G4Media.ro

România vrea să folosească 6 miliarde de euro din fondurile UE pentru…

România vrea să folosească 6 miliarde de euro din fondurile UE pentru combaterea schimbărilor climatice ca să facă sisteme de irigații

România vrea să construiască sisteme de irigații de 6 miliarde de euro din fondul european destinat relansării economice, numit generic NextGenerationEU, a anunțat duminică ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

”Vom introduce în planul național de relansare componenta de irigații, care va fi încadrată la schimbări climatice și combaterea secetei. Sunt investiții pe care sperăm să le putem negocia cu Comisia Europeană și implementa ulterior”, a declarat Boloș la Digi24.

El a spus că guvernul va negocia cu Comisia Europeană aceste investiții, dat fiind că cele 33,5 miliarde euro alocate României din NextGenerationEU vor fi alocate doar după ce Comisia Europeană va aproba planul național de investiții.

”Vor fi proiecte de irigații, drenări, desecări, astfel încât aproximativ 3 milioane de hectare de teren să fie valorificate. E un buget de 6 miliarde de euro de negociat cu Comisia, vorbim de o investiție istorică”, a mai spus Marcel Boloș.

Comisia Europeană va verifica dacă planurile naționale ale fiecărui stat membru respectă prioritățile stabilite de liderii UE: relansarea economiilor prin investiții care protejează mediul și se înscriu în politica de digitalizare.

Din cele 33,5 miliarde euro alocate României, granturi nerambursabile vor fi 16,8 miliarde de euro, iar împrumuturile rambursabile vor fi de 16,7 miliarde euro.

Foto: Irigații agricole / Pexels.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

22 comentarii

 1. Dupa ce vedem ca functioneaza, vom crede.
  Dati-ne voie sa fim circumspecti cativa ani pana faceti ceva cu adevarat.

  • Daca s ar concretiza acest plan ,agricultura ar înflori in Romania, sa vedem daca Bolos poate aduce cele 6 miliarde de la UE

  • Altfel zis, dăm 6 miliarde euro la clientela politică din zonele cu baronii locali cel mai bine organizaţi. Iar firme care să sape şanţuri şi să schimbe bordurile sunt cu duiumul, inclusiv unde pământul românii l-au vândut deja. N-au viitor decât ţările care investesc în educaţie şi cercetare. RO va rămâne o ţară din nordul Bulgariei, cu anticorupţia oprită, cu expoziţia Muzeului Naţional de Istorie împachetată din 2002, cu tineret şi Diasporă fără Bibliotecă Digitală a Bucureştiului dnei Firea, cu TVR Cultural desfiinţat, fără Muzeu de Artă Modernă ca la Bilbao, fără Săli de Concerte ca la Hamburg, fără Operă ca la Sydney, fără şcoli ca la Helsinki.

  • Vise, Adrian! Agricultura infloreste doar in fermele politicienilor: crapii lui Ala’ cu Oaia, porcii lui Mustaciosu’, caprele lui Ala’ de la Cluj etc.

 2. Daca se face vreodata, se va face la suprapret cu o firma de casa a PNL, iar proiectul va fi insuficient pentru ce este nevoie.

 3. Ce chestie:multe sisteme de irigatii existau pe timpul comunismului, insa au fost distruse de noii improprietariti…iar acum vrem irigatii!Natie bolnava!

  • Sistemul de Irigații de la Dăbuleni a fost distrus și furat de localnicii beneficiari după 1989.
   Cine va păzi noile investiții?

 4. Nu exista schimbări climaterice, ci numai hoți care escrocheaza niște fricosii, în numele unor vinovații planetare, or morale.

 5. si practic de sitemele de irigatii vor beneficia strict fermierii insurubati in pamanturi cu recenta lege PSD , tara de prosti.

 6. Deci nu mai facem! Creanga cu al sau drob de sare. De la europeni e greu sa furi si 1 euro. De ce crezi ca pesedake tot mai apasat lua in deridere ajutorul eurooean? Probabil nu are rost sa ti spun asta pentru ca nu esti decit o flasneta obosita.

 7. Banii din subvenții acordați fermierilor sa ajunga in agricultură implicit in sisteme de irigații nu in jeepane, vile , concedii sau tot felul de arogante ale fermierilor. Subvențiile au ajuns mai rele ca ajutoarele sociale bani care încurajează nemunca frauda , falsul , evaziunea fiscală. Au fost cazuri când terenuri necultivate erau platite subventii pe ele in baza unor hârtii depuse la Apia sau animale fictiv sau stupi de albine sau pasuni plini de maracini unde se sifoneaza miliarde de euro.

 8. Întâi introduceți în lege infracțiunea de distrugere a sistemelor de irigații cu pedepse de peste 25 de ani și confiscarea averii, inclusiv a fiilor. Apoi faceți instalațiile. La fel și cu celelalte investiții. Altfel, până vă dați seama să schimbați legea asta blândă, rămâneți și fără instalații și fără bani.

 9. Fondurile din Next Generation EU (Recovery) nu sunt pe baza de interpretare, ci au anumite domenii stricte. Deci nu vom primi nimic.
  Pentru sisteme de irigatii exista deja alte fonduri europene, nu are nicio treaba cu Next Generation.
  Next Generation e in mare parte pentru statele dezvoltate, nu pentru saracii din Est, si nici atat pentru Romania sau Bulgaria.
  Bolos mai face si o manipulare penibila. Nu sunt 6 miliarde pentru Romania si nici 6 miliarde in total pentru irigari. Ci fiecare tara isi ia partea din Next Generation pe baza de proiecte. Poti sa ai proiecte de 30 de miliarde pe inteligenta artificiala (ceea ce nu va fi cazul Romaniei) si sa iei banii doar pe asta.
  Dar la cata manipulare penibila face PNL si Iohannis, nimic nou sub soare. Doar ca astia chiar ne cred prosti.

 10. Sistemul de Irigații de la Dăbuleni a fost distrus și furat de localnicii beneficiari după 1989.
  Cine va păzi noile investiții?

 11. Sistemul de Irigații de la Dăbuleni a fost distrus și furat de localnicii beneficiari după 1989.
  Cine va păzi noile investiții?

 12. Combaterea climei si vopsirea cerului.

 13. ce? 6 miliarde? vor sa sape canale cum e in UK sau Olanda? Pai asta inseamna proiecte, lucrari de inginerie. Cine sa le faca? 🙂 Alte filme cu OZNuri 🙂

 14. Agricultura fără apă nu există, sa te lasi la mâna lui Dumnezeu nu este treabă de viitor, trebuie investit masiv în sisteme de irigații, in canale ,in cazuri, lacuri ,bălți, etc ca surse de apă există foarte multe dar românul sta și se uită cum curge apă la vale pe lângă el și se plânge că nu il ajuta nimeni și acum facdosarele ptr calamități i urmă secetei . Eu nu le aș da niciun leu , să pună mâna să investească si ei sa se asocieze iar cu banii din subvenții , calamități ,sau tot felul de facilități sa ajungă în agricultura românească nu in buzunarele mafiotilor.

 15. Exista cerere pt produse? Cererea vine de la cumparatori, sau este o idee de-a politicienilor? Ce anume se va produce, cine si unde transporta marfa si vinde ce se obtine?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.