G4Media.ro

România, ultima din UE în clasamentul calității vieții cetățenilor

România, ultima din UE în clasamentul calității vieții cetățenilor

România ocupă locul 44 din 146 de țări, fiind depășită de toate celelalte state membre ale Uniunii Europene în clasamentul „Indicele de progres social 2018”, realizat de organizația nonprofit Social Progress Imperative cu sprijinul Deloitte, potrivit unui comunicat al companiei. Norvegia e pr primul loc în lume, Slovenia e țara din Europa de Est cu cea mai bună clasare.

Indicele de progres social (Social Progress Index – SPI) măsoară calitatea vieții și bunăstarea socială a cetățenilor din 146 de țări, analizând trei dimensiuni principale pe 12 coordonate cărora le atribuie câte un punctaj. Cele trei dimensiuni sunt nevoile de bază ale omului (hrana și îngrijirea medicală, apa și salubritatea, locuirea, siguranța personală), fundamentele bunăstării (acces la educație de bază, acces la comunicații și informații, sănătate și bunăstare, calitatea mediului) și oportunitatea (drepturi personale, libertate personală și de alegere, incluziune, acces la educație avansată).

Norvegia, pe primul loc în lume. Locurile ocupate de statele Europei Centrale și de Est:

· În acest an, pe primele locuri în clasament sunt Norvegia, Islanda și Elveția, iar pe ultimele, Afganistan, Ciad și Republica Centrafricană.
· Cele 146 de țări se înscriu în șase categorii, conform scorului înregistrat. Statele membre ale Uniunii Europene, cu excepția Bulgariei și a României, se găsesc în primele două categorii, având un nivel ridicat al calității vieții.
· Dintre statele din regiunea Europei Centrale și de Est, cel mai bun loc este ocupat de Slovenia (22), fiind urmată de Cehia (26), Estonia (27), Lituania (31), Polonia (32), Slovacia (35), Ungaria (36), Croația (37), Letonia (39), Bulgaria (40) și România (44).
România a urcat pe locul 44, în acest an, de pe locul 51, pe care se clasa în 2014. Punctajele obținute la fiecare dintre cele 12 capitole analizate de IPS sunt comparate cu ale altor 15 state care înregistrează un PIB pe cap de locuitor similar (printre care Bulgaria, Croația, Letonia, Grecia, Belarus, Kazahstan, Turcia sau Iran). Conform punctajelor, România performează mai slab decât cele 15 state cu un PIB pe cap de locuitor similar la următoarele capitole: servicii de apă și canal, servicii de salubritate, accesul la servicii medicale de calitate, accesul la educație avansată, speranța de viață a persoanelor de peste 60 de ani sau incluziunea socială.

„Capitolele la care România obține punctaj mai scăzut arată unde apar deficiențele în distribuirea creșterii economice și în efectuarea cheltuielilor publice. În concluzie, acest raport arată unde se resimte cea mai mare nevoie de ameliorare a calității vieții în România și poate fi folosit de factorii decizionali ca instrument de politici publice pentru a realiza o strategie pe termen lung”, explică Vlad Boeriu, Partener Deloitte România.

Constatările raportului la nivel global:

· Statele sunt mai puțin performante decât ar rezulta conform PIB-ului mediu pe cap de locuitor.
· Creșterea PIB maschează problemele reale pe care le întâmpină societățile, precum și oamenii obișnuiți.
· 133 țări (91% dintre cele măsurate) și-au îmbunătățit poziția în ultimii patru ani.
· Doar șase țări au scor mai scăzut față de 2014: Brazilia, Mauritania, Thailanda, Turcia, SUA și Yemen.

Foto: Poluare în București

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. Inca o dovada ca nu i se spune degeaba #psdciumarosie.

 2. Masuratori facute de jurnalistii de investigatie g4, arata ca derbedeii useristi satanisti ciolosisti, care au umplut cu pungi cu excremente Piata Victoriei si si-au dat cu cacat in cap in Parlament in timp ce-si faceau selfiuri, impreuna cu diaspora care intoxica natura cu dizel cand vin sa si faca plinu cu carnati si slanina, sunt principalii vinovati de scaderea calitatii vietii in Romania!

