G4Media.ro

Rusia lansează Oculus, un sistem de depistare a conţinutului ilegal de pe…

Sursa foto: AFP / Kirill KUDRYAVTSEV

Rusia lansează Oculus, un sistem de depistare a conţinutului ilegal de pe internet

Rusia a lansat un sistem care va scana internetul pentru a depista conţinutul ilegal, permiţând astfel autorităţilor să depisteze mai uşor protestele neautorizate cum ar fi „propaganda LGBT” (a minorităţilor sexuale – n.red.), au anunţat luni mai multe surse oficiale preluate de Reuters, citată de Agerpres.

Sistemul Oculus poate citi textul şi recunoaşte scenele ilegale din fotografii şi materiale video, analizând peste 200.000 de imagini pe zi, în ritmul de una la trei secunde, a transmis agenţia de presă Interfax.

Din februarie anul trecut, când forţele ruse au invadat Ucraina, Moscova a reprimat opoziţia politică şi presa independentă din Rusia, atâta cât mai rămăsese după restricţiile precedente. În acelaşi timp, au luat amploare teoriile conservatoare şi naţionaliste care dezaprobă stilurile de viaţă şi orientările „netradiţionale”, observă Reuters.

Centrul Principal pentru Frecvenţele Radio din cadrul Roskomnadzor (autoritatea de supraveghere a comunicaţiilor) a afirmat, potrivit Interfax, că Oculus „detectează automat delicte cum ar fi conţinutul extremist, apelurile la adunări publice ilegale sau la sinucidere, conţinutul favorabil drogurilor, propaganda LGBT etc.”. „De la începutul operaţiunii militare speciale (denumirea oficială folosită în Rusia pentru război – n. red.) din Ucraina, ‘falsurile’ au proliferat şi s-au răspândit într-un ritm fără precedent, cu scopul de a înlocui faptele reale cu o realitate elaborată special”, adaugă instituţia.

„Crearea acestui sistem este reacţia noastră la provocările şi acţiunile antiruseşti din partea unor resurse străine”, mai arată Centrul.

Reuters reaminteşte că Rusia a acuzat Occidentul de promovarea unor informaţii false despre aşa-numita „operaţiune militară specială”, cu scopul de a discredita forţele armate ruse.

Anul trecut, parlamentul de la Moscova a adoptat legi care pedepsesc cu amenzi răspândirea unor astfel de informaţii, iar autorităţile au intervenit împotriva unor site-uri de ştiri şi din mediile sociale care difuzează conţinut în dezacord cu linia oficială privind conflictul. Toate televiziunile ruse sunt controlate de stat şi respectă strict punctul de vedere guvernamental.

O altă lege recentă prevede amenzi pentru persoanele sau organizaţiile care promovează „propaganda LGBT”; criticii susţin că astfel a devenit ilegală orice menţionare în public a minorităţilor cum ar fi lesbienele, homosexualii, bisexualii sau cei care îşi schimbă sexul, categorii pentru care se foloseşte oficial termenul de „netradiţionale”.

Reuters precizează că a încercat fără succes să obţină un comentariu direct din partea Centrului citat de Interfax.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Poate vede băiatul de la coada vacii, anaIfabetul Bode, și îi vin idei

  2. 1984 – Versiunea ruseasca

  3. Ce nu inteleg eu: de ce se mai chinuie penibilul dictator cu false institutii care aparent au false misiuni!
    Spune bre` cr!m!nalule Putin pe fata: oricine, inclusiv in gand, are tupeul sa contrazica versiunea de istorie si de „adevar” a unicului tiran este pedepsit!
    E mai scurt si mai simplu asa, pe intelesul oricarui orc!

  4. Ochiul maro