întâmplă nimic, nu sunt cadavre pe stradă.”.

Jurnalistul BBC l-a întrebat apoi pe Kelin: „Deci totul este inventat, domnule? Totul este o invenție? Toate aceste dovezi sunt o invenție?”

„Din punctul nostru de vedere, este o invenție. Este folosită doar pentru a întrerupe negocierile”, a răspuns ambasadorul.

Rusia a mai făcut astfel de acuzații și înainte, ministrul de externe Serghei Lavrov afirmând anterior că imaginile cu cadavrele de la Bucha au fost „înscenate” după retragerea rușilor.

Această afirmație a fost contrazisă de numeroase mărturii ale martorilor oculari din partea locuitorilor, care au declarat pentru BBC că trupele rusești i-au executat sumar pe cei dragi lor.

„Era doar un om pașnic, un familist, un sudor, care s-a luptat cu o fractură la coloană și a fost invalid toată viața”, a spus un bărbat despre ginerele său ucis.

Imaginile din satelit par, de asemenea, să contrazică în mod direct poziția Moscovei, arătând cadavrele zăcând pe stradă cu aproape două săptămâni înainte ca rușii să părăsească orașul.

Sursa foto: Kremlin.ru

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Nu folosesc arme nucleare tactice pentru că Ucraina este vecinul Rusiei, iar aerul contaminat poate migra ușor chiar spre ruși! 🙂

  • Tu ai folosi arme nucleare pe pamantul strabun?

  • @arevederci

   Tatuca putin a fost destul de clar ca decât o lume fără Rusia mai bine lumea deloc. Asa ca șansele de a da cu o bomba (e drept de mica putere) sunt foarte mari. Și, apropo, pentru Putin toată europa e „pământ străbun”. Suvorov a fost pana în Elveția, Alexandru 1 pana la Paris…, ba chiar și prin Spania republicana s-au învârtit niște rusi. Și ținând cont ca Gagarin a fost primul în spațiu, tot cosmosul e pamant străbun al Rusiei. Patriarhul kiril poate confirma.

  • Altii au folosit aceasta arma…fara scrupule si remuscari.

  • Au folosit-o iar când au văzut ce au făcut, a transformat tara aia în nava spatiala…. Voi ce ați lăsat în urma pe unde ați fost, in afara de canavru, violuri etc.?!

 2. Daca au zis nu, e clar o sa fie invers.
  Cam atata incredere poti sa mai ai in rusi…

 3. Ba le va folosi oricand doreste. Restul e minciuna su dezinformare.