G4Media.ro

Rugby: Jucătorii internaţionali au un risc de două ori şi jumătate mai…

Foto: Facebook/ Rugby Romania

Rugby: Jucătorii internaţionali au un risc de două ori şi jumătate mai mare de maladii neurodegenerative

Foştii jucători internaţionali de rugby au un risc de două ori şi jumătate mai mare decât populaţia generală de a dezvolta boli neurodegenerative, potrivit unui studiu realizat de o echipă de la Universitatea din Glasgow, informează AFP, citată de Agerpres. Autorii studiului le cer organizatorilor de competiții să scadă numărul de meciuri și să renunțe la organizarea de noi competiții internaționale.

Riscul de a dezvolta maladia Parkinson ar fi, de asemenea, de trei ori mai mare pentru foştii internaţionali. Cea a unei boli de neuron motor, un timp de maladie degenerativă, ar fi de cincisprezece ori mai mare, potrivit rezultatelor studiului publicat în Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.

Studiul, care a analizat 412 foşti internaţionali scoţieni de rugby, înainte de a-i compara cu 1.200 de persoane din populaţia generală, se adaugă studiilor anterioare care indică legăturile dintre comoţiile suferite de jucători şi riscul de a dezvolta boli neurodegenerative.

Trei foşti jucători irlandezi au depus recent o plângere împotriva federaţiei lor pentru comoţiile repetate suferite în cursul carierei. Alţi jucători au demarat deja acţiuni legale împotriva instituţiilor rugbystice, cum ar fi fostul taloner englez Steve Thompson, care a dezvăluit presei că suferă de demenţă precoce, transmite Agerpres.

„Preocuparea noastră este în special cu privire la riscul de apariţie a bolii neuronului motor în rândul jucătorilor de rugby, care este chiar mai mare decât în cazul foştilor fotbalişti profesionişti”, a declarat consultantul în neuropatologie Willie Stewart, care a condus echipa de cercetare.

„În loc să vorbim despre prelungirea sezoanelor şi adăugarea de noi competiţii, ar trebui să vorbim despre reducerea lor cât mai mult posibil”, a adăugat el, dând drept exemplu fotbalul american, care a redus contactele la antrenamente, potrivit Agepres.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...