G4Media.ro

„România stă extraordinar de bine cu 2,5% din PIB pentru Apărare”, declară…

Sursa foto: Facebook Klaus Iohannis

„România stă extraordinar de bine cu 2,5% din PIB pentru Apărare”, declară președintele Iohannis, deși un raport oficial al NATO arată că procentul a fost de doar 1,6% în 2023

„România stă extraordinar de bine cu 2,5% din PIB pentru Apărare”, a declarat președintele Klaus Iohannis după întâlnirea de la Washington cu Joe Biden, deși un raport oficial al NATO, citat de jurnalistul Adelin Petrișor pentru TVR Info, arată că țara noastră a cheltuit în 2023 pentru apărare doar 1,6% din PIB.

„Sunt mulți din NATO chiar foarte departe de 2%, în măsura în care tensiunile cresc, măsura se va relua. Trebuie să fim foarte lucizi și să vedem că industriile noastre de apărare trebuie să crească, altfel nu vom face față acestei situații”, a mai declarat Iohannis marți seară, la Ambasada României la Washington.

  • Citește toate declarațiile aici

Context

România a cheltuit în 2023 pentru apărare doar 1,6% din PIB, potrivit unui raport oficial al NATO, citat de jurnalistul Adelin Petrișor pentru TVR Info. Procentul este unul mult mai mic decât promisiunea făcută de președintele Klaus Iohannis, de 2,5% din PIB. Cu acest nivel al cheltuielilor, România se situează sub media NATO de 1,73% din PIB și sub pragul minim de 2% din PIB. De remarcat că România a cheltuit, ca procent din PIB, mai puțin decât Olanda (1,63% din PIB).

Reamintim că președintele Klaus Iohannis a intrat în cursa pentru șefia NATO împotriva premierului olandez Mark Rutte. Una dintre promisiunile de campanie ale lui Iohannis, așa cum arată un articol publicat în Politico, este tocmai bugetul pentru apărare. Detalii aici

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. ciolannis e un usl-amist pur-singe: minte cum respira.

  2. IMPARATE gata, te-am prins cu minciuna, stim de PEESEDEE, de palat, de avionul „mic”, de lipsa investitiilor in aparare, de simularea ta ca ai altceva decat premierul GRIVCO..

  3. Un mizerabil care traieste pe alta planeta