G4Media.ro

România, reacție dură față de bugetul adoptat noaptea trecută de Parlamentul de…

Sursa foto: Facebook/ Igor Dodon

România, reacție dură față de bugetul adoptat noaptea trecută de Parlamentul de la Chișinău: Decizii nedemocratice și netransparente

Ministerul Afacerilor Externe califică într-un comunicat de presă un pachet de legi adoptate miercuri noapte de Parlamentul Republicii Moldova drept ”decizii nedemocratice și netransparente”, care nu respectă normele parlamentare în vigoare și nu țin cont de principiile statului de drept.

MAE se referă la un pachet mai larg de legi, votat noaptea de majoritatea pro-rusă din Parlament, care conține bugetul, dar și legi contestate puternic, precum impunerea limbii ruse ca limbă oficială ori eliminarea ”legii miliardului furat. Astfel, Parlamentul Republicii Moldova a votat miercuri noapte anularea legislaţiei care a permis ministerului de finanţe să emită obligaţiuni, în valoare de 13,5 miliarde de lei moldoveneşti (790 de milioane de dolari) pentru a susţine sistemul financiar al ţării în 2016, după izbucnirea unui uriaş scandal bancar soldat cu dispariția a aproape un miliard de dolari din bugetul țării.

Parlamentul de la Chișinău e controlat de partidele pro-ruse conduse de Igor Dodon și Ilan Șor.

Comunicatul integral al MAE:

Ministerul Afacerilor Externe constată că, în pofida semnalelor primite din partea partenerilor internaționali ai Republicii Moldova, inclusiv România, coaliția parlamentară formată din PSRM și Platforma “Pentru Moldova”, care include Partidul Șor, continuă să adopte legi cu efecte negative pentru dezvoltarea Republicii Moldova, stabilitatea financiară și credibilitatea sa internațională.

În calitate de principal partener al Republicii Moldova, România reiterează îngrijorarea cu privire la deciziile nedemocratice și netransparente adoptate la 16 decembrie 2020 de această coaliție parlamentară, fără respectarea normelor parlamentare în vigoare, fără o consultare publică adecvată, fără a ține cont de principiile statului de drept.

România a luat notă de faptul ca există contestări puternice ale societății civile din Republica Moldova în raport cu aceste legi, fiind pusă în discuție constituționalitatea lor. Această situație, cumulată cu lipsa de transparență și ignorarea avizelor din partea instituțiilor specializate, indică faptul că procesul legislativ menționat nu este de natură să servească intereselor legitime ale cetățenilor.

România consideră că R. Moldova are nevoie de relații de cooperare corecte și eficiente cu instituțiile financiare internaționale, cu UE și cu statele vecine, bazate pe respect reciproc și predictibilitate, pentru ca astfel să poată asigura prosperitatea tuturor cetățenilor săi. Adoptarea de o asemenea manieră a unor legi precum cea privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova, legea bugetului de stat, modificarea și completarea Codului serviciilor media audiovizuale sau abrogarea „legii miliardului” nu contribuie la acest deziderat. (Sursa foto: Facebook/ Igor Dodon)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

8 comentarii

 1. S-a cutremurat UE, ONU, și OSCE de la atâta duritate.
  Brrrrr …

  • Tu nu ai vazut ce fata dura are Aurectu Low T? Sigur s-au speriat hacherii rusi de la Chisinau.

 2. iar sunteti in contratimp.
  mai tare:
  ziua, dar tot ca hotii, Socialistii lui Dodon au votat ca nu se va mai plati milkiardul ala de la buget la banca nationala (pentru acoperirea furtului secolului). asta reteaza orice sansa de bani de la FMI, UE etc. poate doar Romania sa le mai dea ceva. deci pensii, salarii etc ciuciu

 3. Bai frate dar ce treaba are Romania cu bugetul altui stat suveran…?sa voteze ce vor in tara lor…

  • Aurectu nu a reprezentat niciodata Romania. Fuste in cap prin Bielorusia isi pune doar un agent al tarilor cu interese in Bielorusia. Zero aparare a limbii romane in cazul Coltescu, zero Schengen, zero Visa Waiver.

 4. Inca nu inteleg de ce susținem republica, financiar, cu energie, cu resurse, cu buletine si cetatenii, cand tot ce vor ei e buletin de RO ca sa plece mai usor in vest

 5. ce jeg de comunicat….zici ca suntem americani!