G4Media.ro

România refuză extrădarea unui fost director al unei companii din industria alcoolului,…

Sursa Foto: jurnaltv.md

România refuză extrădarea unui fost director al unei companii din industria alcoolului, acuzat de infracțiuni economice, planificarea unor asasinate și lovitură de stat – presa ucraineană

România a refuzat extrădarea ucraineanului Mihailo Labutin, fost director al Întreprinderii de Stat a Industriei Alcoolului „Ukrspirt”, acuzat în Ucraina de o serie de infracţiuni economice, precum şi de planificarea unor asasinate – scrie publicaţia ucraineană Focus, citând o declaraţie a adjunctului procurorului general de la Kiev, Vitali Kasko.

„România a refuzat extrădarea acestui suspect pe motiv că există amenințarea că în Ucraina ar putea fi supus unor acte de tortură” – a explicat Kasko, fiind întrebat de jurnalişti când ar putea avea loc extrădarea lui Labutin în Ucraina.

Vitali Kasko a mai menţionat că, până să preia departamentul de cooperare internațională din Procuratura Generală a Ucrainei, rezultatele activității acestei instituţiei în cazul acestei extrădări au fost nesemnificative. Potrivit unor informaţii anterioare, fostul director al „Ukrspirt”, căutat de Interpol, a fost reținut în România la sfârșitul anului 2017, prezentând un pașaport emis pe numele Mihail Vaipan.

Labutin-Vaipan a stat în arest timp de jumătate de an, în perioada 15 decembrie 2017-12 iunie 2018, după care a fost eliberat, însă i-a fost interzis să părăsească Suceava. În Ucraina, Mihailo Labutin este acuzat de o serie de infracţiuni economice, precum şi de planificarea unor asasinate şi atacuri teroriste la mai multe instituţii de stat ucrainene.

De asemenea, Labutin este acuzat că a prejudiciat statul ucrainean cu circa 6,5 milioane de dolari şi că ar fi planificat o tentativă de lovitură de stat. Fostul director al lui „Ukrspirt” susţine că dosarul său este fabricat și nu reprezintă altceva decât rezultatul unei provocări aranjate împotriva sa la cerea ofițerilor de contrainformații din Serviciul de Securitate al Ucrainei.

Context

Presa ucraineană a scris încă din noiembrie 2018 că o instanţă din România a respins cererea Procuraturii Generale a Ucrainei de extrădare a ucraineanului Mihailo Labutni, au declarat la vremea respectivă surse judiciare româneşti, citate de publicaţia ucraineană „Strana”.

Potrivit surselor respective, decizia prin care România refuză extrădarea lui Labutin a fost luată pe 13 noiembrie, însă a intrat în vigoare abia pe 20 noiembrie 2018, pentru că nu a fost contestată la Curtea de Apel din Suceava. Între timp, potrivit publicaţiei „Strana”, ucraineanul Mihailo Labutin ar fi primit azil politic în România.

Sursa: Focus/ Rador

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...