G4Media.ro

Rusia examinează scoaterea talibanilor de pe lista organizaţiilor teroriste/ Talibanii sunt în…

sursa foto: Twitter/ Jake Hanrahan

Rusia examinează scoaterea talibanilor de pe lista organizaţiilor teroriste/ Talibanii sunt în conflict cu ISIS, gruparea care a revendicat atacul terorist de la Crocus City Hall

Rusia examinează retragerea talibanilor de pe lista sa cu organizaţii teroriste, dar nu a fost încă luată o decizie, afirmă surse diplomatice citate luni de presa rusă, potrivit agenţiei EFE, citată de Agerpres.ro.

„În ce priveşte ridicarea statutului de organizaţie teroristă în cazul mişcării talibanilor, această chestiune este analizată de Ministerul de Externe, Ministerul Justiţiei şi alte departamente relevante”, a declarat agenţiei TASS o sursă diplomatică. Decizia, adaugă sursa, o vor lua „cele mai înalte instanţe politice ale ţării”, referire la preşedintele Vladimir Putin.

Acesta din urmă a sugerat încă de acum trei ani o posibilă scoatere a talibanilor de pe lista Rusiei cu organizaţii teroriste, dar a condiţionat-o atunci de o poziţie în acest sens în cadrul ONU.

Rusia a înscris talibanii pe respectiva listă în anul 2003, deşi a primit reprezentanţi ai acestora de mai multe ori înainte ca talibanii să preia puterea la Kabul în august 2021, după care Statele Unite s-au văzut nevoite să-şi retragă ultimele trupe din Afganistan. De atunci, delegaţii ale talibanilor au venit în diferite ocazii la Moscova şi au participat acolo la conferinţe pe tema soluţionării conflictelor din Afganistan.

O delegaţie a talibanilor a fost invitată de asemenea la forumul „Rusia şi lumea islamică”, ce se va desfăşura în luna mai în oraşul rus Kazan.

Mişcarea talibanilor se află în conflict cu gruparea Statul Islamic (ISIS), care a revendicat atacul terorist asupra sălii de concerte Crocus City Hall de la periferia Moscovei, unde au fost ucise pe 22 martie cel puţin 144 de persoane. Ţările occidentale indică spre Statul Islamic-Khorasan (EI-K), o ramură a grupării Statul Islamic şi care este activă mai ales în Afganistan.

Rusia admite că islamiştii au comis atacul, dar susţine şi ideea unei implicări ucrainene, mai ales că cei patru terorişti, în prezent arestaţi, s-au îndreptat după atac spre frontiera cu Ucraina.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Si rusii sunt tot un fel de talibani ortodocsi.