G4Media.ro

Românii, deloc încântați să facă pregătiri militare: „N-am pentru ce. N-ai ce…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Românii, deloc încântați să facă pregătiri militare: „N-am pentru ce. N-ai ce să aperi”/ „Suntem în NATO. Avem o armată profesionistă”

Românii nu sunt dispuși să se pregătească militar și să-și apere țara. În ciuda faptului că Șeful Armatei Române, generalul Gheorghiță Vlad, a avertizat într-un interviu pentru Europa Liberă că România nu este pregătită pentru război și că este necesară o lege prin care cetățenii să poată să învețe să tragă cu arma, se pare că oamenii nu vor, relatează Digi24.ro. Se așteaptă, în schimb, ca în cazul unui conflict, cațara noastră să fie apărată de forțele NATO, reiese din reportajul Digi24:

 •  „Nu, că n-am pentru ce. N-ai ce să aperi. Dacă e să mă apar, apăr familia, dar în rest n-am ce.”
 •  „Voluntar nu, nu m-aș înrola în Armată. Suntem în NATO. Avem o armată profesionistă. Să meargă ei și să acționeze așa cum știu cel mai bine.
 • ”Pentru bani m-aș duce, pentru că unde lucrez, la salariul pe care-l am și având un frate sub tutelă, e greu.”

Șeful Armatei române, generalul Gheorghiță Vlad, afirmă într-un interviu pentru Europa Liberă că legea privind pregătirea populației pentru apărare ar trebui modificată, astfel încât românii să fie instruiți și pregătiți în cazul unui război. El spune că există un proiect de lege în acest sens, depus la Parlament, și speră ca acesta să fie adoptat anul acesta.

Mesajul generalului Vlad este similar cu apelurile recente lansate de ministrul suedez al Apărării Civile sau de șeful Comitetului Militar NATO, care au avertizat despre necesitatea de pregătire a populației civile în caz de război. „Federația Rusă a devenit o problemă pentru ordinea mondială, pentru democrație. În fapt, este un război al Rusiei cu lumea democrată. Nu este un război cu Ucraina. Da, populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți. Eu, personal, nu neapărat ca militar, consider că Federația Rusă nu se va opri aici. Dacă va câștiga în Ucraina, principala țintă va fi Republica Moldova. Vom asista la tensiuni în Balcanii de Vest. Sunt mai mult decât convins că politica președintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare”, a declarat șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, într-un interviu pentru Europa Liberă.

El a preluat și subliniat mesajul șefului Comitetului Militar NATO, Rob Bauer, care vorbea despre pregătirea populației civile în caz de atac. „În primul rând, trebuie să avem o societate rezilientă și pentru asta trebuie să lucrăm pentru o industrie corespunzătoare să ducă un efort de război. Trebuie să discutăm de o politică de combatere a dezinformării. Trebuie să discutăm de o politică de pregătire a populației și aici pot să menționez că Ministerul Apărării Naționale are un proiect de lege, proiectul de modificare a Legii 446 privind pregătirea populației pentru apărare, în care de ani – zic, destul de buni – încercăm să schimbăm acest sistem un pic”, a mai spus gen. Vlad. „Ne dorim să introducem un serviciu militar în termen, voluntar”

Proiectul de lege la care face referire șeful Armatei prevede introducerea serviciului militar voluntar.

„Printre altele, ne dorim să introducem un serviciu militar în termen, voluntar, adică vizăm segmentul de vârstă între 18 și 35 de ani, indiferent de sex, naționalitate, credințe religioase, tineri care doresc să îmbrace haina militară. Să plătim acest serviciu și să îi pregătim după principiile de bază de ducere a războiului. Vă dau exemplul Suediei. Au chestionat 40.000 de tineri și s-au înscris în acest program 8.000 de tineri. Un sistem similar trebuie să adopte și România. Să ne adresăm celor care doresc să învețe să tragă cu arma, să se orienteze într-un mediu dificil, să supraviețuiască într-un mediu dificil, să știe să se protejeze împotriva armelor chimice, să-și facă o decontaminare personală. Sunt foarte multe lucruri care pot fi învățate și achiesate de doritori”, a mai spus gen. Vlad pentru Europa Liberă.

