G4Media.ro

Rusia câștigă teren în estul Ucrainei, pe măsură ce forțele sale învață…

sursa foto: captura video

Rusia câștigă teren în estul Ucrainei, pe măsură ce forțele sale învață din greșelile de la începutul invaziei (oficiali americani)

Forțele rusești câștigă teren în estul Ucrainei pe măsură ce învață din greșelile făcute în primele etape ale invaziei lor în țară, inclusiv o mai bună coordonare a atacurilor aeriene și terestre și îmbunătățirea logisticii și a liniilor de aprovizionare, au declarat pentru CNN doi oficiali americani care cunosc direct evaluările serviciilor de informații americane.

SUA nu se așteaptă ca noile sisteme de armament furnizate recent forțelor ucrainene, inclusiv sistemul de lansatoare de rachete multiple HIMARS, să schimbe imediat situația pe câmpul de luptă, în parte pentru că aceste sisteme care sunt trimise au atât o rază de acțiune limitată, cât și un număr limitat de rachete, pentru a se asigura că nu sunt lansate pe teritoriul rusesc. În plus, forțele rusești au reușit să distrugă unele dintre noile arme furnizate de Occident, inclusiv obuzierele M777, în atacuri țintite.

Evaluările SUA, care prevăd din ce în ce mai mult o bătălie lungă și dureroasă în estul Ucrainei, vin în contextul în care războiul de luni de zile din această țară a ajuns la un moment crucial în ultimele zile. Armata ucraineană termină muniția din epoca sovietică iar guvernele occidentale se confruntă cu o decizie dificilă dacă vor să continue să își sporească asistența acordată țării.

Oficiali americani descriu o imagine sumbră a viitorului războiului, cu pierderi mari de personal și de echipamente de ambele părți. Aceștia consideră că forțele rusești intenționează să mențină atacuri intense în est, caracterizate prin artilerie grea și lovituri cu rachete, cu intenția de a epuiza în timp forțele ucrainene și determinarea NATO.

Progresele Rusiei au fost scoase în evidență în ultimele zile, după ce apărarea Ucrainei din Lisiceansk – ultimul oraș din regiunea Lugansk pe care îl mai controlează – a devenit mult mai fragilă. În ultimele două zile, rușii au avansat în mai multe sate la sud de Lisiceansk, deși nu fără a suferi pierderi din cauza tirurilor de artilerie ucrainene.

În săptămânile următoare, președintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa virtual la următoarele summituri G7 și NATO, au declarat înalți oficiali ai administrației americane, în încercarea de a consolida sprijinul occidental pentru țara sa. În timpul G7, președintele Joe Biden va dezvălui, alături de alți lideri, măsuri pentru a crește presiunea asupra Rusiei. Iar la NATO, SUA vor anunța măsuri pentru „consolidarea securității europene, alături de noi contribuții majore așteptate din partea aliaților”, a declarat un oficial.

„Putin nu se descurajează și nu cred că se va descuraja vreodată”, a declarat pentru CNN Mike Quigley, un democrat din Illinois care face parte din Comisia pentru Informații a Camerei Reprezentanților.

„Acest război ar putea dura ani de zile”, a adăugat el. Acasă, partenerii SUA și ai NATO încep să vadă limitele propriilor rezerve pentru anumite arme avansate, inclusiv rachete antiaeriene și rachete antitanc Javelin. Aceste sisteme de arme au propriile linii de aprovizionare complicate, ceea ce înseamnă că ar putea dura ani de zile pentru a înlocui miile de rachete furnizate deja forțelor ucrainene.

Între timp, organismul de control al Departamentului american al Apărării a demarat o evaluare a planurilor departamentului de a-și reface propriile stocuri de muniții și echipamente, în condițiile în care continuă să furnizeze cantități semnificative Ucrainei, a anunțat miercuri agenția.

