G4Media.ro

Rusia îşi intensifică ofensiva la Avdiivka şi avansează în partea de nord…

Sursa foto: YASUYOSHI CHIBA / AFP

Rusia îşi intensifică ofensiva la Avdiivka şi avansează în partea de nord a oraşului / Kievul anunță „pierderi masive” pentru trupele ruse: „Combatanţii ucraineni continuă să ţină piept inamicului”

Forţele ruse, care încearcă să strângă cercul în jurul oraşului ucrainean Avdiivka, situat în apropiere de Doneţk, centrul administrativ ocupat de ruşi al regiunii cu acelaşi nume din estul Ucrainei, şi-au intensificat ofensiva duminică într-o nouă zi de lupte grele, în zona în care Ucraina a respins până la 44 de atacuri ruseşti pe respectiva direcţie a frontului, potrivit buletinului de luni al Statului Major de la Kiev, citat de EFE, transmite Agerpres.

„Combatanţii ucraineni continuă să ţină piept inamicului, care continuă să încerce să încercuiască Avdiivka”, precizează Statul Major ucrainean, care face referire totodată la „pierderi masive” printre trupele ruse care încearcă să cucerească acest municipiu.

Influentul canal de Telegram al armatei ucrainene „Deepstate” menţionează progrese ruseşti în partea de nord a Avdiivka şi în zona Pervomaiski, la sud de oraş.

În buletinul său zilnic privind desfăşurarea războiului, Centrul pentru Strategii de Apărare de la Kiev raportează un avans rusesc de 1,5 kilometri în zona carierei de nisip din partea de nord a oraşului Avdiivka.

În apropiere de Optine, la sud de Avdiivka şi la aproximativ doi kilometri nord de aeroportul ocupat din Doneţk, forţele ruse ar fi avansat un kilometru, potrivit think tank-ului ucrainean.

În plus, potrivit sursei, ruşii au înaintat cu „până la 600 de metri” în jurul Stepnoe, un sat la nord de Avdiivka.

Epicentrul luptelor de la Avdiivka s-a mutat în partea de nord a oraşului: ocupanţii au reuşit să pătrundă pe străzi, punând în pericol autostrada din preajmă, o rută logistică importantă pentru trupele ucrainene, subliniază şeful think-tankului Defense Express, Serghei Zgureţ, analist militar, notează agenţia de presă Unian.

Anterior, forţele ucrainene reuşiseră să respingă acţiunile ofensive ale ruşilor în partea limitrofă de nord a oraşului, în zona localităţii Stepnoe, iar acum luptele se duc între fabrica de cocs şi produse chimice şi oraşul propriu-zis, a spus el, adăugând că, se pare, Rusia a profitat de vremea rea, când artileria ucraineană a lucrat mai puţin, pentru a avansa.

Potrivit acestuia, ruşii mai au aproximativ un kilometru şi jumătate sau mai puţin până la autostrada principală, considerată ruta principală către Avdiivka.

Serghei Zgureţ declară că Rusia are un avantaj în forţă şi tehnologie şi exercită presiune asupra apărării forţelor ucrainene, deşi armata ucraineană încearcă să-i scoată pe invadatori din zona ocupată.

Din octombrie trecut, Rusia şi-a concentrat majoritatea eforturilor de pe front pe capturarea oraşului Avdiivka, care ar îndepărta trupele ucrainene de oraşul ocupat Doneţk, ceea ce ar îndepărta forţele ucrainene de oraşul ocupat Doneţk.

Surse militare ucrainene au explicat în ultimele săptămâni că lipsa de muniţie pentru a respinge atacurile ruseşti oferă inamicului un avantaj pe întreaga linie a frontului.

Ucraina recunoaşte progresele obţinute de ruşi la Avdiivka şi în alte zone de pe linia frontului, subliniind în acelaşi timp preţul ridicat în vieţi omeneşti şi echipamente militare pe care Rusia îl plăteşte pentru aceste câştiguri modeste.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...