  • corect, derbedeii PSD-isti, satanisti dragneaisti, care au umplut cu pungi cu excremente Piata Victoriei si si-au dat cu cacat in cap in Parlament in timp ce-si faceau selfiuri, impreuna cu Rovana Plumb care intoxica natura cu dizel inmatriculata in Bulgaria si care isi face plinu cu carnati si slanina din banii poporului, sunt principalii vinovati de scaderea calitatii vietii in Romania!

  • Asiatat mai Asistat
   Mortii matii de ratat!

 3. Dar e prima la coruptie, proasta guvernare si furt organiza prin gruparile infractionale psd+alde+udmr.

 4. Ati tot votat PSD, prostilor. Sau n-ati votat si a castigat tot PSD si a facut praf aproape toate institutiile.

  Oare ati invatat ceva din asta? Ma indoiesc.

 5. Singurele pungi cu excremente sunt in capul alora care apreciaza ce fac PSD ALDE PNL SI UDMR.
  Cea mai nefericita guvernare din ultimii 11 ani de UE, suntem pe cale sa abandonam de tot proiectul UE numai si numai sa salvam de la puscarie niste nenorociti dovediti cu probe (pe baza protocoalelor LEGALE dar vor sa nu le mai aplice)..
  #MUIEPSD #MUIEALDE #MUIEUDMR #MUIEPNL #MUIEBOR #MUIECPF

 6. Resimtim asta zilnic. Problema e ca nu se schimba nimic. Cel mai grav este ca institutiile statului, oricare ar fi ele, nu functioneaza, sau nu functioneaza multumitor, din cauza cancerului politic cu care au fost toate infestate. Cred ca doar o bomba atomica ne mai poate „salva”! De la chin.

 7. Ma „disctreaza” foarte mult cum sar rumuncii verzi si mandri la beregatile celor care – in general cu argumente solide si logice – arata cat de jalnica este in realitate ceea ce-au „invatat-la-scoala” c-ar fi gura-de-rai. Plus ca, in cazurile foarte rare in care unii (f putini) sunt in stare sa priceapa partial acest crunt adevar, d-lor sar sa identifice (de fapt, mistifice) cauzele. Alegandu-le pe cele „externe” (exact cum procedeaza p*limea – gen scursura infractor-de-teliorman): mamiiii… m-o batut a lu’ soros.
  Realele cauze sunt:
  – proasta educatie de la oricare nivel;
  – lipsa de experienta/consistenta (desi unii „crede” ca rssh tzigania ar avea peste doo-mii-da-ani, nene ) deoarece pleasca stabilita-ntre niste hotare administrative n-are decat o suta si ceva de ani;
  – religia fundamentalista comparabila doar cu islamul;
  – power-distance-index, a.k.a.: obedienta – care se trage din proasta educatie;
  – furaciunea, jmekereala, coruptia – care se trag de asemenea dintr-o proasta educatie.

  • Ronald, ce vrei tu sa zici in mod normal, ca suna interesant!? Ce-ti place mai mult? MSNBC sau Jacobin?

 8. Romanii se gazeaza singuri.

 9. Dacă ați da și voi o sursa, macar unde putem găsi raportul complet. Dar na, presa, 2018.

 10. Cine dracu face aceste sondaje.Eu cred ca aceste sondaje sunt comandate de masonii din vestul Europei. Vă asigur că romanii nu o duc chiar asa de rau.Nici în occident nu sunt câini covriigiii în coadă.

 11. Ultimii in UE la calitatea vietii.
  Dar daca n-am mai fi ultimii si la colectarea TVA, nu s-ar mai imbunatati ceva?!
  Ti-ai dracului cu ANAF-ul vostru!

  • Probabil ca s-ar imbunatati ceva. veorica si-ar trage un aifon cu diamante; carmencita ar merge „prin-tara” doar cu jet iar draqnea ar avea mai multi badegardzi care sa descurajeze fo’ alta tentativa de ass-ass-inare. Pe langa cresterea exponentiala a „pensiilor” unor fosti/actuali. In special (re)fo’misti.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.