G4Media.ro

Rusia a prezentat lansatorul de rachete Vozrozhdenie, răspunsul său întârziat la HIMARS…

Sursa foto: captură din video

Rusia a prezentat lansatorul de rachete Vozrozhdenie, răspunsul său întârziat la HIMARS / Este primul sistem modular de acest fel din dotarea Moscovei

Presa din Rusia a publicat pentru prima dată imagini cu lansatorul de rachete Vozrozhdenie, transmite publicația Militarnyi. Sistemul este răspunsul rușilor la faimoasa platformă americană HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), folosită de Ucraina.

Vehiculul a fost dezvăluit în prezența ministrului Apărării de la Moscova, Serghei Șoigu, care a vizitat fabrica producătorului NPO Splav din Tula.

Vozrozhdenie are construcție modulară și poate lansa rachete de calibre diferite, din containere preîncărcate, la fel ca HIMARS. Rusia nu a mai folosit până acum un astfel de sistem. Conceptul permite folosirea de muniții diferite pe aceeași platformă, provenite de la sisteme deja existente precum BM-27 Uragan, TOS-1 Buratino, TOS-1A Solntsepek sau TOS-2 Tosochka.
În imaginile cu Vozrozhdenie vedem două containere: unul cu 25 de tuburi care includ rachete de 140 mm și altul cu 8 tuburi cu rachete de 220 mm.

Citește și: După o lungă așteptare, Ucraina primește, într-un moment critic, bombe de ultimă generație pentru HIMARS / Este prima țară care le folosește în luptă

În cazul BM-21 Grad, un sistem popular de rachete neghidate folosit de ruși, încărcarea lansatorului, fixat pe vehicul, se face manual pentru fiecare tub în parte.

Aparent, Vozrozhdenie nu poate lansa, deocamdată, rachete balistice. Pe HIMARS pot fi folosite containere cu rachete ATACMS (Army Tactical Missile System), care pot lovi ținte aflate la o distanță maximă de 300 km.

Vozrozhdenie este bazat pe un vehicul KamAZ 63501 cu patru axe.

Nu știm, deocamdată, dacă sistemul din imagini este un prototip sau o unitate produsă în serie. În trecut, NPO Splav a anunțat că producția va începe în prima jumătate a acestui an.

Lansatoarele M142 HIMARS sunt considerate de mulți experți militari unele dintre cele mai eficiente arme utilizate în războiul ruso-ucrainean. Kievul a primit 39 de astfel de platforme de la SUA, potrivit publicației Forbes. Două unități au fost avariate recent de ruși și au fost trimise în America pentru a fi reparate.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Se numeste spoiala. Rusia avea deja platforme mobile pentru toate munitiile pe care le foloseste aceasta noua platforma. Nimic nou, doar ca platforma poate schimba incarcatoarele. A nu se intelege ca incarcatoarele pot fi schimbate direct pe campul de lupta.