G4Media.ro

Rusia, îngrijorată în privința relocării personalului misiunii OSCE în Ucraina

Sursa foto: Twitter / Russian Embassy, UK

Rusia, îngrijorată în privința relocării personalului misiunii OSCE în Ucraina

Rusia şi-a exprimat duminică îngrijorarea faţă de decizia unor ţări de a-şi reloca personalul din cadrul Misiunii speciale a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) de monitorizare a încetării focului în estul Ucrainei, din cauza ameninţării unui atac rusesc, relatează Agerpres, conform EFE.

Potrivit Ministerului rus de Externe, preşedinţia poloneză în exerciţiu a OSCE şi secretarul general al organizaţiei, Helga Schmid, au informat părţile implicate cu privire la decizia ”unor ţări” de a-şi muta personalul naţional din cadrul misiunii ”din cauza deteriorării condiţiilor de securitate”.

”Aceste decizii nu pot decât să ne îngrijoreze foarte mult. Misiunea este târâtă în mod deliberat în psihoza militaristă întreţinută de Washington şi folosită ca un instrument pentru o posibilă provocare”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, într-un comunicat.

„Facem apel la conducerea OSCE să pună capăt în mod hotărât încercărilor de manipulare a misiunii şi să împiedice ca organizaţia să fie atrasă în jocurile politice fără scrupule care se fac în jurul ei. Considerăm că, în condiţiile unor tensiuni alimentate artificial, activităţile de monitorizare ale Misiunii, în deplină conformitate cu mandatul său, sunt mai necesare ca oricând”, a declarat purtătoarea de cuvânt, citată de TASS.

Din 2014, separatiştii pro-ruşi şi armata ucraineană se luptă în estul Ucrainei într-un conflict armat care a provocat moartea a aproximativ 14.000 de persoane şi strămutarea a mii de oameni în interiorul ţării.

Misiunea specială de monitorizare a OSCE în Ucraina (SMM, sigla în limba engleză) a fost desfăşurată la 21 martie 2014, în urma unei cereri adresate OSCE de către guvernul Ucrainei şi a unei decizii consensuale a statelor membre.

Este o misiune civilă neînarmată, prezentă pe teren 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, în toate regiunile din Ucraina. Sarcinile sale principale sunt de a observa şi de a raporta în mod imparţial cu privire la situaţia din Ucraina şi de a facilita dialogul între toate părţile implicate în conflict.

OSCE reuneşte 57 de ţări din Europa, Asia şi America de Nord, inclusiv Statele Unite, Rusia şi principalele ţări din Europa de Vest, pentru a promova dialogul şi cooperarea în materie de securitate.

Sursa foto: Twitter / Russian Embassy, UK

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

8 comentarii

  1. Repet: singura solutie pentru asigurarea pacii e o declaratie oficiala a Presedintelui Ucrainei ca tara sa renunta la orice intentie de a cere primirea in NATO.
    NATO nu poate declara in niciun caz ca ar refuza o cerere de primire, deci o declaratie a lui Zelenski ar scuti NATO de orice angajament fata de Rusia, asa cum cere acum Putin.

  2. Multă literatură: „psihoza militaristă întreţinută de Washington”. Dar cum se cheamă când te încercuiește un vecin gigantic cu mai toate armatele sale, în dispozitiv de război?

  3. Vulpea perversa care pândește la gard e indignată pentru că gospodarul cheamă păsările într-un loc ferit .
    Vulpea se simte amenințată daca nu fura.

  4. Nu era rau daca si Papa isi anunta o vizita inopinata la Kiev.