Șeful Statului Major al Apărării spune că „este important” ca legea să fie adoptată anul acesta, „pentru că toate țările NATO și toată Europa sunt în postura de a cumpăra timp: „Timpul este o resursă prețioasă și cred că nu trebuie irosită nicio secundă. Este un moment T0, în care toate națiunile europene trebuie să se gândească la pregătirea populației și nu vreau să dau un mesaj alarmist, dar este o realitate în care trăim”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

 1. Fără supărare, ce sa mergi sa aperei?!? Pensiile speciale ale îmbuibaților și hoților?!?
  De la Spitalul 9 poate merge cineva, în rest . ,

  • Cand o sa iti cada un obuz pe casa, iti aperi tara bai nene! Nu fugi ca lepra! Nu aperi guvernul, iti aperi locul in care te-ai nascut!

  • si daca tara nu coincide cu locul? unii chiar mai cred in cartile alea moralizatoare desprepatrie si partid

 2. Dupa prestatia generalului Ciuca, laudat pe nu stiu cate fronturi, la sefia PNL, cine mai poate sa aiba incredere in armata romana? Aici e scapa cine poate.

 3. Asa-i in democratie. Te aperi pe Facebook, Tik-Tok, Instagram si Tinder!!!!! Si in caz de belea fuguta in Occident (unde-o sa-l gasiti si pe Simion) ca trebuie sa ne apare NATO.

  PS. Pentru cel care spunea ca o sa-si apare familia, cu ce-o sa iasa? Cu furci si topoare? O sa blocheze intersectgia in fata cocioabei sa nu treaca „agresorul”??? Can-can ieftin!

  • O apara cu slapul si iPhone

 4. din pacate in cazul unui atac , democratia dispare , si cumva e normal, si automat toti vom fi carne de tun
  problema e, in momentul ala, cine preia fraiele puterii
  si aici conteaza ca fiecare roman sa aleaga in cine isi spune speranta pentru copii, familie, ca sacrificiul sa merite
  pentru majoritate e clar ca PSDNLUDMR reprezinta coruptia si parvenismul, atunci trebuie schimbati cu oameni care macar sa reseteze sistemul asta
  e ca in intrebarea aia, cu cine ti-ai lasa copilul ?

  • Tocmai aici este problema. Putin sunt cei care se gadesc la viitor pe termen lung cand puns stampila aia la vot. Majoritatea se gandesc pe termen scurt.

 5. Dacă la anul nu avem 300.000 soldați decent antrenați Putin va trece peste noi ca prin Republica Moldova! Suntem ținta ideală.

 6. Mda, mulți se gândesc că, la nevoie, spală putina în vest. Desigur, cei de acolo îi vor primi cu brațele deschise, le vor asigura toate condițiile ( majoritatea celor care sunt deranjați de refugiații ucraineni ce credeți că vor face) în timp ce-și vor trimite proprii soldați la moarte.
  Situația încă e ok, dar dacă lucrurile se încing , problema se va pune altfel. Nu vrei să te înrolezi, ok, dar adio acces la beneficiile facile de care te-ai bucurat.
  Iar pentru cei care zic că nu au ce apăra, credeți că dacă nu luptați și plecați capul va fi mai bine?

 7. Nu se pensionează nimeni la 40 de ani mă omule. Toți spuneți același srac fără să vă documentați măcar puțin. Nu există pensie la 40 de ani! Citește dracului condițiile pensionării în MApN și apoi să presupui lucruri de genul.

 8. Nasoala situatia , nu prea ai ce sa aperi , dar parca nici sub sosoaca imparateasa cu girul lui putin nu e ok. Parca ceva activitate asimetrica ar merita, dar nu iepure de camp pentru niste burtosi care sa zica salt inainte pentru tara, ca vreau si eu o medalie .