G4Media.ro

Rusia nu mai deține controlul total asupra regiunii Lugansk: Ucraina a eliberat…

Sursa foto: President of Ukraine (president.gov.ua)

Rusia nu mai deține controlul total asupra regiunii Lugansk: Ucraina a eliberat localitatea Bilohorivka, o victorie mică, dar simbolică

Ucraina a recucerit un sat din apropierea orașului Lisiceansk din estul țării, într-o victorie mică, dar simbolică, ceea ce înseamnă că Rusia nu mai deține controlul deplin asupra regiunii Lugansk, unul dintre obiectivele cheie de război ale lui Vladimir Putin, potrivit The Guardian.

Guvernatorul din Lugansk, Serhiy Haidai, a declarat că forțele armate ucrainene dețin „controlul complet” asupra Bilohorivka. „Este o suburbie a orașului Lisiceansk. În curând îi vom alunga pe acești nemernici de acolo”, a declarat el, adăugând: „Pas cu pas, centimetru cu centimetru, vom elibera întregul nostru teritoriu de invadatori”.

Imagini video publicate pe Telegram au arătat soldați ucraineni patrulând pe jos pe o stradă în ruine. Forțele rusești au ocupat întreaga provincie Lugansk în ultimele două luni și jumătate. După o bătălie lungă și crâncenă, statul major ucrainean a decis să se retragă în iulie din orașele Severodonețk și Lisiceansk.

 


În ultimele 12 zile, regimentele ucrainene din nord-est au organizat o contraofensivă uluitoare, eliberând peste 300 de așezări din regiunea Harkov și forțând unitățile rusești să fugă în dezordine. Zona recuperată are jumătate din suprafața Țării Galilor și se întinde până la granița cu Rusia.

Luni au existat rapoarte neconfirmate potrivit cărora trupele ucrainene ar fi avansat în Lisiceansk. În prezent, pare să existe puține șanse ca Kremlinul să poată prelua controlul asupra întregului Donbas, care include regiunile Donețk și Lugansk. În martie, Putin a declarat că acesta este obiectivul „operațiunii sale militare speciale” în Ucraina, după încercarea sa eșuată de a cuceri capitala Kiev.

În weekend, trupele rusești au bombardat orașul Kupiansk de pe noi poziții defensive construite în grabă la est de râul Oskil. Sute de oameni au fost evacuați. Ucraina a declarat că a preluat vineri controlul asupra întregului oraș, trecând cu vehicule amfibii pe un pod de pontoane pe malul stâng al râului.

Oficialii ucraineni au declarat că 200 de soldați ruși au murit într-un atac duminică, când o rachetă a lovit un fost adăpost de autobuze în care se aflau, în orașul Svatove, aflat pe linia frontului.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, Rusia nu a reușit să trimită întăriri. Ea se află acum sub presiune și este vulnerabilă la o nouă contraofensivă, a declarat thinktank-ul.

Guvernatorul Haidai a declarat că liderii autoproclamatei Republici Populare Lugansk au început să intre în panică. Au existat numeroase rapoarte despre echipe de răpitori care au reținut oameni pe stradă și i-au recrutat în armată. Comunicațiile mobile și internetul au fost bruiate, pentru a împiedica oamenii să afle despre eșecurile militare ale Moscovei, a afirmat el.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Veștile proaste pentru ruși continuă să vină fără încetare.