G4Media.ro

Roverul Perseverance al NASA a reușit să transforme dioxidul de carbon din…

sursa foto: Captură NASA

Roverul Perseverance al NASA a reușit să transforme dioxidul de carbon din atmosfera planetei Marte în oxigen

Roverul Perseverance al NASA a reuşit o nouă performanţă, transformând dioxidul de carbon din atmosfera planetei Marte în oxigen, o premieră pe o altă planetă, a anunţat miercuri agenţia spaţială americană, informează joi AFP.

„Este o primă încercare crucială de a converti dioxidul de carbon în oxigen pe Marte”, a declarat Jim Reuter, administrator asociat la NASA.

Demonstraţia a avut loc pe 20 aprilie şi NASA speră că viitoarele versiuni ale instrumentului experimental folosit ar putea pregăti terenul pentru explorarea umană.

Procesul nu numai că ar putea produce oxigen pentru ca viitorii astronauţi să respire, dar ar putea, de asemenea, să evite transportarea unor cantităţi mari de oxigen de pe Pământ, esenţiale pentru a propulsa racheta pentru călătoria de întoarcere.

„Experimentul de utilizare a resursei de oxigen in-situ pe Marte” (Moxie) este o cutie aurie de mărimea unei baterii auto, situată în partea din faţă dreapta a rover-ului. Aceasta foloseşte electricitatea şi chimia pentru a diviza moleculele de CO2, producând oxigen şi monoxid de carbon.

În primul său experiment, Moxie a produs cinci grame de oxigen, suficiente pentru ca un astronaut cu activitate normală să poată respira timp de zece minute.

Inginerii responsabili de Moxie vor efectua acum mai multe teste şi vor încerca să mărească acest prim rezultat.

Instrumentul a fost conceput pentru a genera până la zece grame de oxigen pe oră.

Conceput de prestigiosul Institut de Tehnologie din Massachusetts (MIT), Moxie a fost fabricat cu materiale rezistente la căldură pentru a tolera temperaturi de 800 de grade Celsius, necesare funcţionării sale.

Un strat subţire auriu îl împiedică să radieze căldura şi să deterioreze roverul.

Potrivit inginerului MIT Michael Hecht, un Moxie de o tonă – acesta cântăreşte 17 kilograme – ar putea produce cele aproximativ 25 de tone de oxigen necesare unei rachete care să decoleze de pe Marte.

Producerea oxigenului din atmosfera planetei Marte, compusă în proporţie de 96% din dioxid de carbon, s-ar putea dovedi mai uşoară decât extragerea gheţii de sub suprafaţa planetei pentru a produce oxigen prin electroliză.

Perseverance a aterizat pe Marte pe 18 februarie cu misiunea de a căuta urme de viaţă fosilă.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Captură NASA

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Asta i treaba. Unii sunt pe Marte si transforma Co2 in O2, iar noi o ardem cu Voiculescu si Citu.

  2. Ar fi fost interesant de precizat timpul in care au fost produse cele 5 grame de oxigen. Asta pentru un articol complet.

    • Daca tu citesti numai titlul inseamna ca e articol incomplet?

      „În primul său experiment, Moxie a produs cinci grame de oxigen, suficiente pentru ca un astronaut cu activitate normală să poată respira timp de zece minute.”

      Ca sa nu mai zic ca se putea sa nu fi zis nici NASA.

    • „Instrumentul a fost conceput pentru a genera până la zece grame de oxigen pe oră.”
      Deci pentru 5 grame probabil ca a durat 30 de minute.

  3. Here’s the plan: get your ass to Mars!