G4Media.ro

Rusia l-a declarat pe fostul rabin-șef al Moscovei, Pinchas Goldschmidt, drept „agent…

Conferința Europeană a Rabinilor

Rusia l-a declarat pe fostul rabin-șef al Moscovei, Pinchas Goldschmidt, drept „agent străin”, la peste un an după ce acesta a părăsit Rusia în urma invadării Ucrainei

După plecarea sa din Rusia, fostul rabin-șef al Moscovei, Pinchas Goldschmidt, care este în prezent președinte al Conferinței Rabinilor Europeni, a făcut apel la evreii ruși să părăsească țara, avertizând că ar putea deveni țapi ispășitori pentru greutățile provocate de războiul în desfășurare, relatează Times of Israel. Ca urmare, autorităile din Rusia l-au declarat „agent străin”, la peste un an după ce acesta a părăsit Rusia în urma invadării Ucrainei,

Pe lângă rabinul Goldschmidt a fost incluși pe lista agenților străini de către ministerul justiției al Federației Ruse un muzician, doi jurnaliști, un fost oficial al orașului Moscova și o organizație educațională non-profit.

Eticheta de „agent străin” aduce un control guvernamental suplimentar și are, de asemenea, o puternică conotație peiorativă în această țară. Autoritățile au folosit această etichetare pentru a-i discredita pe cei incluși pe listă și pentru a înăbuși disidența.

Goldschmidt a părăsit Moscova în martie 2022, la două săptămâni după ce Rusia a invadat Ucraina, după ce a refuzat să susțină războiul, și a demisionat câteva luni mai târziu. El a ocupa funcția de rabin-șef al Moscovei de aproximativ 30 de ani.

„S-au exercitat presiuni asupra liderilor comunității pentru a susține războiul, iar eu am refuzat să fac acest lucru”, a declarat el în decembrie 2022 pentru cotidianul britanic The Guardian. „Am demisionat pentru că a continua ca rabin-șef al Moscovei ar fi fost o problemă pentru comunitate din cauza măsurilor represive luate împotriva dizidenților”.

Ministerul justiției a declarat că Goldschmidt a fost inclus pe listă pentru că a difuzat „informații false despre deciziile luate de autoritățile publice ale Federației Ruse și politicile acestora”, potrivit unei relatări Interfax, și pentru că s-a opus „operațiunii militare speciale” din Ucraina – termenul folosit de Rusia pentru a descrie războiul.

Goldschmidt, care ocupă funcția de președinte al Conferinței Rabinilor Europeni din 2011, a declarat într-un răspuns citat de Maariv și Ynet că este „mândru să fie de partea bună a istoriei și să se alăture listei de oameni care se opun acestui război teribil care a costat viața a sute de mii de oameni”.

„Este pentru prima dată de la începutul războiului când un lider religios a fost declarat agent străin și descris de guvernul rus ca o amenințare ostilă”, a spus el. „Este foarte probabil ca acest lucru să însemne începutul unei noi campanii antisemite împotriva comunității evreiești din Rusia. Am cerut anterior comunității evreiești locale să părăsească țara înainte de a fi prea târziu.”

Goldschmidt a declarat că timp de 30 de ani a „avut grijă și protejat comunitatea evreiască din Moscova și nicio decizie nu mă va împiedica să continui să fac acest lucru”.

De la lansarea războiului său împotriva Ucrainei în luna februarie a anului trecut, Rusia a adăugat o serie de persoane și organizații pe listă, inclusiv World Wildlife Fund, un grup de conservare a naturii cu proiecte în întreaga lume, inclusiv în Rusia.

Săptămâna trecută, autoritățile ruse au declarat fondul ca fiind o „organizație indezirabilă”, interzicându-i efectiv să opereze în țară. Organizația globală, care promovează conservarea vieții sălbatice și lucrează pentru a reduce impactul uman asupra mediului, încurajează activități care sunt „o acoperire pentru implementarea unor proiecte care reprezintă amenințări la adresa securității în sfera economică”, a declarat biroul procurorului general rus, potrivit rapoartelor de presă rusești.

În interviul său din ianuarie pentru The Guardian, Goldschmidt a avertizat: „Când ne uităm înapoi în istoria Rusiei, ori de câte ori sistemul politic era în pericol, vedeai cum putereal încerca să redirecționeze furia și nemulțumirea maselor către comunitatea evreiască. Am văzut acest lucru în perioada țaristă și la sfârșitul regimului stalinist”.

„Asistăm la o creștere a antisemitismului în timp ce Rusia se întoarce la un nou tip de Uniune Sovietică și, pas cu pas, cortina de fier coboară din nou. De aceea, cred că cea mai bună opțiune pentru evreii ruși este să plece”, a mai spus el.

În octombrie anul trecut, Goldschmidt i-a încurajat pe evreii ruși să părăsească țara după ce un oficial de la Moscova a catalogat secta hasidică (ultra-ortodoxă) Chabad drept un cult suprematist.

Din iulie 2022, Rusia și Israelul au fost angajate într-o dispută juridică în legătură cu încercările Moscovei de a închide filiala rusă a Agenției Evreiești, o organizație cvasi-guvernamentală care promovează imigrația evreilor în Israel.

Potrivit lui Goldschmidt, de la începutul invaziei din martie 2022, 25-30% dintre evreii din Rusia au plecat sau intenționează să plece.

Alți rabini din Rusia, inclusiv rabinul-șef al țării, Berel Lazar, și purtătorul său de cuvânt de top, Boruch Gorin, au rămas în țară deși și-au exprimat îngrijorarea cu privire la război.

Lazar și Gorin fac parte dintr-un grup afiliat la Chabad, Federația Comunităților Evreiești din Rusia, care se bucură de mult timp de legături puternice cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. Grupul a câștigat ascendență asupra tuturor celorlalte organizații evreiești din Rusia la începutul anilor 2000, ajutat de terenurile și finanțările pe care le-a primit de la guvernul de la Moscova.

Născut în Elveția și neafiliat la Chabad, Goldschmidt a avut o relație mai dificilă cu autoritățile ruse.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Și noi declaram rusia popor barbar!