„Obiectivul acestei evaluări este de a determina măsura în care Departamentul Apărării a planificat să își refacă echipamentele și munițiile furnizate Ucrainei”, a declarat inspectorul general al departamentului într-un comunicat.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

18 comentarii

 1. Sunt zeci de mii de răcani neantrenați, neplătiți și speriați de partea rusească. A durat asediul 2 luni până să ia Severodonețkul. În ritmul ăsta, vor fi la Kiev în 2024.

  • Una este ce crezi și vrei și alta realitatea

  • Rusia nu poate fii învinsă de Ucraina vere folosesteti mintea, este clar că rușii folosesc muniții sovietice din anii 70-80 că să se debaraseze de ele așa că ar putea bombarda ani de zile până le termină pe alea!

 2. E bun ca invata si ei cand incep sa vina HIMARS-urile.

 3. Or fi zeci de mii de răcani neantrenati,nespălați,neplătiți , speriați….dar mulți și ocupă pas cu pas estul și sudul Ucrainei.Ce a păpat lupul și pe ce a pus laba rusul nu se mai întoarce.Nici americanii , nici occidentali nu mai cred in victoria Ucrainei.Este o disproporție prea mare la armament și soldați.Pacat de eroismul și vitejia ucraineni lor, dar sunt prea putini și au lipsa mare de armament.

 4. Ucraina e pierduta, e vina SUA si UE ca le-au vandut iluzii.

 5. Wow, nu cred, au inteles si americanii ca nu mai e cale de intors?

  S-a terminat cu falsul „parteneriat” Rusia-NATO, baieti. Adio.

 6. cu prea mare usurinta se vorbeste despre moarte! vietile oamenilor sunt de neinlocuit, tragedii umane colosale, pentru parinti, pentru copii orfani, pentru vaduve!

  exista o clara responsabilitate a rusilor ca au inceput acest razboi, ca au utilizat dreptul fortei!

  exista o clara coresponsabilitate a elitei ucrainienilor care au primit in 1991 o tara la cheie, pentru care nu a murit nici macat un om si care nu au intreprins ce trebuia facut pentru ca tara sa nu fie in razboi!

 7. La ce oră se va adresa actorașul, vreau să prind live ? El nu a reușit să facă pace din 2014, a încercat săracul , naționaliștii au fost prea puternici pentru el, acum salvează economia SUA cu sângele poporului său? Trist dar adevărat, oamenii simpli nu au nicio vină, trilionarii ȘI oligarhii prosperă……

  • Ai dreptate, mea culpa , e adevărat, am greșit anul, avea el 41 se ani (probabil 2019) când a fost în Donbas să negocieze încetarea focului cu naționaliștii lui (azovii) !

 8. !Întreb

  In 2014 domnul Zelensky nu era la butoane in politica ucraineană!

  Este adevărat că a câștigat alegerile din 2019 promițând pace..

  Este prematur să evaluăm activitatea domniei sale, acest lucru se va întâmpla după ce conflictul va lua sfarsit

  • Despre ce pace poate fi vorba când vin nebunii peste tine și omoară, violează, „confiscă” tot ce găsesc prin gospodării ș.a.m.d. afirmând că vor să te elibereze de naziști ?

 9. Despre ce pace poate fi vorba când vin nebunii peste tine și omoară, violează, „confiscă” tot ce găsesc prin gospodării ș.a.m.d. afirmând că vor să te elibereze de naziști ?

 10. !DC

  cand domnul Zelensky a castigat alegerile in 2019, razboiul inca nu incepuse!

  cat priveste promisiunea electorala, ca va aduce pacea, va rog sa-l intrebati pe domnia-sa!

  eu sunt mai simplut la minte,

  zic, Romaniei, asa cum arata ea acum, ii lipseste fata de 1918 cam un sfert de teritoriu si pentru tara noastra si-au dat viata cam 2 milioane de oameni…

  Ucrainienii au primit in 1991 o tara la cheie, pentru care nu a murit nici un om

  Ce a facut elita tarii cu tara ei se vede acum!