G4Media.ro

Rusia îi va retrage pe talibani de pe lista sa de organizaţii…

Sursa foto: Wakil Kohsar / AFP

Rusia îi va retrage pe talibani de pe lista sa de organizaţii teroriste, anunţă Lavrov

Moscova îi va retrage pe talibani de pe lista sa de „organizaţii teroriste”, la peste trei ani şi jumătate după ce aceştia au revenit la putere în Afganistan, a anunţat luni şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, informează AFP, transmite Agerpres.

„Recent, Kazahstanul a luat o decizie, pe care şi noi o vom lua, menită să retragă talibanii de pe lista cu organizaţii teroriste”, a declarat Lavrov, citat de agenţia de presă RIA Novosti.

„Ei au puterea reală”, a justificat ministrul rus de externe, în marja unei vizite a preşedintelui rus Vladimir Putin la Taşkent, în Uzbekistan.

Talibanii figurează pe lista de organizaţii teroriste a Rusiei din 2003, ceea ce nu a împiedicat Moscova să aibă legături cu ei de mai mulţi ani, primind de mai multe ori pe teritoriul rus emisari ai lor.

Moscova se arată conciliantă după revenirea talibanilor la putere în august 2021, datorită promisiunii lor de a nu lăsa organizaţii mai radicale să se stabilească în Afganistan.

Şeful Serviciului Federal de Securitate (FSB), Aleksandr Bortnikov, a estimat recent că „talibanii ar putea face ordine la ei dacă actorii externi nu i-ar împiedica”.

Autorităţile ruse sunt în primul rând îngrijorate pentru securitatea unor foste republici sovietice din Asia Centrală ce se învecinează cu Afganistanul şi de posibilitatea apariţiei în aceste republici a unor grupări jihadiste inspirate de talibani sau susţinute de aceştia.

Kremlinul vrea de asemenea să evite un aflux regional de refugiaţi, precum şi o nouă ascensiune a traficului de opium şi heroină.

Rusia a invitat reprezentanţi ai talibanilor să participe la Forumul Economic de la Sankt-Petersburg, marea sa întâlnire anuală de afaceri care va debuta la începutul lui iunie.

Înainte ca talibanii să revină la putere, Rusia era acuzată de Occident că îi susţine şi caută astfel să destabilizeze administraţia afgană pro-americană de la acea dată.

În 2018, şeful forţelor armate americane din Afganistan acuzase Rusia că livrează arme talibanilor, acuzaţie ce a fost respinsă categoric de Moscova.

Mişcarea islamistă, care a apărut în timpul războiului civil din Afganistan în anii 1990, a deţinut controlul asupra celei mai mari părţi a ţării până în 2001, înainte de a fi alungată de la putere de o coaliţie armată condusă de SUA.

Forţele sovietice au ocupat Afganistanul între 1979 şi 1989, până la retragerea lor la finalul unui război sângeros.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...